Zdrowie

Człowiek umiera z powodu zbyt dużej ilości witaminy D: oto, jak nadmierne spożycie może wpłynąć na organizm

  • 15 marca, 2024
  • 4 min read
Człowiek umiera z powodu zbyt dużej ilości witaminy D: oto, jak nadmierne spożycie może wpłynąć na organizm


Mieszkaniec Wielkiej Brytanii zmarł z powodu dużych ilości witaminy D w organizmie. Miał schorzenie zwane hiperkalcemią, czyli nagromadzeniem wapnia spowodowanym nadmiernym poziomem witaminy D.

Po doniesieniach o śmierci 89-letniego Davida Mitchenera eksperci ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z niebezpiecznym poziomem witaminy D.

Według Fox News z raportu koronera David Mitchener przyjmował suplementy witaminy D przez co najmniej dziewięć miesięcy poprzedzających śmierć.

Suplementy nie powodowały żadnych objawów ostrzegawczych ani żadnych konkretnych skutków ubocznych, gdy były przyjmowane w nadmiarze.

Witamina D, zwana także kalcyferolem, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która naturalnie występuje w kilku produktach spożywczych i jest dostępna jako suplement diety. Jest ważny dla pełnienia różnych funkcji biologicznych w organizmie, w tym wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanów.

Jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, układu odpornościowego, zdrowia mózgu i regulacji stanu zapalnego.

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która naturalnie występuje w kilku produktach spożywczych i jest dostępna jako suplement diety. (Zdjęcie: Getty Images)

Chociaż głównym źródłem witaminy D są promienie UV słońca uderzające w skórę, niektóre pokarmy, takie jak grzyby, mleko i tłuste ryby.

Niektóre owoce o ograniczonej zawartości witaminy D to banany i pomarańcze.

Choć dość rzadko zdarza się, aby ktoś miał w organizmie nadmiar witaminy D, to niedobory tego pierwiastka zdarzają się dość często. Spożywanie zbyt dużej ilości suplementów może spowodować zatrucie witaminą D.

Warto przeczytać!  Poruszanie się po powiązaniach zmiany klimatu i malarii w SIDS

„Toksyczność witaminy D jest stosunkowo rzadka i zwykle występuje w wyniku bardzo wysokich dawek suplementów, a nie ze źródeł dietetycznych lub umiarkowanej ekspozycji na słońce” – powiedział dr Vikas Gupta, dyrektor ds. ortopedii i chirurgii głowy, dłoni i barków w szpitalu Max Smart Super Specialty Hospital w Saket. Nowe Delhi.

W przypadku zdrowych dorosłych dawka idealna dla kości i ogólnego stanu zdrowia wynosi od 20 do 50 nanogramów na mililitr (ng/ml) lub od 50 do 125 nanomoli na litr (nmol/l). Poziomy poniżej 30 nanomoli na litr są zbyt niskie i mogą osłabić kości.

Kiedy poziom witaminy D znacznie przekracza normalny poziom, ma to różny wpływ na organizm.

„Witamina D odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia. Jednakże nadmierne spożycie witaminy D może prowadzić do wysokiego poziomu wapnia we krwi (hiperkalcemia). Może to powodować objawy takie jak nudności, wymioty, zaparcia, osłabienie, częste oddawanie moczu, a w ciężkich przypadkach przypadkach może to spowodować kamienie nerkowe lub uszkodzenie nerek” – powiedział dr Vikas Gupta.

Długotrwały wysoki poziom wapnia może prowadzić do odkładania się wapnia w tkankach miękkich, takich jak serce, płuca, naczynia krwionośne i nerki. (Zdjęcie: Getty Images)

Długotrwały wysoki poziom wapnia może prowadzić do odkładania się wapnia w tkankach miękkich, takich jak serce, płuca, naczynia krwionośne i nerki.

Warto przeczytać!  Medytacja transcendentalna pomaga w zmniejszeniu zbiorowego stresu i przemocy: badanie, ET HealthWorld

Może to niekorzystnie wpływać na ich funkcjonowanie i prowadzić do chorób takich jak choroby układu krążenia, zwłóknienie płuc i uszkodzenie nerek.

Dr Gupta powiedziała, że ​​toksyczność witaminy D może również podrażniać układ trawienny, prowadząc do takich objawów, jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka i utrata apetytu.

Osłabienie i ból mięśni to inne częste objawy toksyczności witaminy D.

Wysoki poziom witaminy D może prowadzić do zwiększonego wchłaniania fosforu. Może to zaburzyć równowagę między wapniem i fosforem w organizmie i spowodować stan zwany hiperfosfatemią, który może osłabić kości.

„Jeśli podejrzewasz toksyczność witaminy D, zalecamy skonsultowanie się z pracownikiem służby zdrowia w celu właściwej oceny i wskazówek” – powiedziała dr Gupta.

Opublikowany przez:

Dafne Clarance

Opublikowano:

15 marca 2024 r


Źródło