Czas zasiać pozytywny FERMENT! XXIII edycja najzabawniejszego festiwalu w Bielsku-Białej
![Czas zasiać pozytywny FERMENT! XXIII edycja najzabawniejszego festiwalu w Bielsku-Białej](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/53731-770x470.jpg)
22:19, 08.09.2023
.
Choć wrzesień jest już miesiącem jesiennym, to dzięki kolejnej edycji Festiwalu Kabaretowego FERMENTY, nie musi być wcale smutny.
Przed nami kolejna, XXIII edycja Festiwalu Kabaretowego Fermenty i jak zawsze wiele atrakcji. Przestawiamy szczegółowy program.
- 13 września, godz. 18.00 – Punkt 11
otwarcie Biura festiwalowego, BITE OF NONSENSE – wystawa ilustracji Adama Szarego – ilustratora, concept artysty. Prezentacja programu tegorocznych Fermentów, WSTĘP WOLNY.
- 21 września, godz. 19.00 – Bielskie Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej (BCK)
Stand FERMENT Up – fermentowa „rozbiegówka” TYLKO DLA DOROSŁYCH w wykonaniu 9 artystów Stand Up’erów: Arkadiusz Jaksa Jakszewicz, Paulina Potocka, Sylwia Wiszowata, Maciek Adamczyk, Filip Puzyr, Damian Skóra, Karol Kopiec, Bartosz Zalewski, Kuba Śliwka.
Burleska – Szkoła Tańca All Dance. Bilety 70,00 zł do nabycia w BCK lub poprzez zakup on-line.
- 21 września, godz. 23.00 – Bielskie Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej
Nocne rozmowy na ŻÓŁTEJ SOFIE w Cafe Maria, goście wieczoru: Dariusz Kamys i Tomasz Majer z kabaretu HRABI. Prowadzenie Wojciech Kowalczyk – wieloletni członek kabaretu Czesuaf. Wstęp wolny po uprzednim umówieniu się telefonicznym 571 229 438 lub osobistym w Domu Kultury w Starym Bielsku, ul. Sobieskiego 307A, liczba miejsc ograniczona.
- 22 września, godz. 18.00 – Bielskie Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej
MEARTY – wernisaż wystawy obrazów Dariusza KAMOLA Kamysa – polskiego aktora kabaretowego, autora tekstów, członka Kabaretu Hrabi – wstęp na wernisaż tylko dla osób posiadających bilet lub zaproszenie na Galę Festiwalu. Wystawę można zobaczyć w terminie od 25 do 29 września w godzinach pracy BCK, WSTĘP WOLNY.
- 22 września, godz. 19.00 – Bielskie Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej
Gala Festiwalowa, gwiazda wieczoru – Kabaret HRABI z finiszem trasy programu „Gdy powiesz: TAK”, bilety wyprzedane.
- 23 września, godz. 17.00 – Bielskie Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej
Przegląd Kabaretowy o Nagrodę Publiczności, wystąpią kabarety:
- A Jak! z Krakowa,
- Pomoże z Gdańska,
- Ścibor Szpak z Wrocławia,
- Demakijaż z Torunia,
- Klub Szyderców BIS z Poznania,
- Trzecia Strona Medalu z Krakowa,
- Kucharz Maciej z Krakowa.
Eksperci festiwalowi m.in.: Łukasz Zaczek – Dyrektor Rybnickiej Jesieni Kabaretowej RYJEK, Piotr Skucha z kabaretu Długi, gospodarz Bielskiej Sceny Kabaretowej oraz Wojciech Kowalczyk (wieloletni członek kabaretu Czesuaf). Prowadzenie Piotr Guma Gumulec.
Zakończenie przeglądu – „Kabaretowy IMPRO SHOW” wieczór improwizacyjny w wykonaniu kabaretu Chyba wraz z Wojciechem Tremiszewskim (wieloletni członek nieistniejącego już Kabaretu Limo). Bilety 30 zł do nabycia w BCK lub poprzez zakup biletów on-line.
- 24 września, godz. 17.00 – Książnica Beskidzka
Dwa desery w jednym, czyli… Fermentowa herbatka po obiadku. Niedzielny torcik: Poznański kabaret Klub Szyderców BIS znowu w akcji. Okazjonalny występ na beskidzkiej ziemi zdobywców I miejsca na ubiegłorocznych Fermentach. Bartłomiej Belniak WRZUCIŁ NA LUZ Wernisaż wystawy rysunku satyrycznego połączony z niepoważnym spotkaniem autorskim i pakietem rozrywkowym. Wystawa dodatkowo czynna od 13 września do 5 października. Kurator Lech Kotwicz, WSTĘP WOLNY.
- 25 września, godz. 18.00 – Schron przeciwatomowy Szkoły Podstawowej nr 31 w Starym Bielsku, ul. Zapłocie Duże 1
Rozrywka w dawnym Bielsku i Białej – prowadzenie Jacek Kachel. WSTĘP WOLNY po uprzednim umówieniu się telefonicznym 571 229 438 lub osobistym w Domu Kultury w Starym Bielsku, ul. Sobieskiego 307A, liczba miejsc ograniczona.
Imprezy towarzyszące:
21 września, godz. 17.00 – Książnica Beskidzka – Kolory Deszcza – BIRMA – spotkanie autorskie z Krzysztofem Deszczyńskim z Poznania, reżyserem spektakli kabaretowych, pomysłodawcą utworzenia skweru Bohdana Smolenia w Poznaniu. WSTĘP WOLNY.
KONTAKT I DODATKOWE INFORMACJE: WWW.FERMENTY.PL