Zdrowie

Czy częstotliwość spożywania mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

  • 12 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Czy częstotliwość spożywania mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?


W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Składniki odżywcze, badacze zbadali związki między spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa a ryzykiem wystąpienia nowotworów jelita grubego. Te znaczące badania przyczyniają się do ograniczonego zbioru dowodów, ponieważ skupiają się na łącznym wpływie spożycia mięsa i predyspozycji genetycznych na ryzyko zachorowania. Do badania wykorzystano dane z kolonoskopii przesiewowej od 7291 uczestników oraz informacje dotyczące genotypowania od podgrupy 4774 uczestników.

Wyniki badań wykazały, że podczas gdy czerwone mięso nie było statystycznie związane ze zwiększonym ryzykiem nowotworów jelita grubego, przetworzone mięso znacznie zwiększało późniejsze ryzyko rozwoju choroby. Konkretnie, spożywanie przetworzonego mięsa częściej niż raz w tygodniu wiązało się ze wzrostem ryzyka nowotworu jelita grubego, co odpowiadało 19 percentylowi wyższego wyniku ryzyka poligenicznego (PRS). Podkreśla to znaczenie ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa jako zachowania zdrowotnego, które może zrównoważyć genetyczną predyspozycję do nowotworów jelita grubego.

Badanie: Spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, ryzyko poligeniczne i częstość występowania nowotworów jelita grubego: wyniki badania przesiewowego populacji poddanej kolonoskopii. Źródło zdjęcia: Hakase_420 / ShutterstockBadanie: Spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, ryzyko poligeniczne i częstość występowania nowotworów jelita grubego: wyniki badania przesiewowego populacji poddanej kolonoskopii. Źródło zdjęcia: Hakase_420 / Shutterstock

Tło

Rak jelita grubego (CRC), zwany również rakiem jelita grubego, to nieprawidłowy rozrost tkanki (polipy) na wewnętrznej wyściółce jelita grubego lub odbytnicy. Jest to poważny i często śmiertelny stan, zajmujący drugie miejsce pod względem najczęstszej przyczyny śmiertelności z powodu raka na świecie. Co alarmujące, częstość występowania CRC rośnie w niespotykanym dotąd tempie, z około 2 milionami nowych przypadków i 1 milionem zgonów odnotowywanych każdego roku.

Warto przeczytać!  Dodaj ogórek do swojej codziennej letniej diety, aby osiągnąć te korzyści

Co napawa optymizmem, CRC zwykle zaczyna się jako łagodne polipy, a ich rozwój w nowotwory złośliwe może trwać dziesięć lat lub dłużej, co podkreśla potencjał wczesnego wykrywania i częstych badań przesiewowych w ratowaniu życia.

Poprzednie badania wskazały predyspozycje genetyczne i dietę jako dwa główne czynniki przyczyniające się do ryzyka CRC. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała szczególnie czerwone i przetworzone mięso jako czynniki rakotwórcze. Jednak pomimo istniejących badań nad niezależnymi ryzykami, dowody na łączne skutki predyspozycji genetycznych i spożycia mięsa na ryzyko CRC są ograniczone.

O badaniu

Celem niniejszego badania jest wypełnienie tej luki w literaturze naukowej poprzez wyjaśnienie, czy spożycie mięsa (jako funkcja częstotliwości w tygodniu) może wzmacniać lub niwelować ryzyko wynikające z predyspozycji genetycznych, wykorzystując w tym celu niedawno opracowaną miarę „ekwiwalentu ryzyka genetycznego (GRE)”.

Dane do badania zebrano z Begleitende Evaluierung innovativer Testverfahren zur Darmkrebsfrüherkennung (BliTz) dużego kohortowego nieinwazyjnego niemieckiego badania przesiewowego CRC dla mężczyzn i kobiet powyżej 50 roku życia w latach 2002–2019 (n = 11 104). Kryteria włączenia do badania obejmowały wypełnione historie społeczno-ekonomiczne, dotyczące stylu życia, demograficzne, medyczne i rodzinne dotyczące CRC (uzyskane z dokumentacji medycznej i kwestionariuszy wypełnionych przez uczestników).

Wszyscy uczestnicy zostali poddani rutynowej kolonoskopii i powiązanej histologii. CRC (lub zmiany przednowotworowe) zostały zidentyfikowane na podstawie obecności i progresji gruczolaków. Uczestnicy z potwierdzonym CRC (lub jego prekursorami) zostali poddani genotypowaniu, wraz z losową podgrupą zdrowych osób w celu porównania. Dane genotypowania zostały wykorzystane do obliczenia poligenicznych wyników ryzyka (PRS). Kwestionariusze zostały wykorzystane do rejestrowania diety uczestników w roku poprzedzającym badanie, skupiając się na częstotliwości spożycia czerwonego lub przetworzonego mięsa.

„Najpierw częstość podzielono na 2 poziomy: ≤1 raz/tydzień i >1 raz/tydzień, a częstość >1 raz/tydzień podzielono dalej na 2 poziomy: >1 raz/tydzień i <1 raz/dzień oraz ≥1 raz/dzień, aby ocenić indywidualny związek między spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem nowotworu jelita grubego”.

Analiza statystyczna obejmowała testy chi-kwadrat w celu porównania uczestników z rakiem jelita grubego (CRC) lub jego prekursorami i bez niego. Wielokrotne regresje logistyczne skorygowane o poziom wykształcenia, wiek, płeć, wskaźnik masy ciała [BMI]status palenia i spożycia alkoholu, przewlekła choroba i poziom aktywności fizycznej zostały następnie wykorzystane. Współczynniki regresji i skorygowane ilorazy szans (OR) uzyskane z tych modeli zostały użyte do obliczenia GRE, które stanowią wynik zainteresowania w tym badaniu.

Warto przeczytać!  Ochrona macierzyństwa: zrozumienie, dlaczego kobiety w ciąży są bardziej podatne na malarię

Wyniki badań

Spośród 11 104 uczestników badania BliTz, 7291 spełniło obecne kryteria włączenia do badania i zostało włączonych do dalszych analiz. Badania histologiczne wykazały, że 2427 uczestników miało nowotwory jelita grubego, z czego 877 miało zaawansowane zmiany przedrakowe, a 68 miało CRC. Wszyscy ci uczestnicy zostali poddani genotypowaniu. Ponadto 2559 uczestników bez nowotworów jelita grubego zostało genotypowanych na potrzeby porównań badania.

Wyniki wskazały, że przetworzone mięso i predyspozycje genetyczne były niezależnie związane z wyższymi wynikami GRE, a co za tym idzie, z prawdopodobieństwem wystąpienia nowotworów jelita grubego. Po łącznej analizie, spożycie przetworzonego mięsa częściej niż raz w tygodniu zwiększyło wyniki GRE równoważne 19% wyższemu PRS (GRE = 19,0, aOR = 1,28), co wskazuje na głęboki wpływ wyborów żywieniowych na późniejsze ryzyko CRC. U osób z najwyższym kwartylem ryzyka PRS ryzyko to wzrosło od 2,3 do 3,8 razy.

Co zaskakujące, związek między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego nie osiągnął istotności statystycznej, niezależnie od częstotliwości spożycia.

Wnioski

Niniejsze badanie jest cennym wkładem do literatury, ponieważ jako pierwsze ocenia wspólne powiązania predyspozycji genetycznych i spożycia mięsa z późniejszym ryzykiem CRC lub jego prekursorów. Wyniki badania kohorty ponad 7000 dorosłych Niemców wykazały, że spożycie przetworzonego mięsa wyższe niż raz w tygodniu zwiększyło wyniki GRE równoważne 19 percentylowi wyższego PRS. W przeciwieństwie do poprzednich badań, spożycie czerwonego mięsa nie było związane ze zwiększonym ryzykiem CRC.

Warto przeczytać!  Dekodowanie wirusowego trendu wellness w łaźni lodowej

Wszystkie te odkrycia podkreślają rolę diety w nowotworach jelita grubego i wskazują na potencjał interwencji polegających na unikaniu przetworzonego mięsa jako rekompensaty za wysoką predyspozycję do zachorowania na tę śmiertelną chorobę.

Odniesienie do czasopisma:

  • Fu, R.; Chen, X.; Seum, T.; Hoffmeister, M.; Brenner, H. Spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, ryzyko poligeniczne i częstość występowania nowotworów jelita grubego: wyniki badania przesiewowego populacji poddanej kolonoskopii. Składniki odżywcze 2024, 162609, DOI – 10.3390/nu16162609,


Źródło