Gotowanie

Cukierki Wiatraczek z Masłem Orzechowym | Krytyk przepisów

  • 22 listopada, 2023
  • 8 min read
Cukierki Wiatraczek z Masłem Orzechowym |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ten przepis na cukierki wiatraczek z masłem orzechowym jest przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń! Nie daj się zwieść sekretnemu składnikowi, to klasyczne ulubione cukierki, które na pewno pokochasz!

Jeśli lubisz smakołyki z masłem orzechowym, oto kilka innych pysznych przepisów do wypróbowania: krówka z masłem orzechowym, ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i ciasteczka z masłem orzechowym bez pieczenia.

Przepis na cukierki wiatraczek z masłem orzechowym

Dziś z radością dzielę się jednym z ulubionych przepisów mojej rodziny. Te wiatraczki z masłem orzechowym są w mojej rodzinie od pokoleń, robimy je co roku w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Podoba mi się to, że jest to przepis bez pieczenia i to właśnie sprawia, że ​​są one ulubionymi daniami świątecznymi, które sama robiłam dorastając. Podczas gdy moja mama używała piekarnika do przygotowywania niezbędnych świątecznych obiadów, ja nie wchodziłam jej w drogę, robiąc klasyczne smakołyki bez pieczenia! Jest to świetny przepis, który można dodać do swojego zestawu, ponieważ są tak łatwe w przygotowaniu.

W tych wiatrakach z masłem orzechowym znajduje się nieco nieoczekiwany składnik: ziemniaki. Proszę, nie przejmuj się faktem, że w tym przepisie wykorzystano ziemniaki! Zaufaj mi to działa. Ziemniaki służą jako baza do wiązania słodkiego ciasta wiatrakowego, a próbując ich, nigdy nie będziesz w stanie stwierdzić, że to właśnie one stanowią sekretny składnik tego przepisu. Są miękkie, ciągnące się i orzechowe, a na pewno je pokochasz!

Lista składników

Te wiatraczki z masłem orzechowym to idealna przekąska bez pieczenia! Robi się je z prostego ciasta z puree ziemniaczanego, cukru pudru, masła, ekstraktu waniliowego i soli, a następnie napełnia się kremowym masłem orzechowym. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują niesamowicie! Dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej.

  • Tłuczone ziemniaki: Stanowią one podstawę ciasta i nadają mu strukturę, więc nie pomijaj ich!
  • Masło niesolone: Zwiększa to bogactwo i smak ciasta oraz sprawia, że ​​jest ono niezwykle łatwe do rozwałkowania.
  • Ekstrakt waniliowy: Dzięki temu ciasto i nadzienie z masła orzechowego smakują jeszcze lepiej.
  • Sól: Tylko szczypta soli pomaga zrównoważyć całą słodycz.
  • Cukier puder: Dzięki temu ciasto jest słodkie i kruche.
  • Kremowe masło orzechowe: Oto gwiazda programu! To nadzienie do wiatraczków i to, co czyni je tak pysznymi.

Jak zrobić cukierki wiatraczek z masłem orzechowym

Wiem, że to dużo, ale zaufaj mi! Te wiatraczki z masłem orzechowym są bardzo proste w przygotowaniu. Wszystko bez konieczności używania piekarnika!

Robienie ciasta

  1. Przygotuj ziemniaki: Obierz, pokrój w kostkę i gotuj ziemniaka do miękkości, około 10-12 minut. Odcedź, a następnie dobrze rozgnieć, używając praski do ziemniaków, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Przed wyrobieniem ciasta należy pozwolić ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną.
  2. Zacier: W dużej misce użyj ręcznego miksera, aby ubić puree ziemniaczane, masło, wanilię, sól i 1 szklankę sproszkowanego cukru.
  3. Dodaj cukier: Dodawaj pozostały cukier puder po 1 filiżance na raz, aż uzyskasz w sumie 6 filiżanek cukru. Jeśli ciasta nie da się formować w dłoniach i nie da się go uformować w kulę, kontynuuj dodawanie cukru pudru, aż będzie wystarczająco twarde, aby można było zwinąć je w kulę.
  4. Zamrażać: Przykryć i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Kształtowanie i dodawanie nadzienia z masła orzechowego

  1. Rozwałkować, posypać cukrem: Po ostudzeniu ciasto podzielić na dwie części. Zawiń jedną w folię i włóż z powrotem do lodówki, a drugą połóż na czystej powierzchni lekko posypanej cukrem pudrem. Posyp wierzch ciasta dodatkowym cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1/4 cala. Co jakiś czas podnoś ciasto, żeby sprawdzić, czy się nie skleja. W razie potrzeby posyp większą ilością cukru pudru, aby zapobiec sklejaniu się.
  2. Dodaj nadzienie: Po rozwałkowaniu ciasta równomiernie rozsmaruj masło orzechowe na wierzchu, pozostawiając na obwodzie niewielką ilość wolnego miejsca od masła orzechowego.
  3. Zwiń to: Zaczynając od dłuższego boku prostokąta, ostrożnie zwiń go w ciasny rulon.
  4. Pokroić w plasterki: Za pomocą ostrego noża pokrój na kawałki o grubości około 1/2 cala. Powtórz kroki 5-8 z pozostałym ciastem. Podawaj i ciesz się.
Warto przeczytać!  Ciasto Z Ciecierzycy (Łatwe i Zdrowe!)

Wskazówki dotyczące cukierków ziemniaczanych

  • Pozwól swoim ziemniakom ostygnąć: Bardzo ważne jest, aby przed przygotowaniem ciasta pozwolić ziemniakom całkowicie ostygnąć. Jeśli są jeszcze ciepłe, cukier może się roztopić i ciasto będzie bardziej rzadkie niż przypominające ciasto.
  • Dostosuj spójność: W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Jeśli ciasto jest lepkie lub nie daje się formować, więcej cukru pudru pomoże mu się połączyć. W razie potrzeby odkurz powierzchnię, aby zapobiec jej przywieraniu.
  • Spokojnie napełniaj: Nie przesadzaj z masłem orzechowym. Jeśli użyjesz za dużo, cukierek wypłynie i będzie trudno kroić jednolite plasterki cukierka.
  • Wypróbuj inny rodzaj smarowania do nadzienia! Nie będzie to tradycyjne, ale masło migdałowe, Nutella, masło do ciastek… w tym przepisie wszystko będzie pyszne!

Przechowywanie resztek

Przechowuj resztki wiatraczków z masłem orzechowym w hermetycznym pojemniku w lodówce do 5 dni. Można je także zamrozić na okres do 2 miesięcy. Aby rozmrozić, wystarczy włożyć je na noc do lodówki. Cieszyć się!

Więcej smakołyków z masłem orzechowym do wypróbowania:

  • Obierz, pokrój w kostkę i gotuj ziemniaka do miękkości, około 10-12 minut. Odcedź, a następnie dobrze rozgnieć, używając praski do ziemniaków, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Przed wyrobieniem ciasta należy pozwolić ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną.

  • W dużej misce użyj ręcznego miksera, aby ubić puree ziemniaczane, masło, wanilię, sól i 1 szklankę sproszkowanego cukru.

  • Dodawaj pozostały cukier puder po 1 filiżance na raz, aż uzyskasz w sumie 6 filiżanek cukru. Jeśli ciasta nie da się formować w dłoniach i nie da się go uformować w kulę, kontynuuj dodawanie cukru pudru, aż będzie wystarczająco twarde, aby można było zwinąć je w kulę.

  • Przykryć i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.

  • Po ostudzeniu ciasto podzielić na dwie części. Zawiń jedną w folię i włóż z powrotem do lodówki, a drugą połóż na czystej powierzchni lekko posypanej cukrem pudrem. Posyp wierzch ciasta dodatkowym cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1/4 cala. Co jakiś czas podnoś ciasto, żeby sprawdzić, czy się nie skleja. W razie potrzeby posyp większą ilością cukru pudru, aby zapobiec sklejaniu się.

  • Po rozwałkowaniu ciasta równomiernie rozsmaruj masło orzechowe na wierzchu, pozostawiając na obwodzie niewielką ilość wolnego miejsca od masła orzechowego.

  • Zaczynając od dłuższego boku prostokąta, ostrożnie zwiń go w ciasny rulon.

  • Za pomocą ostrego noża pokrój na kawałki o grubości około 1/2 cala. Powtórz kroki 5-8 z pozostałym ciastem. Podawaj i ciesz się smakiem.

Pierwotnie opublikowano 30 listopada 2018 r
Zaktualizowano 21 listopada 2023 r

Kalorie: 93kcalWęglowodany: 18GBiałko: 0,1GTłuszcz: 2GTłuszcz nasycony: 1GTłuszcz wielonienasycony: 0,1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 1GTłuszcze trans: 0,1GCholesterol: 6mgSód: 2mgPotas: 7mgBłonnik: 0,03GCukier: 18GWitamina A: 71j.mWitamina C: 0,4mgWapń: 1mgŻelazo: 0,02mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło