Czosnek może pomóc obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi; Ujawnia badanie
Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że spożywanie czosnku może pomóc poprawić poziom glukozy we krwi na czczo, HbA1c, cholesterol całkowity, LDL i HDL. Naukowcy przeprowadzili przegląd systematyczny i metaanalizę, aby zrozumieć wpływ czosnku na poziom lipidów i glukozy we krwi. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o badaniu.
Czosnek może pomóc obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi
Niedawne badanie wykazało, że czosnek pomógł poprawić całkowity poziom glukozy we krwi na czczo, czyli HbA1c cholesterolu, LDL i HDL, nie miało to jednak żadnego wpływu na poziom trójglicerydów. Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients stanowi przegląd systematyczny i metaanalizę mającą na celu zrozumienie wpływu czosnku na poziom lipidów i glukozy we krwi.
W badaniu naukowcy wzięli pod uwagę cztery bazy danych; Embase, PubMed, Cochrane Library i Web of Science do lutego 2024 r. Zidentyfikowano również dodatkowe kwalifikujące się badania, a badanie było zgodne z wytycznymi Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) 2020.
W raporcie opublikowanym w News Medical Life Sciences podano, że kryteria włączenia opierały się na randomizowanych badaniach klinicznych prowadzonych przez dwa tygodnie i obejmowały takie wyniki, jak hemoglobina A1c (HbA1c), stężenie glukozy we krwi na czczo (FBG), TC, HDL-C, LDL-C i TG, z udziałem dorosłych w wieku 18 lat lub więcej, z grupą kontrolną placebo. Wyłączenia obejmowały interwencje inne niż czosnek, suplementy złożone, uczestniczki w ciąży, badania niekliniczne i niekompletne dane.
Kompleksowe dane z czterech baz danych pozwoliły uzyskać 2553 odpowiednich artykułów. Spośród tych 550 uznano za duplikaty publikacji i dlatego je wykluczono. Następnie dokładnie oceniono tytuły i streszczenia, co doprowadziło do dalszego wykluczenia 1830 artykułów ze względu na ich nieistotność.
Pozostałe 173 prace stanowiły prace badawcze, a 151 prac odrzucono ze względu na niekompletne dane, brak pełnego tekstu, stosowanie cynamonu w połączeniu z innymi lekami lub brak placebo w grupie kontrolnej. Ostatecznie do analizy włączono 22 artykuły obejmujące 29 badań.
W badaniach tych wzięło udział łącznie 1567 uczestników z kilku krajów, w tym Kanady, Stanów Zjednoczonych, Korei, Iranu, Pakistanu, Indii, Izraela, Rosji, Polski, Brazylii i Danii. Wiek uczestników wahał się od 18 do 80 lat. Uczestnicy ci cierpieli również na różne schorzenia, takie jak hiperlipidemia, cukrzyca typu 2, choroba wieńcowa, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, zawał mięśnia sercowego, otyłość, nadciśnienie, zespół policystycznych jajników, a niektórzy byli zdrowymi dorosłymi. Większość pacjentów nie otrzymywała żadnych leków w trakcie badania, a niektórzy kontynuowali przyjmowanie codziennych leków. Preparaty czosnkowe obejmowały proszek, surowy czosnek, olej, dojrzały ekstrakt i suplementy powlekane dojelitowo, w różnych dawkach dziennych.
W analizie zbadano wpływ czosnku na wskaźniki metabolizmu glukozy. W badaniach, które skupiały się na glikemii na czczo, osiem badań z 12 wielkościami efektu wykazało znaczne zmniejszenie poziomu FBG w wyniku spożycia czosnku.
Z drugiej strony, trzy badania z siedmioma wielkościami efektu wykazały, że spożycie czosnku miało pozytywny wpływ na poziom HbA1c. Podobnie 17 badań z 19 wielkościami efektu wykazało, że czosnek pomógł obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, podczas gdy 19 badań z 22 wielkościami efektu wykazało, że czosnek ma pozytywny wpływ na cholesterol HDL.
Metaanaliza pokazuje, że czosnek może pomóc poprawić poziom glukozy we krwi na czczo, HbA1c, cholesterol całkowity, HDL i LDL.