Czarny pieprz + zielona herbata = dobre zdrowie jelit?
Wiele osób woli pić zieloną herbatę niż mleczny chai. Ale czy wiesz, że ta pierwsza, oprócz wspomagania utraty wagi, może również utrzymać jelita w zdrowiu? Tak, to właśnie dr Karan Rajan, chirurg NHS, udostępnił na Instagramie, dodając, że wystarczy dodać odrobinę czarny pieprz w proszku do herbaty, aby poprawić jej biodostępność dla zdrowia jelit. Czy to prawda?
Czarny pieprz, zwany także królem przypraw, jest podstawowym składnikiem kuchennym o wielu korzyściach zdrowotnych. Pieprz zawiera związek zwany piperyną, który pomaga poprawić wchłanianie różnych składniki odżywcze i fitochemikalia. Posiada właściwości antyoksydacyjne, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. „Zmniejsza również stres oksydacyjny w organizmie, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na raka, choroby serca, choroby neurodegeneracyjne” – powiedział ajurwedyjski praktyk dr Dimple Jangda.
Kiedy pieprz jest dodawany do innych produktów spożywczych, poprawia wchłanianie składników odżywczych, witamin i minerałów. Zwiększa biodostępność składników odżywczychpoprzez hamowanie niektórych enzymów w jelitach. Witaminy takie jak A, C, B6 i minerały takie jak selen, żelazo i wapń są lepiej wchłaniane w obecności piperyny.
A co z zieloną herbatą?
Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają różne korzyści zdrowotne. Pomagają poprawić zdrowie jelit, skóry, mózgu i serca oraz zapobiegają przybieraniu na wadze. Mają działanie antyoksydacyjne i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, powiedziała dr Jangda.
Czy zatem zielona herbata i czarny pieprz to dobre połączenie?
Dr Jangda powiedział, że połączenie zielonej herbaty i pieprzu jest doskonałe, ponieważ oba zawierają związki bioaktywne, które oferują uzupełniające się korzyści zdrowotne. „Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Poprawiają metabolizm, co wspomaga utratę wagi. Piperyna poprawia wchłanianie składników odżywczych i poprawia biodostępność składników odżywczych z różnych grup żywności” — powiedział dr Jangda.
Piperyna pomaga również w zdrowie układu oddechowego i zmniejsza występowanie zapalenia oskrzeli, przeziębienia, kaszlu, zapalenia zatok, gorączki, astmy i podobnych zaburzeń. Według dr Jangdy poprawia zdrowie poznawcze, pamięć, zdrowie mózgu, koncentrację i nastrój. „Zapobiega również problemom ze zdrowiem poznawczym związanym z wiekiem i chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera. Pieprz ma również właściwości antybakteryjne, które pomagają zwalczać niektóre bakterie, grzyby i pasożyty” — powiedziała dr Jangda.
„Zarówno katechiny, jak i piperyna pomagają poprawić regulację poziomu cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszają ryzyko cukrzycy i skoków glikemii spowodowanych spożywanymi przez nas pokarmami. Możesz więc dodać szczyptę czarnego pieprzu do zielonej herbaty i pić ją po posiłkach, aby poprawić trawienie, metabolizm, utrata wagi i zapobiegać skokom poziomu glukozy i związanym z nimi zaburzeniom”, wspomina dr Jangda.
Jednakże dr Vikas Jindal, konsultant oddziału gastroenterologii w szpitalu CK Birla w Delhi, powiedział, że „nie ma zbyt wielu informacji na temat możliwych korzyści z dodawania czarnego pieprzu do zielonej herbaty w celu zwiększenia jej biodostępność dla zdrowia jelit”. „Jednak niektóre badania wskazują, że niektóre substancje zawarte w pieprzu, takie jak piperyna, mogą poprawiać zdolność jelit do wchłaniania składników odżywczych. Katechiny, które znajdują się w zielonej herbacie, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą pomóc w zdrowiu jelit” — powiedział dr Jindal.
© IE Online Media Services Pvt Ltd
Pierwsze przesłanie: 17-07-2024 o 16:30 IST