Gotowanie

Cytrynowy Przepis Piccata Z Kurczaka | Krytyk receptury

  • 14 lutego, 2023
  • 8 min read
Cytrynowy Przepis Piccata Z Kurczaka |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Ta kremowa cytrynowa piccata z kurczakiem to szybkie i łatwe jednogarnkowe danie, które znajdzie się na stole obiadowym w 30 minut! Delikatny panierowany kurczak w kremowym sosie cytrynowym, który pokocha cała rodzina.

Kurczak jest tutaj ulubionym białkiem o łagodnym smaku. Sprawdza się w wielu różnych przepisach! Będziesz musiał spróbować innych moich ulubionych, cytrynowego kurczaka czosnkowego, kurczaka Marry Me i toskańskiego kurczaka czosnkowego!

Kremowy cytrynowy kurczak piccata na żeliwnej patelni.

Przepis na kremowy kurczak Piccata z cytryną

Jednym z naszych ulubionych posiłków tygodnia była ta kremowa piccata z kurczakiem. Moją ulubioną częścią było to, że był to posiłek jednogarnkowy i gotowy do spożycia w 30 minut! Oznacza to również łatwe czyszczenie! To tak jak klasyczne danie z kurczaka piccata, ale z dodatkiem cytryny. To nadaje kremowemu sosowi świeży i pyszny smak. Kurczak ma pyszną panierkę na zewnątrz i taka jest doskonały podawane na jakimś makaronie. Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiali to danie. Miał tak pyszny smak i będzie taki, który będziemy robić wielokrotnie!

Ten amerykańsko-włoski ulubieniec jest tak kremowy i pyszny. Piccata dosłownie oznacza rozgnieciony na płasko i ugotowany w sosie z cytryny, pietruszki i masła. Ugotowane na jednej patelni iw 30 minut oznacza, że ​​w mgnieniu oka możesz mieć niesamowity posiłek na stole. Nie bój się kaparów! Naprawdę sprawiają, że danie jest niesamowite. Jeśli nigdy ich nie jadłeś, jest to idealne danie, aby je wypróbować. Jeśli kochasz owoce morza, musisz również spróbować tej piccaty z łososiem! Jest tak pyszny i pełen lekkiego, jasnego smaku!

Potrzebne składniki

Super proste składniki łączą się, tworząc posiłek, któremu nie można się oprzeć. Podawaj swoją kremową piccatę z kurczakiem w cytrynie z pyszną zieloną sałatą, domowymi paluszkami chlebowymi lub bułkami, a zwycięski obiad masz na wyciągnięcie ręki!

  • Kurczak: Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry, w razie potrzeby rozbite na płasko. Dzięki temu gotują się bardziej równomiernie!
  • Sól i pieprz: Doprawić do smaku.
  • Mąka: Tworzy przyjemną panierkę na kurczaku.
  • Masło: Do gotowania kurczaka. Dodaje również cudownie bogatego smaku!
  • Oliwa z oliwek: Używany również do gotowania i dodawania smaku.
  • Bulion z kurczaka: Pikantna baza do sosu.
  • Cytryny: Świeże całe cytryny do soku i dekoracji.
  • ciężki krem: Możesz również zastąpić pół na pół, ale konsystencja nie będzie tak kremowa.
  • Kapary: Szukaj ich z piklami i słojami pepperoncini.
  • Pietruszka: (Opcjonalnie) Do dekoracji i dodatkowego smaku.
  • Makaron Anielskich Włosów: Jeśli chcesz, możesz również użyć makaronu spaghetti.

Warto przeczytać!  Gorąca szynka i szwajcarskie wiatraczki

Co to są kapary?

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś kaparów, jest to idealne wprowadzenie. Zazwyczaj podaje się je razem z daniami z kurczaka i łososia, dodając tony smaku. Kapary znajdują się pod dojrzałymi pąkami kwiatowymi rośliny zwanej krzewem kaparowym. Kapary są zbierane i suszone. Następnie są marynowane, aby uzyskać ten pikantny, słony i słony smak, który jest pyszny nie z tego świata.

Te małe przyprawy wielkości ziarnka grochu dają wspaniały smak. Trochę idzie daleko. Używaj ich w sałatkach, makaronach i kurczaku. Ze względu na swój cytrynowy smak świetnie komponują się również z rybami. Musisz wypróbować je w innych przepisach: przegrzebki smażone na patelni z cytrynowym sosem kaparowym, pasta puttanesca z kurczakiem i cytrynowa Piccata z łososiem.

Przygotowanie idealnej cytrynowej Piccaty z kurczakiem

W razie potrzeby poświęć trochę czasu na rozbicie kurczaka, aby był ładny i cienki. Nie pożałujesz. Będą gotować szybciej i bardziej równomiernie!

  1. Przygotuj patelnię, przypraw kurczaka: Podgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Następnie posolić i pieprzyć każdą stronę piersi z kurczaka
  2. Dostosuj grubość: Jeśli piersi z kurczaka są zbyt grube, rozbij je, aby były cieńsze. Wtedy czas gotowania będzie krótszy.
  3. Mąka: Używając płytkiej miski, zanurz kurczaka w mieszance mąki.
  4. brązowy: Następnie umieść piersi z kurczaka na patelni. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie ugotowany i nie będzie już różowy. Następnie zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  5. sos: Ustaw ciepło na średnio-niskie. Następnie dodaj sok z cytryn, gęstą śmietanę i kapary. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie ponownie ustawić na średnim ogniu. Przetestuj sos, a następnie dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Pozwól sosowi gotować się i bulgotać przez około 3 minuty.
  6. Podawać: Podawaj kurczaka na ugotowanym makaronie, a następnie łyżką sosu piccata. Posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
Przyprawianie, panierowanie i gotowanie piersi z kurczaka oraz przygotowanie kremowego sosu.

Wskazówki i odmiany

Oto kilka sposobów na zmianę tego prostego dania! Pokochasz tę cytrynową piccatę z kurczakiem. I można go łatwo dostosować do własnych upodobań! Można go również zrobić z keto, jeśli chcesz bardziej przyjaznej dla diety opcji!

  • Makaron: Do podania tego przepysznego cytrynowego dania piccata można użyć naprawdę każdego rodzaju makaronu. (Chcesz coś zmienić? Spróbuj tagliatelle!) Możesz również podawać je z warzywami gotowanymi na parze, puree ziemniaczanym lub ryżem.
  • Keto/niskowęglowodanowy: Aby ten posiłek był przyjazny dla diety ketonowej, użyj mąki migdałowej do panierowania kurczaka zamiast mąki uniwersalnej. Będziesz także chciał zamienić makaron z anielskich włosów na makaron z cukinii lub makaron z ciecierzycy z białkiem.
  • Kurczak: Upewnij się, że twój kurczak jest cienki! Możesz rozbić każdy kotlet z kurczaka cienko lub pokroić go na pół, tak czy inaczej, stworzy to rozmiar, którego szukasz.
  • świeże cytryny: Nie polecałbym tutaj używania butelkowanego soku z cytryny. Nie będzie smakować tak samo. Świeża cytryna naprawdę łączy tę piccatę.
  • Kapary: Niektórzy uważają kapary za zbyt słone. Jeśli chcesz tego uniknąć, po prostu opłucz kapary przed dodaniem.

Zbliżenie obrazu kremowego kurczaka piccata z cytrynami.

Warto przeczytać!  Gulasz węgierski na obiad. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Mięso rozpływa się w ustach

Przechowywanie resztek cytrynowego kurczaka Piccata

Kolejny powód, dla którego ten przepis jest najlepszy: tworzy fantastyczne resztki! Ta piccata z kurczaka może być łatwo podgrzana na jasny, aromatyczny lunch.

  • W lodówce: Przechowuj cytrynowego kurczaka piccata w lodówce w hermetycznym pojemniku do 4 dni. Następnie podgrzej resztki w kuchence mikrofalowej lub na kuchence.

Uwaga: najlepiej przechowywać kurczaka i sos oddzielnie od makaronu, aby się nie rozmoczyły.

Piersi z kurczaka z cytrynowym sosem piccata na łóżku z makaronem w białej misce.



Zaktualizowano 13 lutego 2023 r
Pierwotnie wysłany 6 kwietnia 2015 r

Serwuje: 4

Kalorie994kcal (50%)Węglowodany98G (33%)Białko66G (132%)Tłuszcz37G (57%)Tłuszcz nasycony17G (85%)cholesterol221mg (74%)Sód855mg (36%)Potas1244mg (36%)Błonnik6G (24%)Cukier4G (4%)Witamina A914j.m (18%)Witamina C36mg (44%)Wapń86mg (9%)Żelazo3mg (17%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Obiad, danie główne

Kuchnia jako sposób gotowania włoski Amerykanin

Słowo kluczowe przepis na kurczaka piccata, przepisy na kurczaka, kremowy kurczak piccatta z cytryną, przepis na kurczak piccata z cytryną

Ratować


Źródło