Zdrowie

Czy dieta wysokotłuszczowa może powodować stany lękowe?

  • 20 czerwca, 2024
  • 9 min read
Czy dieta wysokotłuszczowa może powodować stany lękowe?


Osoba trzymająca cheeseburgera nad talerzem frytek, oba przedstawiające potrawy o wysokiej zawartości tłuszczuUdostępnij na Pintereście
Badania wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze może mieć wpływ na zdrowie psychiczne. Jovana Milanko/Stocksy
  • Diety wysokotłuszczowe, podobnie jak typowa dieta zachodnia, są powiązane z otyłością i zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak stany lękowe.
  • Nowe badanie na szczurach sugeruje, że otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową może zmieniać mikrobiom jelitowy i sygnalizację jelitowo-mózgową, przyczyniając się do zmian wywołujących stany lękowe.
  • Eksperci zalecają wspieranie mikrobiomu jelitowego i szlaków sygnałowych poprzez zdrowe odżywianie i ograniczanie spożycia wysokotłuszczowej i nadmiernie przetworzonej żywności.

Osoby otyłe są bardziej narażone na stany lękowe i inne zaburzenia psychiczne.

Spośród różnych nakładających się czynników zidentyfikowano dietę wysokotłuszczową jako możliwą przyczynę zarówno otyłości, jak i lęku. Diety te mogą również zmienić skład naszego mikrobiomu jelitowego.

Mikrobiom jelitowy może być kluczowym ogniwem, ponieważ może na niego wpływać czynniki metaboliczne związane z otyłością i wpływają na zachowania podobne do lęku poprzez oś mikroflora-jelito-mózg.

Powiązania te mogą częściowo pomóc wyjaśnić, dlaczego otyłość i stany lękowe często mogą występować razem.

Aby głębiej poznać zawiłe powiązania między dietą wysokotłuszczową, otyłością, stanami lękowymi i mikrobiomem jelitowym, w nowym badaniu sprawdzano wpływ diety wysokotłuszczowej przez 9 tygodni na szczury.

W badaniu przeanalizowano zmiany w mikrobiomie jelitowym, osi mikrobiom-jelito-mózg i układach serotoninergicznych (serotonergicznych) w mózgu. Wiadomo, że systemy te wpływają zarówno na stany lękowe, jak i na metabolizm.

Wyniki sugerują, że otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową może być powiązana ze zmienioną sygnalizacją wzdłuż osi mikrobiom-jelito-serotonergiczny mózg, co prowadzi do nasilenia zachowań związanych z lękiem u szczurów.

Innymi słowy, otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową może zakłócać działanie bakterii jelitowych i ich szlaków sygnałowych do mózgu. Może to ostatecznie wpłynąć na substancje chemiczne w mózgu związane z lękiem.

Wyniki zostały opublikowane w Badania biologiczne BMC.

Naukowcy z Uniwersytetu Colorado w Boulder zbadali, w jaki sposób diety wysokotłuszczowe wpływają na skład i różnorodność mikrobiomu jelitowego, układ serotoninergiczny w mózgu oraz zachowania podobne do lęku.

Przez 9 tygodni badali dwie grupy szczurów:

  • 12 szczurów karmiono dietą kontrolną zawierającą 11% dziennego zapotrzebowania kalorycznego z tłuszczu
  • 12 szczurów karmiono dietą wysokotłuszczową zawierającą 45% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzącego z tłuszczu
Warto przeczytać!  Geny, środowisko i styl życia sprzyjają rakowi piersi nawet u zdrowych osób: lekarze

Co tydzień zbierano próbki kału w celu analizy zmian w mikrobiomie jelitowym, a na koniec badania przeprowadzono testy behawioralne.

Naukowcy zmierzyli także zmiany w składzie ciała związane z dietą, w tym ostateczną masę ciała, przyrost masy ciała i otyłość (tłuszcz w organizmie).

Wyniki wykazały, że szczury karmione dietą wysokotłuszczową przybrały na wadze i tkance tłuszczowej. Miały także znacznie niższą różnorodność mikrobiomu jelitowego, co ogólnie wiąże się z gorszym stanem zdrowia.

Te szczury również miały wyższy poziom Stosunek bakterii Firmicutes do Bacteroidetesmarker dysbiozy często kojarzonej z otyłością i zachodnią dietą.

Ponadto w grupie stosującej dietę wysokotłuszczową wykazano zwiększoną ekspresję genów związanych z produkcją serotoniny i sygnalizacją w jądrze grzbietowym szwu pnia mózgu. Ten obszar mózgu jest powiązany ze stresem i niepokojem.

Chociaż serotoninę często uważa się za „szczęśliwą substancję chemiczną”, niektóre neurony serotoninowe po aktywacji mogą wywoływać przejściowy strach lub reakcje behawioralne podobne do lęku – wyjaśnili autorzy badania.

Odkrycia sugerują, że diety wysokotłuszczowe zmieniają skład mikrobiomu jelitowego w sposób powiązany ze zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej i masą ciała oraz zmianami w układzie serotoninergicznym w mózgu związanymi z lękiem.

Wiadomości medyczne dzisiaj rozmawiał z Thomasem M. Hollandem, doktorem medycyny, lekarzem-naukowcem i adiunktem w Instytucie RUSH ds. Zdrowego Starzenia się na Uniwersytecie RUSH, College of Health Sciences, który nie był zaangażowany w badanie.

Zauważył, że dieta wysokotłuszczowa „ma tendencję do zmniejszania ogólnej różnorodności mikrobiomu jelitowego, co prowadzi do mniej złożonej społeczności drobnoustrojów [which] może osłabić zdolność jelit do utrzymania zrównoważonego środowiska.”

MNT rozmawiał także z Timothym Frie, MS, neurologiem żywieniowym i kandydatem na doktora nauk o zdrowiu z certyfikatem psychologii żywienia wydanym przez Centrum Psychologii Żywienia, który nie był zaangażowany w badanie.

Wyjaśnił dalej: „[t]Oś mikrobiom-jelito-serotonergiczny mózg reprezentuje kluczową ścieżkę komunikacji między mikroflorą jelitową a mózgiem, ze szczególnym uwzględnieniem serotoniny, neuroprzekaźnika niezbędnego do regulacji nastroju.

„Serotonina jest wytwarzana głównie w jelitach, m.in około 95% serotoniny w organizmie spotykane w przewodzie pokarmowym. Mikroflora jelitowa wpływa na produkcję i funkcję serotoniny poprzez syntezę jej prekursora, tryptofanu oraz modulację receptorów i transporterów serotoninergicznych.
— Timothy Frie, MS

„Znaczenie tej osi dla zdrowia psychicznego jest głębokie. Zmiany w mikrobiomie jelitowym mogą prowadzić do rozregulowania poziomu serotoniny, wpływając na nastrój, niepokój i ogólne zdrowie psychiczne” – powiedziała Frie.

Warto przeczytać!  Zrozumienie i radzenie sobie z lękiem u dzieci: przyczyny, objawy i porady ekspertów dla rodziców | Zdrowie

Na przykład, powiedział, brak równowagi w społeczności drobnoustrojów (dysbioza jelit) może skutkować zwiększoną przepuszczalnością jelit, ogólnoustrojowym stanem zapalnym i zmienioną sygnalizacją serotoninową.

Według Frie może to wywołać lub pogorszyć stany psychiczne, takie jak stany lękowe, zespół stresu pourazowego i depresja.

„Zrozumienie tej osi otwiera nowe możliwości interwencji terapeutycznych ukierunkowanych na mikrobiom jelitowy w celu modulowania funkcji mózgu i poprawy wyników w zakresie zdrowia psychicznego” – powiedział.

„Dieta bogata w tłuszcze nasycone i uboga w błonnik może zmniejszyć różnorodność bakterii i zmienić równowagę bakterii jelitowych, podobnie jak u szczurów” – stwierdziła Holland.

Dodatkowo stwierdził: „[h]Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że dieta bogata w tłuszcze nasycone i uboga w zdrowe składniki odżywcze wiąże się z wyższym wskaźnikiem lęku i depresji.

„Zmiany w zachowaniu obserwowane u szczurów stanowią potencjalne mechaniczne wyjaśnienie tych powiązań u ludzi” – wyjaśnił Holland.

Frie dodał, że „[w]chociaż istnieją nieodłączne różnice między szczurami i ludźmi, wiele szlaków fizjologicznych i biochemicznych jest zachowanych u różnych gatunków”.

„Podstawowe zasady osi mikrobiom-jelito-mózg, zaobserwowane w badaniach na szczurach, dostarczają cennych spostrzeżeń mających zastosowanie do zdrowia ludzkiego. Zarówno u szczurów, jak i u ludzi zmiany w mikrobiomie jelitowym wywołane dietą mogą znacząco wpływać na funkcjonowanie i zachowanie mózgu poprzez podobne mechanizmy”.
— Timothy Frie, MS

„Badania na ludziach potwierdziły ustalenia z modeli gryzoni, pokazując, że interwencje dietetyczne mogą modulować mikrobiom jelitowy, wpływać na poziom serotoniny i zdrowie psychiczne” – powiedział.

Chociaż wyniki badania dają wgląd w potencjalne interwencje terapeutyczne w zakresie zdrowia psychicznego, mechanizmy leżące u podstaw zaobserwowanych zmian nie zostały bezpośrednio zbadane.

Niniejsze badanie ma również inne istotne ograniczenia, takie jak włączenie wyłącznie samców szczurów w określonym wieku, co rodzi pytania dotyczące zastosowania wyników do samic lub innych etapów życia.

Warto przeczytać!  Wszystko o chorobie Chagasa, zwanej „cichą i wyciszoną chorobą”

Autorzy badania sugerują, że przyszłe badania powinny zająć się tymi czynnikami, szczególnie biorąc pod uwagę częstsze występowanie lęków i innych zaburzeń zdrowia psychicznego u kobiet.

Ogólnie rzecz biorąc, potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć oś mikrobiom-jelito-serotonergiczny mózg i jej konsekwencje dla zdrowia ludzkiego.

[This study’s] Wyniki podkreślają znaczenie interwencji dietetycznych w leczeniu zaburzeń lękowych, szczególnie u osób z otyłością” – stwierdził Holland.

Podkreślił: „Poprawiając nawyki żywieniowe, takie jak zwiększenie spożycia zdrowych tłuszczów i ograniczenie spożycia niezdrowych tłuszczów, jednostki mogą wspierać lepszą sygnalizację jelitowo-mózgową, zmniejszać stany zapalne i poprawiać ogólny stan zdrowia psychicznego”.

Holland szczególnie zaleca zwiększenie spożycia:

  • Pokarmy bogate w Omega-3: tłuste ryby, siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopi i orzechy włoskie
  • Fermentowana żywność: jogurt z żywymi kulturami bakterii, kefir, kapusta kiszona, kimchi, miso i tempeh
  • Żywność prebiotyczna: czosnek, cebula, por, szparagi, banany i płatki owsiane
  • Ciemne liściaste warzywa: szpinak, jarmuż, boćwina, rukola i kapusta włoska
  • Jagody: jagody, truskawki, maliny i jeżyny

Frie podobnie zaleca spożywanie diety bogatej w kwasy omega-3, sfermentowaną żywność i błonnik z owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, aby pobudzić rozwój pożytecznych bakterii jelitowych, zwiększając różnorodność drobnoustrojów i zdrowie jelit.

Ponadto obaj eksperci podkreślili znaczenie nawodnienia dla zdrowia ogólnego i układu trawiennego oraz zalecili zaspokajanie dziennego zapotrzebowania na wodę.

„Zapewnienie odpowiedniego spożycia błonnika, w tym żywności probiotycznej i prebiotycznej, oraz utrzymanie odpowiedniego nawodnienia będzie promować zdrowy mikrobiom jelitowy, zmniejszać stany zapalne, wspierać ogólny stan zdrowia mózgu oraz poprawiać nastrój i poziom lęku” – powiedziała Holland.

Holland zasugerowała także ograniczenie spożycia żywności o wysokiej zawartości tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, potraw szybkich i smażonych, ciemnoczerwonego mięsa i wysokotłuszczowych produktów mlecznych.

„Ograniczenie spożycia wysokotłuszczowej i przetworzonej żywności pomaga zapobiegać dysbiozie jelit i zmniejsza stan zapalny, wspierając lepszą komunikację jelito-mózg” – zgodził się Frie.


Źródło