Zdrowie

Częste dodawanie soli do stołu zwiększa ryzyko raka żołądka o 41%

  • 10 maja, 2024
  • 6 min read
Częste dodawanie soli do stołu zwiększa ryzyko raka żołądka o 41%


W niedawnym badaniu opublikowanym w Rak żołądkanaukowcy sprawdzili, jak często mieszkańcy Wielkiej Brytanii dodają sól do potraw spożywanych na stole i jaki ma to związek z ryzykiem zachorowania na raka żołądka.

Badanie: Dodawanie soli do potraw przy stole jako wskaźnik ryzyka raka żołądka u dorosłych: badanie prospektywne.  Źródło zdjęcia: Soho A Studio/Shutterstock.comBadanie: Dodawanie soli do potraw przy stole jako wskaźnik ryzyka raka żołądka u dorosłych: badanie prospektywne. Źródło zdjęcia: Soho A Studio/Shutterstock.com

Tło

Niedawne badania wzbudziły obawy dotyczące rosnącej częstości występowania raka żołądka wśród młodych osób na całym świecie.

Chociaż badacze wiążą spożycie soli w diecie ze zwiększoną częstością występowania raka żołądka wśród Azjatów, wyniki badań kliniczno-kontrolnych pochodzących z kultur zachodnich są ograniczone.

Sól może uszkodzić błonę śluzową żołądka, zwiększając jej podatność Helicobacter pylori kolonizację i zwiększanie ryzyka raka żołądka poprzez mechanizmy inne niż infekcja, takie jak uszkodzenie komórek nabłonka żołądka chemicznymi czynnikami rakotwórczymi i cząsteczkami N-nitrozo. Istniejące dowody dotyczące całkowitego lub dodanego spożycia soli przynoszą różne wyniki, co uzasadnia dalsze badania.

O badaniu

W niniejszym badaniu prospektywnym naukowcy sprawdzali związek między dodawaniem soli do potraw spożywanych na stole a ryzykiem raka żołądka.

Zespół wykorzystał wieloczynnikowe regresje Coxa do oceny związku między częstotliwością dodawania soli do żywności a ryzykiem zachorowania na raka żołądka wśród 471 144 osób z United Kingdom Biobank.

Warto przeczytać!  Czy spożywanie cukru wpływa na poziom testosteronu do 2 godzin? | Wiadomości o jedzeniu i winie

Wykluczono z badania osoby, które w przeszłości chorowały na nowotwór lub chorobę nerek, a także osoby z niekompletnymi danymi na temat spożycia soli, poziomu sodu lub potasu w moczu oraz wskaźnika masy ciała (BMI).

Na początku badania (między 2006 a 2010 rokiem) zespół wykorzystał ankiety na ekranie dotykowym, aby określić częstotliwość, z jaką uczestnicy dodawali sól do swoich posiłków. Wykorzystali metodę elektrody jonoselektywnej do oceny poziomu sodu, potasu i kreatyniny w moczu w punktowych próbkach moczu oraz równania INTERSALT, aby przewidzieć 24-godzinne wydalanie sodu z moczem.

Naukowcy określili częstość występowania raka żołądka na podstawie powiązanych danych krajowego rejestru nowotworów i kodów dziesiątej wersji (ICD-10) Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób.

Ponadto zbadali związek między występowaniem sodu w moczu punktowym a ryzykiem raka żołądka oraz związek między częstotliwością dodawania soli do posiłków przez uczestników a innymi wskaźnikami spożycia sodu (całkowita sód w diecie i moczu).

Zespół wykorzystał model proporcjonalnego hazardu Coxa do obliczenia współczynników ryzyka (HR) na potrzeby analizy. Współzmiennymi w badaniu były wiek, wskaźnik masy ciała (BMI), płeć, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, wskaźnik Townsenda, palenie tytoniu, dieta, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu, choroby współistniejące, stosowanie leków moczopędnych i Helicobacter pylori stan infekcji.

Warto przeczytać!  Wiedz wszystko o obrazowaniu piersi, wiadomościach zdrowotnych, ET HealthWorld

W analizach wrażliwości badacze wyeliminowali osoby rasy innej niż biała z chorobami współistniejącymi i infekcją Helicobacter pylori oraz początkowy rok obserwacji.

Wyniki

W ciągu 11-letniego okresu obserwacji naukowcy zidentyfikowali 640 przypadków raka żołądka. Osoby, które dodają soli do posiłków przy stole, to częściej mniej wykształceni mężczyźni rasy innej niż biała, palacze w przeszłości lub obecnie, mieszkający w regionach o niekorzystnej sytuacji i spożywający znaczne ilości alkoholu (≥16,0 gramów dziennie).

W analizach wieloczynnikowych wartość HR dla ryzyka raka żołądka wśród osób, które zwykle dodają sól do potraw przy stole w porównaniu do osób, które nigdy lub rzadko tego nie robią, wyniosła 1,4.

Naukowcy odkryli liniową i dodatnią zależność pomiędzy szacowanym dobowym poziomem sodu w moczu a częstotliwością solenia posiłków. Nie stwierdzono istotnej zależności pomiędzy wartością stężenia sodu w dobowym moczu a rakiem żołądka (HR, 1,2).

Analizy wrażliwości dały podobne wyniki. Nie było dowodów na heterogeniczność ze względu na lokalizację nowotworu, przy HR wynoszącym 1,0 dla 264 pacjentów kardiologicznych i 1,1 dla 163 przypadków innych niż kardiologiczne.

Osoby, które nigdy nie dodawały soli do potraw stołowych lub rzadko, czasami, często lub zawsze, miały poziom sodu w moczu wynoszący 2932 mg, 3028 mg, 3129 mg i 3168 mg dziennie. Podobnie log-punktowe stężenie sodu w moczu przy odpowiednich częstotliwościach wynosiło 1,8, 1,8, 1,9 i 1,9 mmol/l.

Warto przeczytać!  Czy małe cząsteczki plastiku w naszym organizmie są szkodliwe?

Grupy częstotliwości poszczególnych osób odpowiadały dziennemu spożyciu 1864 mg, 2040 mg, 2196 mg i 2254 mg sodu.

Wnioski

Badanie wykazało, że dodatek soli do potraw na stole zwiększa ryzyko raka żołądka wśród dorosłych Wielkiej Brytanii. U osób, które stale włączały sól do swojej diety, ryzyko zachorowania na raka żołądka było o 41,0% wyższe w porównaniu z osobami, które rzadko lub nigdy nie dodały soli.

Naukowcy odkryli także korzystną zależność dawka-odpowiedź pomiędzy punktowym stężeniem sodu w moczu a 24-godzinnym wydalaniem sodu z moczem.

Jednakże uwzględnienie dobowej ekspozycji na sól w moczu nie wykazało żadnego związku z ryzykiem raka żołądka. Po wyeliminowaniu przypadków raka żołądka zdiagnozowanych w pierwszym roku obserwacji powiązania te były nieco mocniejsze i wskazywały na odwrotną przyczynę.

Wyniki są spójne z wcześniejszymi metaanalitycznymi badaniami prospektywnymi, które wykazały wyższe ryzyko raka żołądka wśród społeczności azjatyckich spożywających duże ilości soli, marynowanych potraw, solonych owoców morza i przetworzonego mięsa.

Konieczne są dalsze badania na większych próbach, aby ocenić możliwe różnice między podtypami nowotworów i poprawić ilościowe określenie związku między spożyciem soli a ryzykiem raka żołądka.


Źródło