Zdrowie

Czy diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe są szkodliwe dla serca: eksperci ds. zdrowia

  • 27 maja, 2024
  • 3 min read
Czy diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe są szkodliwe dla serca: eksperci ds. zdrowia


Nowe Delhi: Chociaż popularne modne diety, takie jak dieta ketopodobna o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu (LCHF), mogą pomóc w utracie wagi, nie są one dobre dla serca, stwierdzili w niedzielę eksperci ds. Zdrowia. Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej wykazało, że przestrzeganie diety niskowęglowodanowo-wysokotłuszczowej (LCHF) wiązało się ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL (lipoprotein o małej gęstości) lub „złego” cholesterolu i apolipoproteiny B, a także zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydent Poważne niekorzystne zdarzenia sercowo-naczyniowe (MACE). Apolipoproteina B to badanie krwi służące do oceny ryzyka chorób serca.

W badaniu, w którym wzięło udział 305 osób stosujących dietę LCHF i 1220 osób stosujących dietę standardową, u 11,1% osób stosujących dietę standardową stwierdzono ciężką hipercholesterolemię – wysoki poziom cholesterolu we krwi w porównaniu z 6,2% osób stosujących dietę standardową.

Jak wynika z badania opublikowanego w JACC: Advances, po 11,8 roku 9,8 procent uczestników LCHF doświadczyło MACE w porównaniu z 4,3 procent osób na standardowej diecie.

„W dzisiejszych czasach panuje powszechne przekonanie, że należy ograniczyć w diecie węglowodany. Niektórzy zalecają również stosowanie diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Może ona prowadzić do utraty wagi, ale wiąże się ze zwiększeniem poziomu złego cholesterolu (LDL) i zwiększa także liczbę zdarzeń sercowo-naczyniowych MACE, co oznacza, że ​​wzrasta ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonów z powodu zawałów serca” – powiedziała IANS Ashwani Mehta, starszy konsultant na oddziale kardiologii szpitala Sir Ganga Ram Hospital.

Warto przeczytać!  Cztery nowe badania donoszą o postępie w opracowaniu długo oczekiwanej szczepionki przeciw wirusowi HIV

„Najnowsze badanie pokazuje również ryzyko związane ze spożywaniem większej ilości tłuszczów i zaburzeniem parametrów lipidowych, co może zagrażać życiu” – dodał.

Poprzednie badanie przeprowadzone przez tę samą uczelnię, zaprezentowane na corocznej sesji naukowej American College of Cardiology w 2023 r., wykazało, że dieta „ketopodobna” może podnosić poziom „złego” cholesterolu i dwukrotnie zwiększać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak klatka piersiowa. ból (dławica piersiowa), zablokowane tętnice wymagające stentowania, zawały serca i udary.

Lekarze zalecali, aby nie stosować modnych diet i zamiast tego sięgnąć po zdrowsze sposoby na redukcję wagi.

„Dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa jest bardziej szkodliwa dla serca, ponieważ prowadzi do wytwarzania większej ilości ketonów i częstszego występowania złego cholesterolu, zwanego LDL i białkiem EPO, które zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zwiększa postęp chorób serca, „Udgeath Dhir, starszy dyrektor ds. kardiochirurgii naczyniowej w Fortis Memorial Research Institute w Gurugram, powiedział IANS.

Udgeath powiedział, że najlepszą dietą jest dieta zbilansowana, zawierająca więcej warzyw i owoców. A jeśli musisz mieć białka zwierzęce lub tłuszcze zwierzęce, to powinno być z umiarem. Stosujemy tam dietę śródziemnomorską – składającą się z węglowodanów, białek i tłuszczów.

Warto przeczytać!  Zanieczyszczenie powietrza w dzieciństwie powiązane z objawami zapalenia oskrzeli w wieku dorosłym

„Tłuszcze nie powinny stanowić więcej niż 10–15 procent Twojej diety. Staraj się spożywać więcej produktów pochodzenia roślinnego” – powiedział Udgeath

Lekarz zasugerował: „Miej na talerzu mieszankę wszystkich kolorów tęczy – to idealna dieta, której nie potrzebujesz żadnych suplementów. To byłaby zdrowa dieta dla twojego serca i całego ciała”. (IANS)

Przeczytaj także: Dlaczego regularne suplementy oleju rybnego mogą być szkodliwe dla twojego serca: badanie (sentinelassam.com)


Źródło