Biznes

Cydr i perry bez akcyzy. Ale nie na zawsze

  • 24 sierpnia, 2023
  • 3 min read
Cydr i perry bez akcyzy. Ale nie na zawsze


„Przedmiotowa zmiana jest uwzględnieniem postulatów i oczekiwań nie tylko branży winiarskiej, ale również polskich sadowników, którzy jako główne przyczyny niskiego zainteresowania produkcją cydru z własnych jabłek wskazują regulacje prawne, które ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce, m.in. zbyt wysokie stawki akcyzy i obowiązek oznaczania tych wyrobów znakami akcyzy” – czytamy w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia.

Projekt rozporządzenia w sprawie zwolnień wyrobów akcyzowych z obowiązku oznaczania znakami akcyzy opublikowało Ministerstwo Finansów. Celem dokumentu jest zwolnienie do 31 grudnia 2024 r. z obowiązku oznaczania znakami akcyzy cydru i perry, o ile zawartość alkoholu nie przekracza w nich 5 proc. objętości. Zgodnie z ustawą o podatku akcyzowym, od każdego hektolitra cydru i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc. trzeba zapłacić 97 zł.

Autorzy projektu uzasadniają, że proponowany do końca przyszłego roku termin zwolnienia obu wyrobów z obowiązku oznaczania znakami akcyzy pozwoli administracji i służbom kontrolnym na analizę rynku. Przede wszystkim w zakresie zrównania konkurencyjności cydru i perry z wyrobami cydropodobnymi na bazie piwa, wzrostu produkcji tych wyrobów przez polskich sadowników, a także zachowania szczelności systemu znaków akcyzy.

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej – informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. W minionym roku krajowe zbiory przekroczyły 4,2 mln ton i stanowiły ponad jedną trzecią zbiorów w całej UE (11,9 mln ton). WAPA (World Apple and Pear Association) podaje wyższą kwotę. Twierdzi, że w minionym roku produkcja jabłek w Polsce wyniosła 4,495 mln ton.  

Największa produkcja jabłek nie przekłada się jednak na dużą produkcję cydru. W 2021 r. wynosiła ona 50,7 tys. hektolitrów, czyli 5 mln litrów – informuje Główny Urząd Statystyczny (GUS). W przeliczeniu na statystycznego Polaka jest to jedna szklanka tego trunku rocznie. Dla porównania, przeciętny Anglik wypija prawie 16 litrów rocznie, czyli 64 szklanki.

Według obliczeń zawartych w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia, dzięki zniesieniu akcyzy produkcja cydru i perry może wzrosnąć w Polsce kilkanaście razy, do poziomu 50–70 mln litrów w skali roku. Dzięki niej, zostałoby wykorzystanych 70–90 tys. ton owoców pochodzących z polskich sadów. Wzrosłaby też konkurencyjność wśród trunków o niskiej zawartości alkoholu, a cydr – jak uzasadniono – mógłby łatwiej konkurować z piwem. 

Kolejnym, ważnym argumentem jest cena. Autorzy projektu zapewniają, że dzięki regulacji ceny detaliczne cydru i perry spadną o około 10 proc. W praktyce ma to oznaczać, że za 0,75 litra cydru klasycznego, który obecnie kosztuje 14,50 zł, od jesieni klienci zapłacą ok. 13 zł. 

Zwolnienie z obowiązku banderolowania butelek najbardziej mają odczuć mali producenci tych wyrobów. “Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych – tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi” – podkreślają autorzy projektu. 

ew


Źródło

Warto przeczytać!  Akcje do kupienia lub sprzedania: ITDC dla Elecon Engineering — Sumeet Bagadia rekomenduje dziś pięć akcji przełomowych