Zdrowie

Cztery impulsy obniżają poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu

  • 12 lipca, 2024
  • 4 min read
Cztery impulsy obniżają poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu


Udowodniono, że rośliny strączkowe są skutecznym środkiem zwalczającym cukrzycę i „zły” cholesterol.

Wyniki te są niezwykle zachęcające, ponieważ wskaźniki zachorowań na cukrzycę gwałtownie rosną – szacunki opublikowane w Nazwa naukowego czasopisma medycznegoW ubiegłym roku wskazano, że do 2050 roku na świecie ponad 1,31 miliarda ludzi może chorować na cukrzycę.


Nie mniej optymistyczna sytuacja występuje w przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu; szacuje się, że blisko połowa dorosłych w Wielkiej Brytanii ma poziom cholesterolu przekraczający wytyczne krajowe.

Z niedawno opublikowanego przeglądu w czasopiśmie Nutrients wynika, że ​​ograniczenie spożycia roślin strączkowych może pomóc odwrócić te żałosne statystyki.

Naukowcy znaleźli spójne dowody na to, że fasola, groch, soczewica i ciecierzyca pomagają w walce z cukrzycą typu 2 oraz innymi biomarkerami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak cholesterol LDL i cholesterol HDL.

fasolki

Badania wykazały, że spożywanie roślin strączkowych może pomóc w zapobieganiu chorobom serca

Zdjęcia Getty’ego

Naukowcy postawili sobie za cel zbadanie ilości i rodzajów dostępnych dowodów na temat wpływu roślin strączkowych na ogólny stan zdrowia człowieka.

Zidentyfikowano trzydzieści artykułów, w których badano soczewicę, ciecierzycę, odmiany fasoli zwykłej (np. pinto, czarnej, granatowej, czerwonej, kidney), fasolę czarnooką, fasolę czarnooką i groch łuskany.

Warto przeczytać!  Przyszłość testowania narkotyków: technologie unaczynionych narządów na chipie

Wyniki zdrowotne w tych badaniach były wieloaspektowe i obejmowały m.in. profile lipidowe, ciśnienie krwi, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelność z ich powodu, cukrzycę typu 2 i kontrolę glikemii, wskaźniki zespołu metabolicznego, markery stanu zapalnego, biomarkery stresu oksydacyjnego i profile hormonalne.

Najczęściej oceniane wyniki badań obejmowały zmiany stężenia cholesterolu LDL, cholesterolu HDL, ciśnienia skurczowego, ciśnienia rozkurczowego, stężenia cukru we krwi na czczo, hemoglobiny A1c, obwodu talii oraz stężenia białka C-reaktywnego lub białka C-reaktywnego o wysokiej czułości.

Badania interwencyjne, które obejmują największe rozmiary próby do badania profili lipidowych, potwierdzają korzystne efekty roślin strączkowych na kluczowe biomarkery układu sercowo-naczyniowego, takie jak cholesterol LDL i cholesterol HDL. Interwencje, w których rośliny strączkowe zastąpiły czerwone mięso lub były dodawane jako stałe porcje, wykazały skuteczność roślin strączkowych w poprawie jakości diety i korzystnych wynikach zdrowotnych.

Badania wykazały, że spożywanie roślin strączkowych może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Dzieje się tak częściowo dzięki temu, że odpowiednia ilość spożywanych roślin strączkowych obniża poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.

Jak zauważają autorzy nowego przeglądu, niska zawartość tłuszczu w roślinach strączkowych oraz obecność zdrowych tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, a także szeregu niezbędnych mikroelementów i związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych, to kolejne dowody na to, że rośliny strączkowe są |bogatym źródłem składników odżywczych”.

Warto przeczytać!  Odkryto ścieżkę do migreny z aurą

Badania polegające na obserwowaniu grup ludzi przez dłuższy czas wykazały, że zwiększone spożycie roślin strączkowych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Posiłek zawierający fasolę

Badania wykazują, że zwiększone spożycie roślin strączkowych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

GETTY

Potwierdzają to także badania interwencyjne, które konsekwentnie dokumentują poprawę poziomu glukozy na czczo i wrażliwości na insulinę po włączeniu roślin strączkowych do diety.

Spożywanie roślin strączkowych może pomóc w zapobieganiu cukrzycy i kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.

Badania pokazują, że spożywanie roślin strączkowych może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi/poprawianiu glikemii poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i obniżenie poziomu cukru we krwi.

„Badania te podkreślają fakt, że rośliny strączkowe są korzystne dla zdrowia na wiele sposobów, co potwierdza wytyczne dietetyczne, które promują dietę opartą na roślinach” – powiedział Tim McGreevy, dyrektor generalny USA Pulses, który nie brał udziału w badaniu.

Cukrzyca typu 2 – objawy, które należy zauważyć

Wiele osób ma cukrzycę typu 2, nie zdając sobie z tego sprawy. Dzieje się tak, ponieważ nie zawsze zauważają jakiekolwiek objawy.

Warto przeczytać!  Wiadomości biznesowe | 1 na 6 osób zmaga się z niepłodnością; Zapłodnienie in vitro może zmienić marzenia o macierzyństwie w rzeczywistość

Objawy cukrzycy typu 2 mogą obejmować:

  • Sikanie częściej niż zwykle
  • Ciągle odczuwam pragnienie
  • Czuję się bardzo zmęczony
  • Utrata wagi bez wysiłku
  • Swędzenie wokół penisa lub pochwy lub powtarzające się pleśniawki
  • Cięcia i rany gojące się dłużej
  • Rozmazany obraz


Źródło