Zdrowie

Czosnek może być tajną bronią pomagającą obniżyć poziom glukozy i cholesterolu: ScienceAlert

  • 25 czerwca, 2024
  • 4 min read
Czosnek może być tajną bronią pomagającą obniżyć poziom glukozy i cholesterolu: ScienceAlert


Niezależnie od tego, czy jest on świeżo pokrojony w kostkę, posypany czy zalany olejem, regularne dodawanie czosnku do diety pomaga utrzymać pod kontrolą zarówno poziom cukru we krwi, jak i cholesterol.

Metaanaliza 22 wcześniejszych badań, obejmujących 29 randomizowanych, kontrolowanych badań przeprowadzonych przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach, potwierdza, że ​​spożywanie czosnku wiąże się z niższym poziomem glukozy i niektórych rodzajów cząsteczek tłuszczu.

Glukoza i lipidy to kluczowe składniki odżywcze dla organizmu, dostarczające energii i stanowiące podstawę szerokiej gamy elementów budulcowych. Nowoczesne diety często mogą prowadzić do zbyt wielu dobrych rzeczy, zwiększając ryzyko problemów zdrowotnych. Szereg innych wyborów związanych ze stylem życia, od spożycia alkoholu po aktywność fizyczną, może również mieć wpływ na poziom cukru i tłuszczu w organizmie.

„U zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany” – piszą naukowcy w opublikowanym artykule.

„Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby”.

Tymczasem czosnek od dawna kojarzy się z dobrym zdrowiem, a w odosobnionych badaniach powiązano go wcześniej z regulacją lipidów i poziomem glukozy.

Warto przeczytać!  Firmy BD i Healthians współpracują w celu zwiększenia dostępu do badań przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy w Indiach

Biorąc pod uwagę całość badania, zespół potwierdził, że wpływ pozostaje pozytywny. Stwierdzono, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, poziom glukozy we krwi był niższy, co stanowiło wskaźnik lepszej długoterminowej kontroli glikemii, więcej tak zwanego „dobrego” cholesterolu w postaci lipoprotein o dużej gęstości (HDL), mniej tak zwanego „złego” cholesterolu. cholesterolu lub lipoprotein o małej gęstości (LDL) i ogólnie obniża poziom cholesterolu.

Co ciekawe, nie wydaje się, aby miało to wpływ na poziom trójglicerydów.

Dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby wykazać bezpośrednią przyczynę i skutek – że możemy po prostu przeżuć więcej czosnku, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko chorób serca – ale skojarzenie zdecydowanie sugeruje, że pospolite zioło może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów.

Więcej badań i bardziej ukierunkowane badania mogą pomóc dokładnie wyjaśnić, co się tutaj dzieje. Badania objęte metaanalizą trwały od trzech tygodni do roku i obejmowały badania z użyciem kilku różnych postaci czosnku: surowego czosnku, dojrzałego ekstraktu czosnkowego i czosnku w proszku w tabletkach.

„Wyniki wykazały, że czosnek ma korzystny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi u ludzi, a ich związek był istotny statystycznie” – napisali naukowcy.

Warto przeczytać!  Liczba przypadków świnki gwałtownie wzrosła z „prawie zera” do 5–6 tygodniowo, niski poziom szczepień z powodu Covida | Wiadomości z Delhi

Jeśli chodzi o przyczynę takiego powiązania, uważa się, że różne aktywne składniki czosnku pomagają na różne sposoby, w tym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego – rodzaju zużycia komórek, które może prowadzić do takich problemów, jak choroby układu krążenia.

Czosnek zawiera również związek przeciwutleniający zwany alliiną, który wcześniej powiązano z zarządzaniem poziomem glukozy we krwi, lipidami we krwi i mikrobiomem jelitowym. Jest prawdopodobne, że kombinacja efektów powoduje pokazane tutaj wyniki.

Oczywiste jest, że nasza dieta ma ogromny wpływ na nasze perspektywy zdrowotne, na dobre lub na złe. Teraz jest więcej powodów, dla których warto dodać czosnek do listy produktów, które powinniśmy uwzględnić w naszej diecie.

„[The study] dostarcza nowych pomysłów na rozwój naturalnych produktów przeciw chorobom związanym z metabolizmem glikolipidów” – piszą naukowcy.

Badanie zostało opublikowane w Składniki odżywcze.


Źródło