Zdrowie

Cukrzyca ciążowa i jej nagły początek w czasie ciąży

  • 21 czerwca, 2024
  • 5 min read
Cukrzyca ciążowa i jej nagły początek w czasie ciąży


Cukrzyca ciążowa to rozwój wysokiego poziomu cukru we krwi podczas ciąży. Wykazano, że dotyczy to 15% wszystkich ciąż na całym świecie. W 2019 r. częstość występowania cukrzycy ciążowej w różnych częściach Indii wahała się od 3,8% do 17,9%. Cukrzyca ciążowa, taka jak cukrzyca typu 2, jest stanem insulinoopornym.

Wiadomo, że glukoza jest głównym źródłem paliwa dla organizmu, podczas gdy hormon insulina odgrywa kluczową rolę w przenoszeniu glukozy z krwiobiegu do komórek w celu wykorzystania jej jako energii dla organizmu. Kiedy komórki organizmu przestają reagować na insulinę, a trzustka zaczyna wytwarzać więcej insuliny, aby komórki mogły zareagować, w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi i zamiast tego poziom cukru we krwi zaczyna gwałtownie rosnąć. Proces ten nazywany jest insulinoopornością.

W czasie ciąży organizm matki ma naturalną tendencję do zużywania większej ilości tłuszczu dla siebie zamiast węglowodanów na energię. Robi to jej organizm, aby zamiast tego udostępnić węglowodany rosnącemu płodowi. Aby utrzymać w krwiobiegu wystarczające zapasy glukozy na potrzeby rosnącego płodu, w czasie ciąży organizm matki ma tendencję do przechodzenia w stan insulinooporności. Aby utrzymać równowagę pomiędzy organizmem matki i płodu, trzustka zwiększa również produkcję insuliny.

Powikłania, a dokładniej poziom cukru powyżej dopuszczalnych limitów, zaczynają rosnąć w czasie ciąży, gdy dieta i styl życia matki nie pomagają w zrównoważeniu hormonalnych zmian insuliny i naturalnie występujących w ciąży zmian związanych z insulinoopornością. Badania wskazują również, że posiadanie
cukrzyca ciążowa w czasie ciąży zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu 5–10 lat aż o 60%.

Czynniki ryzyka prowadzące do wystąpienia cukrzycy ciążowej obejmują:
1. Historia rodzinna cukrzycy typu 2.
2. Wiek matki powyżej 35 lat
3. Długotrwałe stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych
4. Otyłość matki
5. Niedobór witaminy D
6. Historia cukrzycy ciążowej w poprzednich ciążach
7. Palenie
8. Stres i zaburzenia emocjonalne
9. Pochodzenie azjatyckie
10. Zaburzenia hormonalne, takie jak PCOS, niedoczynność tarczycy



Chociaż te czynniki ryzyka zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, należy zauważyć, że u 44% kobiet, u których w czasie ciąży wystąpił wysoki poziom cukru we krwi, na całym świecie nie występuje żaden z tych czynników ryzyka. Dlatego aktywna ciąża i praktykowanie umiarkowanej diety okazały się kluczem do zmniejszenia ryzyka cukrzycy ciążowej, niezależnie od tego, czy jest ona predysponowana do tej choroby, czy nie.

Badania przesiewowe w kierunku cukrzycy w czasie ciąży zwykle przeprowadza się w drugim trymestrze ciąży, pomiędzy 24. a 28. tygodniem. Odbywa się to również w tych konkretnych tygodniach, ponieważ zbiega się to z naturalnym wzrostem insulinooporności, który, jak wiadomo, występuje w czasie ciąży, gdy organizm matki w naturalny sposób stara się zrównoważyć zapotrzebowanie na glukozę zarówno dla niej, jak i dla dziecka (proces opisany powyżej w początek wpisu).
Cukrzyca ciążowa stanowi zagrożenie zarówno dla matki, jak i dziecka. Nieprawidłowo wysoki poziom glukozy we krwi matki powoduje, że do płodu dostarczana jest większa ilość glukozy.

Podwyższony poziom glukozy u nienarodzonego dziecka może prowadzić do jego nadmiernego wzrostu, określanego mianem makrosomii. Większy rozmiar dziecka podczas porodu drogą pochwową może spowodować obrażenia zarówno matki, jak i dziecka. Główka dziecka może wejść do kanału, ale ramię może utknąć – co stanowi przerażające powikłanie porodowe
sala porodowa.

Szanse na poród przez cesarskie cięcie są również większe u kobiet z cukrzycą ciążową, ponieważ dziecko może być większe, a poziom cukru we krwi matki może być niestabilny. Stwierdzono również, że u takich noworodków po porodzie często początkowo występuje niski poziom cukru we krwi, ponieważ podczas ciąży w ich organizmie wytwarzana była nadmierna ilość insuliny, aby zrekompensować nadmierny poziom cukru we krwi w organizmie matki.

Wskazówki, jak kontrolować poziom cukru we krwi podczas ciąży:1. Unikaj dużych posiłków, zamiast tego wybieraj trzy dobrze zbilansowane posiłki z dwiema małymi przekąskami.
2. Unikaj pomijania śniadania, pierwszy posiłek dnia pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegnie przejadaniu się.
3. Jeśli odczuwasz ciągły głód, zwiększ ilość białka w posiłkach i spożycie wody.
4. Skoncentruj się na warzywach liściastych, warzywach nieskrobiowych, jednej porcji węglowodanów na posiłek oraz wysokiej jakości białku i tłuszczu.
5. Udowodniono, że szczypta cynamonu zalana ciepłą wodą pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi.
6. Poświęć przynajmniej 30 minut dziennie na aktywność w postaci spaceru, jogi prenatalnej, ćwiczeń rozciągających lub pływania. Wiadomo, że ćwiczenia opóźniają zapotrzebowanie organizmu na insulinę.

(Przez dr Vanshika Gupta Adukia, ekspert ds. ciąży/porodu, fizjoterapeuta dna miednicy, założycielka Therhappy)


Źródło

Warto przeczytać!  Dlaczego podudzie lub liście moringi to must-have tego sezonu | Wiadomości o jedzeniu i winie