Zdrowie

Czy jabłka są zdrowe? A oto najsłodsze jabłka, jakie możesz kupić.

  • 28 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Czy jabłka są zdrowe?  A oto najsłodsze jabłka, jakie możesz kupić.


Wersja słynnego przysłowia „jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” po raz pierwszy pojawiła się w Stanach Zjednoczonych w 1866 roku w wydawanym w New Hampshire czasopiśmie Notes and Queries. Chociaż starsze wersje tego przysłowia mogą istnieć w innych częściach świata, niewielu powtarzających to przysłowie w przeszłości prawdopodobnie rozumiało w pełni, jak naprawdę korzystne dla zdrowia są jabłka.

Ale jabłka niekoniecznie wyróżniają się spośród innych owoców pod względem wszystkich korzyści zdrowotnych, jakie mają do zaoferowania. Okazuje się, że je najwięcej każdy owoce lub warzywa – wraz z inną zdrową żywnością w ramach dobrze zbilansowanej diety – mogą podobnie pomóc w zapobieganiu pewnym problemom medycznym.

Czy jabłka są zdrowe?

Istnieje wiele udowodnionych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania jabłek. Na przykład badanie Narodowego Centrum Informacji Biotechnologii pokazuje, że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc. „Badania wykazały również, że obecność polifenoli w jabłkach pomaga konsekwentnie kojarzyć te owoce ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2” – mówi Abbie Gellman, dyplomowana dietetyk i szef kuchni z Nowego Jorku.

Warto przeczytać!  „100 razy gorsza niż pandemia Covida”: eksperci o ryzyku wybuchu ptasiej grypy H5N1 | Wiadomości ze świata

Skórki jabłek są także doskonałym źródłem flawonoidów, które pomagają organizmowi zwalczać wirusy i stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko udaru.

Jabłka są również bogate w witaminę C, „która pomaga niszczyć wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić błony komórkowe, DNA i inne elementy organizmu” – wyjaśnia Jill Weisenberger, MS, RDN, zarejestrowana dietetyczka z Wirginii i autorka książki „Prediabetes: A Kompletny przewodnik.” Dodaje, że jabłka zawierają także pektynę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.

„Jabłka są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc promować zdrowie i zmniejszać ryzyko chorób” – mówi Abby Langer, dietetyk kliniczny, zarejestrowany dietetyk i założycielka Abby Langer Nutrition. „Są także dobrym źródłem węglowodanów, które dodają nam energii” – dodaje.

Jedzenie jabłek może również pomóc w zdrowej kontroli wagi, ponieważ przekąska jest orzeźwiająca, sycąca, ma niską kaloryczność, a „zjedzenie jabłka może zastąpić podjadanie pączków, chipsów lub lodów” – mówi Weisenberger.

Czy sok jabłkowy jest dla Ciebie dobry? „Applejuiceification” to najnowsza kontrowersja w Internecie.

Czy jabłka są zdrowsze od innych owoców?

Pomimo wszystkich zalet, opisywanie jabłek jako „zdrowszych” od innych owoców nie byłoby dokładne. „Wszystkie owoce są pożywne, a najbardziej pożywne diety zapewnią dużą różnorodność owoców” – oferuje Weisenberger. Zauważa na przykład, że gruszki mają więcej błonnika niż jabłka, pomarańcze mają więcej witaminy C, a jagody mają inną mieszankę polifenoli. „Dlatego najlepszym sposobem jest jedzenie różnorodności” – mówi.

Warto przeczytać!  Strefy tętna nie są idealną miarą intensywności ćwiczeń, ale regularne bicie serca jest nadal ważne dla sprawności fizycznej Wiadomości fitness

Langer zgadza się z tym, więc mówi, że nie powinieneś czuć się ograniczony, jeśli jabłka tak naprawdę nie przepadają za tobą. „Wybierz te owoce, które wolisz regularnie jeść” – radzi.

Które jabłka są najsłodsze?

Według badań przeprowadzonych na Washington State University, może Cię zaskoczyć fakt, że na całym świecie uprawia się ponad 7500 odmian jabłek. Do najpopularniejszych odmian w Stanach Zjednoczonych należą jabłka Fuji, Red Delicious, Golden Delicious, Honeycrisp, Pink Lady, Jonagold, Gala, Macoum, McIntosh, Empire i Granny Smith.

Chociaż poziom słodyczy może być subiektywny, jabłka Fuji są często uważane za najsłodszą odmianę jabłek na rynku, a za nimi plasują się Gala, Honeycrisp i Red Delicious. „Jabłka Granny Smith są zwykle mniej słodkie i cierpkie i dobrze zachowują swój kształt, dzięki czemu świetnie nadają się do pieczenia” – mówi Gellman.

Ostry, słodki, czerwony lub zielony: Nasz wizualny przewodnik po sezonie zbioru jabłek tej jesieni

Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne związane z każdą odmianą, „nie daj sobie wmówić, że jedno jabłko jest zdrowsze od drugiego” – radzi Weisenberger. „Niektórzy będą mieli więcej błonnika pokarmowego, ale inni będą mieli więcej witaminy C” – wyjaśnia. „Moja najlepsza rada to jeść to, co lubisz, nie zostawiać skórki i okresowo próbować innej odmiany”.

Warto przeczytać!  Lęk, depresja i stres: badanie porównawcze par z niepłodnością męską i żeńską | BMC Zdrowie Kobiet


Źródło