Czy dieta bogata w białko może zwiększać ryzyko problemów żołądkowych lub szkodzić nerkom?
Inne Jedzenie
Czy dieta bogata w białko może zwiększać ryzyko problemów żołądkowych lub szkodzić nerkom?
Zwiększenie spożycia białka może nie wiązać się z problemami żołądkowymi ani problemami z nerkami, ale dieta bogata w węglowodany może wyrządzić poważne szkody, twierdzą w poniedziałek eksperci ds. zdrowia.
W Indiach spożycie białka jest na ogół niskie, a dieta bogata w białko nie szkodzi zdrowym nerkom.
Według najnowszej metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie Frontiers in Nutrition dieta bogata w białko wiąże się z mniejszym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN).
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Nanchang wykazało, że niższe ryzyko przewlekłej choroby nerek jest istotnie związane z większą podażą całkowitego białka, białka roślinnego lub zwierzęcego (szczególnie w przypadku ryb i owoców morza).
„Dieta wysokowęglowodanowa często powoduje refluks kwasowy, podczas gdy zwiększenie spożycia białka może złagodzić ten problem poprzez zmniejszenie spożycia węglowodanów. Z drugiej strony dieta wysokowęglowodanowa może prowadzić do niekontrolowanego poziomu cukru we krwi u diabetyków, potencjalnie powodując przewlekłą chorobę” – powiedział IANS Shashikant Iyengar, trener zdrowia metabolicznego.
„Zalecana ilość białka nie jest niebezpieczna dla zdrowych nerek” – dodał dr Sudhir Kumar ze szpitala Indraprastha Apollo w Hajdarabadzie w poście na X.
Główny neurolog wyjaśnił, że „dla osób dorosłych (powyżej 18. roku życia) zalecane spożycie białka wynosi 1 g, 1,3 g i 1,6 g na kg masy ciała odpowiednio dla osób podejmujących minimalną, umiarkowaną i intensywną aktywność fizyczną”.
Zgodnie z najnowszymi wytycznymi wydanymi przez Indyjską Radę Badań Medycznych i Narodowy Instytut Żywienia (ICMR-NIN), zalecane dzienne spożycie białka (RDA) wynosi 0,83 g białka/kg/dzień dla zdrowych mężczyzn i kobiet (zapotrzebowanie 97,5% populacji).
Eksperci twierdzą jednak, że większość Hindusów rzadko osiąga ten cel.
Dr Piyush Ranjan, starszy konsultant i wiceprzewodniczący, Department of Gastroenterology, Sir Ganga Ram Hospital, powiedział IANS, że dr Ranjan powiedział: „ogólnie rzecz biorąc, zrównoważona dieta powinna zawierać dobrej jakości i ilości białka. Jednak nadmierne spożycie, zwłaszcza białek zwierzęcych i komercyjnych suplementów, może być szkodliwe”.
Zauważył, że zalecane spożycie białka dla dorosłych waha się od 1 do 2 mg na kg masy ciała i zależy od aktywności fizycznej, wieku, płci i innych współistniejących schorzeń.
Dr Ranjan stwierdził, że białka zwierzęce i roślinne nieznacznie różnią się pod względem jakości, a zwiększone ich spożycie może być szkodliwe dla osób cierpiących na problemy z nerkami.
„Nadmierne spożycie białka może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Najpoważniejszym ryzykiem jest uszkodzenie nerek, zwłaszcza u osób z wcześniej istniejącą chorobą nerek. Nadmiar białka zwierzęcego może również powodować wzrost kwasu moczowego, powodując kamienie w nerkach” – stwierdził.
Ponadto dieta bogata w białko może powodować wzdęcia i inne problemy żołądkowo-jelitowe.
„Do skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego należą zmiany w pracy jelit, wzdęcia i halitoza (nieprzyjemny zapach z ust), które mogą wystąpić w wyniku nadmiernego spożycia białka” – mówi dr Ranjan.
Iyengar jednak się z tym nie zgadza. Powiedział, że „Więcej objawów refluksu kwasu występuje po diecie wysokowęglowodanowej. Diety wysokowęglowodanowe mogą powodować więcej objawów refluksu kwasu w dolnej części przełyku i więcej objawów refluksu u pacjentów z chorobą refluksową przełyku”.