Zdrowie

Czy flawonoidy poprawiają funkcje poznawcze?

  • 3 maja, 2024
  • 6 min read
Czy flawonoidy poprawiają funkcje poznawcze?


Niedawne Składniki odżywcze W czasopiśmie naukowym badano związek między spożyciem flawonoidów a wydajnością poznawczą.

Badanie: Związek między spożyciem flawonoidów a poznawczą funkcją wykonawczą wśród dorosłych Afroamerykanów i białych dorosłych w badaniu zdrowego starzenia się w zróżnicowanych dzielnicach na przestrzeni życia (HANDLS).  Źródło zdjęcia: fujilovers / Shutterstock.com Badanie: Badanie związku między spożyciem flawonoidów a poznawczą funkcją wykonawczą wśród dorosłych Afroamerykanów i białych dorosłych w zdrowym starzeniu się w dzielnicach o różnorodności w całej długości życia (HANDLS). Źródło zdjęcia: fujilovers / Shutterstock.com

Co powoduje zaburzenia funkcji poznawczych?

Upośledzenia funkcji poznawczych obejmują trudności w zapamiętywaniu, koncentracji, uczeniu się nowych rzeczy lub podejmowaniu decyzji mających wpływ na życie codzienne. Około dwóch na trzech dorosłych powyżej 70. roku życia doświadcza pewnego stopnia upośledzenia funkcji poznawczych.

Zarówno mężczyźni, jak i kobiety są narażeni na wysokie ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych przed śmiercią; jednakże częstość występowania dysfunkcji poznawczych różni się w zależności od pochodzenia etnicznego. Na przykład czarni mężczyźni i kobiety są bardziej narażeni na zaburzenia funkcji poznawczych niż biali mężczyźni i kobiety. Oprócz pochodzenia etnicznego z upośledzeniem funkcji poznawczych wiąże się wiele innych czynników, w tym wykształcenie.

Nieliczne badania przedkliniczne i kliniczne wykazały, że większe spożycie flawonoidów lub pokarmów bogatych w związki flawonoidów poprawia funkcje poznawcze. Metaanalizy wykazały, że spożycie flawonoidów sprzyja ochronnym korzyściom neurokognitywnym przez cały okres życia.

Dla porównania, wcześniejsze badania obserwacyjne i podłużne wykazały niespójne ustalenia dotyczące wpływu spożycia flawonoidów na funkcje poznawcze. Te sprzeczne wyniki przypisano różnorodności populacji, diecie i różnym metodom oceny funkcji poznawczych.

Warto przeczytać!  Lekarze zgłaszają obawy dotyczące rosnącej liczby zachorowań na raka jelita grubego wśród osób dorosłych poniżej 50. roku życia

Większość dostępnych badań sprawdzała wpływ flawonoidów na zdolności poznawcze u dorosłych rasy białej o ponadprzeciętnych dochodach lub wykształceniu. Dlatego potrzebne są dodatkowe badania, aby zrozumieć, czy wpływ spożycia flawonoidów różni się w zależności od rasy i zróżnicowanego pochodzenia społeczno-ekonomicznego.

O badaniu

Badanie Healthy Aging in Neighbourhoods of Diversity Through the Life Span (HANDLS) bada, w jaki sposób flawonoidy wpływają na funkcje poznawcze ze względu na rasę. W tym celu kohorta HANDLS obejmowała łącznie 3720 dorosłych Afroamerykanów i rasy białej z miast w wieku od 30 do 64 lat, pochodzących z różnych środowisk społeczno-ekonomicznych.

Uczestnicy badania należeli do określonych dzielnic Baltimore City w stanie Maryland. To prospektywne badanie kohortowe przeprowadzono w okresie od sierpnia 2004 r. do marca 2009 r.

Wszyscy uczestnicy badania ukończyli Mini-Mental State Exam (MMSE), który ocenia uwagę, pamięć, język, orientację i biegłość wzrokowo-przestrzenną. Każda osoba z wynikiem MMSE mniejszym niż 24, co wskazuje na zaburzenia funkcji poznawczych, została wykluczona z analizy.

W celu oceny stanu neuropsychologicznego uczestników przeprowadzono testy tworzenia szlaku (TMT)-A i TMT-B. Całkowite spożycie flawonoidów i pięciu klas flawonoidów oszacowano przy użyciu zautomatyzowanej metody wielokrotnego przejścia Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).

Warto przeczytać!  Luki w dawkach szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B zagrażają postępowi w eliminowaniu przenoszenia wirusa z matki na dziecko

Wyniki badań

Na początku badania lub podczas pierwszej wizyty wzięto pod uwagę ogółem 1947 uczestników w średnim wieku 48 lat, z czego około 42% stanowili mężczyźni. W tej kohorcie 31% dorosłych rasy białej i 50% dorosłych Afroamerykanów żyło w biedzie.

W niektórych przypadkach zaobserwowano istotne odwrotne powiązania pomiędzy spożyciem flawonoidów w diecie podczas pierwszej wizyty a wynikami TMT-B podczas pierwszej wizyty dla całej próbki i białych dorosłych. Jednakże wyniki TMT-A były odwrotnie powiązane ze spożyciem antocyjanidyny podczas pierwszej wizyty i tylko dla całej próbki. Po korekcie współzmiennych stwierdzono nieprzewidywalny zerowy związek pomiędzy spożyciem flawonoidów a wynikami TMT-A lub TMT-B.

Średni okres obserwacji w tym badaniu wynosił 12,1 lat i zakończył się podczas piątej wizyty. Większość uczestników podczas piątej wizyty była na poziomie szczytu poznawczego lub blisko niego.

Całkowite średnie spożycie flawonoidów przez uczestników było znacznie niższe niż obecne zalecenia dotyczące flawan-3-oli w celu zapobiegania chorobom układu krążenia i cukrzycy. Uczestnicy ci zgłaszali również niższe spożycie antocyjanidyn i flawonów niż ogólna populacja USA. Możliwe jest zatem, że całkowite spożycie flawonoidów w badaniu HANDLS było zbyt niskie, aby wykryć jakikolwiek związek z funkcjami poznawczymi.

Warto przeczytać!  Konieczność czy nie: czy filtr przeciwsłoneczny jest niezbędny dla indyjskiej skóry? | Trendy w modzie

Do chwili obecnej podstawowy mechanizm, dzięki któremu flawonoidy poprawiają funkcje poznawcze, nie jest w pełni poznany. Postawiono hipotezę, że flawonoidy poprawiają funkcje poznawcze poprzez wywoływanie zmian w naczyniach obwodowych, które promują sprawny przepływ krwi w mózgu. Hipotezę tę potwierdzają wcześniejsze badania, które wykazały, że antocyjanidyny i ich metabolity mają działanie neuroprotekcyjne, które prowadzi do zmniejszenia zapalenia układu nerwowego, agregacji białek, ekscytotoksyczności, a także poprawy zdrowia aksonów.

Wnioski

Obecne badanie podkreśla korzystny związek między spożyciem flawonoidów w diecie a wynikami poznawczymi. Jednakże jakość diety i styl życia uczestników badania HANDLS były niewystarczające; w związku z tym potencjalne korzyści ze stosowania flawonoidów mogą zostać podważone z powodu niskiego spożycia i nieprawidłowego stylu życia.

Konieczne są dodatkowe badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy, poprzez które flawonoidy wpływają na funkcje neurologiczne. W przyszłości korzyści wynikające ze spożywania szerokiej gamy flawonoidów należy ocenić w bardziej zróżnicowanej populacji, w tym u osób prowadzących zdrowszy tryb życia i dietę wysokiej jakości.

Numer czasopisma:

  • Fanelli Kuczmarski, M., Crawford, SB, Sebastian, RS, i in. (2024) Badanie „Powiązanie między spożyciem flawonoidów a poznawczą funkcją wykonawczą wśród dorosłych Afroamerykanów i rasy białej w badaniu zdrowego starzenia się w dzielnicach o różnorodności przez całe życie” (HANDLS). Składniki odżywcze 16(9); 1360. doi:10.3390/nu16091360


Źródło