Czosnek może kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi — oto jak to zrobić – Life News
![Czosnek może kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi — oto jak to zrobić – Life News](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/garlic-3419544_1280-770x470.jpg)
Czosnek, często nazywany superfoodem, ma wiele właściwości zdrowotnych. Badanie pokazuje, że regularne dodawanie czosnku do diety może utrzymać pod kontrolą zarówno poziom cukru we krwi, jak i cholesterol.
Badanie przeprowadzili naukowcy z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach. Według naukowców spożycie czosnku wiąże się z niższym poziomem glukozy i niektórych rodzajów cząsteczek tłuszczu.
„U zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany. Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do kilku chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby” – piszą naukowcy w opublikowanej pracy.
Co ciekawe, jak wynika z raportu Sciencealert, czosnek powiązano z dobrym stanem zdrowia, a już wcześniej powiązano go z regulacją lipidów i poziomem glukozy w pojedynczych badaniach.
Podczas badania naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy włączyli czosnek do swojej diety, mieli niższy poziom glukozy we krwi, więcej „dobrego” cholesterolu, mniej „złego” cholesterolu i ogólnie niższy poziom cholesterolu.
Według raportu Sciencealert dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby wykazać bezpośrednią przyczynę i skutek. Jednak to stowarzyszenie zdecydowanie sugeruje, że czosnek może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy i lipidów.
Aby lepiej zrozumieć to stowarzyszenie, potrzebne są dalsze badania i bardziej ukierunkowane badania. Badania objęte metaanalizą trwały od trzech tygodni do roku i obejmowały badania z użyciem kilku różnych form czosnku: surowego czosnku, dojrzałego ekstraktu czosnkowego i czosnku w proszku w tabletkach.
„Wyniki wykazały, że czosnek ma korzystny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi u ludzi, a ich związek był istotny statystycznie” – piszą naukowcy, cytując Sciencealert.
Według naukowców różne aktywne składniki czosnku pomagają na różne sposoby, w tym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Badanie wykazało, że jest to „rodzaj zużycia” komórek, który może prowadzić do takich problemów, jak choroby układu krążenia.
Badania wykazały, że czosnek zawiera również związek przeciwutleniający zwany alliiną, który wcześniej powiązano z zarządzaniem poziomem glukozy we krwi, lipidami we krwi i mikrobiomem jelitowym. Na wyniki przedstawione w badaniu prawdopodobnie wpływa kombinacja różnych efektów.
Teraz jest więcej powodów, aby dodać czosnek do listy produktów, które warto włączyć do naszej diety.
„[The study] dostarcza nowych pomysłów na rozwój naturalnych produktów przeciw chorobom związanym z metabolizmem glikolipidów” – piszą badacze.
Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie Nutrients.