Zdrowie

czy dieta bogata w białko może zwiększać ryzyko problemów żołądkowych lub szkodzić nerkom

  • 29 lipca, 2024
  • 3 min read
czy dieta bogata w białko może zwiększać ryzyko problemów żołądkowych lub szkodzić nerkom


New Delhi, 29 lipca 2024 r., IANS

New Delhi, 29 lipca (IANS) Zwiększenie spożycia białka może nie być powiązane z problemami żołądkowymi i nerkowymi, ale dieta wysokowęglowodanowa może wyrządzić poważne szkody, twierdzili w poniedziałek eksperci ds. zdrowia. W Indiach spożycie białka jest na ogół niskie, a dieta wysokobiałkowa nie szkodzi zdrowym nerkom. Według najnowszej metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie Frontiers in Nutrition dieta wysokobiałkowa wiąże się z niższym przewlekłym schorzeniem nerek (PChN). Badanie przeprowadzone przez naukowców z Nanchang University wykazało niższe ryzyko PChN istotnie związane z wyższym spożyciem całkowitego białka, roślinnego lub zwierzęcego (szczególnie w przypadku ryb i owoców morza). „Dieta wysokowęglowodanowa często powoduje refluks żołądkowy, podczas gdy zwiększenie spożycia białka może złagodzić to zjawisko poprzez obniżenie spożycia węglowodanów. Z drugiej strony dieta wysokowęglowodanowa może prowadzić do niekontrolowanego poziomu cukru we krwi u diabetyków, potencjalnie powodując przewlekłą chorobę”, powiedział IANS Shashikant Iyengar, trener zdrowia metabolicznego. „Zalecana ilość białka nie jest niebezpieczna dla zdrowych nerek” — dodał dr Sudhir Kumar z Indraprastha Apollo Hospitals w Hajdarabadzie w poście na X. Główny neurolog wyjaśnił, że „dla dorosłych (powyżej 18. roku życia) zalecane spożycie białka wynosi 1 g, 1,3 g i 1,6 g na kg masy ciała odpowiednio dla osób wykonujących minimalną, umiarkowaną i intensywną aktywność fizyczną”. Zgodnie z ostatnimi wytycznymi wydanymi przez Indian Council of Medical Research and National Institute of Nutrition (ICMR-NIN), zalecane dzienne spożycie białka (RDA) wynosi 0,83 g białka/kg/dzień dla zdrowych mężczyzn i kobiet (wymagania 97,5 procent populacji). Jednak cel ten rzadko jest spełniany przez większość Hindusów, powiedzieli eksperci. Dr Piyush Ranjan, starszy konsultant i wiceprzewodniczący, Department of Gastroenterology, Sir Ganga Ram Hospital, powiedział IANS, że dr Ranjan powiedział „ogólnie rzecz biorąc, zrównoważona dieta powinna zawierać dobrej jakości i ilości białka. Jednak nadmierne spożycie, zwłaszcza białek zwierzęcych i komercyjnych suplementów, może być szkodliwe”. Zauważył, że zalecane spożycie białka dla dorosłych waha się między 1-2 mg na kg masy ciała i zależy od aktywności fizycznej, wieku, płci i innych współistniejących schorzeń. Dr Ranjan powiedział, że białka zwierzęce i roślinne różnią się nieznacznie pod względem jakości, a zwiększone spożycie może być szkodliwe dla osób cierpiących na problemy z nerkami. „Nadmierne spożycie białka może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Najpoważniejszym ryzykiem jest uszkodzenie nerek, zwłaszcza u osób z wcześniej istniejącą chorobą nerek. Nadmiar białka zwierzęcego może również powodować wzrost kwasu moczowego, powodując kamienie w nerkach”, stwierdził. Ponadto dieta bogata w białko jest również obwiniana za powodowanie wzdęć i innych problemów żołądkowo-jelitowych. „Wśród skutków ubocznych żołądkowo-jelitowych, zmienionych nawyków jelitowych, wzdęć i halitozy (nieświeżego oddechu) można zaobserwować przy nadmiernym spożyciu białka”, powiedział dr Ranjan. Iyengar jednak się z tym nie zgadza. Powiedział, „Więcej objawów refluksu kwasu występuje po diecie wysokowęglowodanowej. Diety wysokowęglowodanowe mogą powodować więcej refluksu kwasu w dolnej części przełyku i więcej objawów refluksu u pacjentów z chorobą refluksową przełyku”.

Warto przeczytać!  Pokarm dla myśli - PharmaTimes


Źródło