Nauka i technika

Czas odejść od diety Paleo w przeszłości: ostatnie badania nie potwierdziły jej twierdzeń

  • 25 maja, 2023
  • 7 min read
Czas odejść od diety Paleo w przeszłości: ostatnie badania nie potwierdziły jej twierdzeń


Dieta Paleo zachęca nas do naśladowania wyborów żywieniowych naszych prehistorycznych przodków. W praktyce oznacza to rezygnację z produktów mlecznych, zbóż, roślin strączkowych i przetworzonego cukru, a zamiast tego spożywanie warzyw, owoców, orzechów, mięsa hodowanego na pastwiskach i dziko żyjących owoców morza.

Zwolennicy diety Paleo twierdzą, że jedząc w ten sposób, schudniemy i zmniejszymy ryzyko chorób przewlekłych.

Korzenie diety Paleo sięgają lat pięćdziesiątych XX wieku, ale swoją obecną popularność zawdzięcza ona książce Lorena Cordaina pt. Dieta Paleo: Schudnij i bądź zdrowy, jedząc jedzenie, do którego zostałeś stworzonyktórego pierwsze wydanie ukazało się w 2001 roku.

W ciągu 22 lat, które upłynęły od publikacji książki Cordaina, kilka milionów ludzi przyjęło dietę Paleo i rozwinął się w związku z nią wielomiliardowy przemysł, w tym droższa żywność i system certyfikacji.

Oświadczenia zdrowotne diety paleo

Kolaż zdjęć produktów spożywczych sprzedawanych jako odpowiednie dla diety paleo oraz dwie restauracje serwujące potrawy paleo
W związku z dietą Paleo rozwinął się przemysł o wartości wielu miliardów dolarów, w tym żywność o wyższych cenach i system certyfikacji. (Amalea Ruffett), Podany autor

Chociaż dieta Paleo ma wielu zwolenników, badania kliniczne nie potwierdziły jeszcze jej rzekomych korzyści zdrowotnych.

Po pierwsze, wydaje się, że nie przewyższa konwencjonalnych zalecanych diet jako środka do utraty wagi w perspektywie średnio- i długoterminowej. Jedyne opublikowane wieloletnie badanie oceniające wpływ diety Paleo na utratę wagi wykazało, że po dwóch latach przestrzeganie diety Paleo nie było bardziej skuteczne niż przestrzeganie oficjalnych zaleceń żywieniowych krajów nordyckich.

Jest to podobna historia z twierdzeniami dotyczącymi wpływu diety Paleo na choroby przewlekłe. Na przykład niedawny przegląd wykazał, że badania badające wpływ diety Paleo na cukrzycę typu 2 były „niejednoznaczne”.

Warto przeczytać!  Raport rynków badań laboratoryjnych zdrowia kobiet w Stanach Zjednoczonych 2022: rynek o wartości 106 miliardów dolarów do 2030 r.

Podobnie autorzy badania z 2020 r. stwierdzili, że przestrzeganie diety Paleo skutkowało wyższą względną liczebnością bakterii jelitowych, które wytwarzają substancję chemiczną związaną z chorobami układu krążenia, co jest sprzeczne z twierdzeniem, że dieta Paleo zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia przewlekłych choroby.

Dlaczego korzyści zdrowotne diety Paleo nie zostały poparte badaniami klinicznymi? Jako antropolodzy ewolucyjni uważamy, że problem polega na tym, że dieta Paleo opiera się na błędnych przesłankach i błędnych danych, a w dalszej części postaramy się pokazać, dlaczego nasze badania doprowadziły nas do takiego wniosku.

Błędne założenie

Ideą leżącą u podstaw diety Paleo jest to, że ciągły wzrost otyłości i związanych z nią chorób w wielu krajach jest wynikiem niedopasowania między pokarmem, który jemy, a pokarmem, do którego spożywania nasz gatunek ewoluował.

To niedopasowanie, jak głosi argumentacja, jest konsekwencją zbyt krótkiego czasu od pojawienia się rolnictwa, 12 000 lat temu, aby ewolucja przystosowała nasz gatunek do diety wysokowęglowodanowej i niskobiałkowej lub do przetwarzania udomowionej żywności .

Argument ten wydaje się rozsądny, ponieważ istnieje przekonanie, że ewolucja jest procesem bardzo powolnym. Jednak w rzeczywistości nie jest to poparte badaniami nad genami związanymi z dietą.

Ilustrują to prace nad trwałością laktazy — ciągłą zdolnością do wytwarzania enzymu laktazy w wieku dorosłym. Laktaza umożliwia nam trawienie cukru mlecznego laktozy, więc trwałość laktazy jest przydatna w diecie zawierającej produkty mleczne. Trwałość laktazy występuje tylko w kilku regionach, z których jednym jest Europa. Badania starożytnego DNA wskazują, że trwałość laktazy ma mniej niż 5000 lat w Europie.

Podobnie opublikowana w zeszłym roku analiza danych genetycznych z populacji afrykańskich znalazła dowody na niedawną adaptację w rodzinie genów związanych z metabolizowaniem alkoholu. W tym przypadku dobór naturalny działał w ciągu ostatnich 2000 lat.

Warto przeczytać!  Badania pokazują, że u osób rasy czarnej z mutacją genetyczną w genie TTN występuje zwiększone ryzyko wystąpienia migotania przedsionków i niewydolności serca - Aktualności

Dowody te pokazują, że racjonalne uzasadnienie przyjęcia diety Paleo nie jest poparte badaniami genetycznymi. Takie badania pokazują, że ewolucja może wytworzyć adaptacje związane z dietą w znacznie krótszym czasie niż upłynęło od pierwszego pojawienia się rolnictwa.

Błędne dane

Istnieje również problem z zaleceniami diety Paleo dotyczącymi udziału trzech makroskładników odżywczych — białka, węglowodanów i tłuszczu — w diecie danej osoby.

Zgodnie z aktualną wersją diety Paleo, powinniśmy dążyć do diety składającej się z 19 do 35% białka, 22 do 40% węglowodanów i 28 do 58% tłuszczu pod względem energetycznym. To sprawia, że ​​dieta Paleo ma niższą zawartość węglowodanów i wyższą zawartość białka niż konwencjonalne zalecane diety, takie jak te promowane przez Health Canada i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Zakresy makroskładników zalecane przez dietę Paleo opierają się na badaniu z 2000 r., w którym oszacowano procent makroskładników dla ponad 200 grup łowców-zbieraczy. Jednak ostatnio odkryliśmy, że jest problem z tym badaniem.

Problem leży w wartościach makroskładników odżywczych, które naukowcy zastosowali w pokarmach roślinnych. Podczas gdy stosowali kilka zestawów wartości makroskładników odżywczych dla pokarmów zwierzęcych, stosowali tylko jeden zestaw wartości makroskładników odżywczych dla pokarmów roślinnych. Uzyskali dane dotyczące roślin z analizy żywności tradycyjnie spożywanej przez rdzennych Australijczyków.

W naszym badaniu oceniliśmy skutki tej decyzji za pomocą dwóch zestawów danych dotyczących makroskładników roślinnych, z których oba obejmowały wartości dla roślin spożywanych przez łowców-zbieraczy z kilku kontynentów.

Wykorzystanie danych dotyczących roślin z wielu kontynentów dało znacznie różne szacunki dotyczące makroskładników odżywczych. Te z kolei wytwarzają zakresy makroskładników odżywczych, które są szersze niż te zalecane przez dietę Paleo. Zakresy, które obliczyliśmy, to od 14 do 35% białka, od 21 do 55% węglowodanów i od 12 do 58% tłuszczu pod względem energii.

Warto przeczytać!  Jeśli chodzi o dietę, nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich

Zakresy te pokrywają się z zaleceniami Health Canada (10 do 35% białka, 45 do 65% węglowodanów i 20 do 35% tłuszczu) oraz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (10 do 30% białka, 45 do 65% węglowodanów i 25 do 35 % tłuszcz).

To, że zakresy makroskładników diety łowców-zbieraczy pokrywają się z zakresami makroskładników zatwierdzonymi przez rząd, poddaje w wątpliwość pogląd, że dieta Paleo jest zdrowsza niż konwencjonalne zalecane diety.

Czas odejść od diety Paleo w przeszłości

Biorąc pod uwagę, że uzasadnienie przyjęcia diety Paleo nie jest poparte dostępnymi badaniami naukowymi, a jej zalecenia dotyczące makroskładników odżywczych nie są naukowo solidne, nie jest zaskakujące, że rzekome korzyści zdrowotne diety nie zostały poparte badaniami klinicznymi .

Dieta Paleo była wartościowym eksperymentem, ale w tym momencie wydaje się prawdopodobne, że ludzie, którzy ją przestrzegają, mogą po prostu marnować pieniądze. Konwencjonalne, zalecane przez rząd diety oferują porównywalne wyniki przy niższych kosztach. Naszym zdaniem nadszedł czas, aby porzucić dietę Paleo w przeszłości.

Mark Collard, Kanadyjska Katedra Badań nad Ewolucją Człowieka i profesor archeologii, Uniwersytet Simona Frasera i Amalea Ruffett, doktorantka archeologii, Uniwersytet Simona Frasera

Ten artykuł został ponownie opublikowany z The Conversation na licencji Creative Commons. Przeczytaj oryginalny artykuł.


Źródło