Zdrowie

Czy jedzenie jogurtu naprawdę zmniejsza ryzyko cukrzycy?

  • 13 marca, 2024
  • 6 min read
Czy jedzenie jogurtu naprawdę zmniejsza ryzyko cukrzycy?


Czy zwykła zszywka z lodówki może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2? Zgodnie z nowym orzeczeniem Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) producenci żywności mogą teraz twierdzić, że jogurt zmniejsza ryzyko tej przewlekłej choroby.

Od 1 marca 2024 r. FDA ogłosiła, że ​​nie sprzeciwia się stosowaniu niektórych kwalifikowanych oświadczeń zdrowotnych dotyczących spożycia jogurtu i zmniejszonego ryzyka cukrzycy typu 2, o ile są one sformułowane w sposób niewprowadzający konsumentów w błąd. Dopuszczalne obecnie dwa roszczenia obejmują:

  • „Regularne spożywanie jogurtu, co najmniej 2 filiżanek (3 porcji) tygodniowo, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. FDA stwierdziła, że ​​informacje na poparcie tego twierdzenia są ograniczone.”
  • „Według ograniczonych dowodów naukowych regularne spożywanie jogurtu, co najmniej 2 filiżanek (3 porcji) tygodniowo, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.”

Ale czym właściwie jest „kwalifikowane” oświadczenie zdrowotne?

„FDA uważa kwalifikowane oświadczenie zdrowotne za oświadczenie poparte dowodami naukowymi, ale nie spełniające standardu „znaczącej zgody naukowej” (SSA)” – zarejestrowana dietetyczka i edukatorka diabetologiczna Erin Palinski-Wade, RD, CDCES, autorka książki Dwudniowa dieta cukrzycowa, powiedział Zdrowie.

Podczas gdy standard SSA wymaga dobrze zaprojektowanych badań i konsensusu wśród naukowców co do wpływu żywności na zdrowie, kwalifikowane oświadczenie zdrowotne nie wymaga tego rodzaju szerokiego wsparcia. Z tego powodu FDA wymaga specjalnego sformułowania wokół tych twierdzeń.

Warto przeczytać!  Jeśli myślisz, że picie mleka może pomóc w rozwoju mocnych kości, możesz się mylić Wiadomości o jedzeniu i winie

Biorąc pod uwagę tę semantykę, niektórzy obawiają się, że to nowe orzeczenie może wprowadzić konsumentów w błędne przekonanie, że jogurt to magiczny środek na cukrzycę typu 2.

„Konsumentów może wprowadzać w błąd myśl, że jogurt może być «szybkim lekarstwem» na poziom cukru we krwi” – ​​powiedziała Caroline Thomason, RD, CDCES, dietetyk i edukator diabetologiczny prowadzący prywatną praktykę w Waszyngtonie Zdrowie. Zdecydowanie tak nie jest, ponieważ nie wszystkie jogurty są idealne do utrzymania stałego poziomu glukozy we krwi – dodała. Mimo to niektóre badania dotyczące jogurtu i cukrzycy typu 2 są obiecujące.

Poniżej sprawdzamy, czy porcja jogurtu co drugi dzień naprawdę może zapobiec cukrzycy.

Eva-Katalin / Getty Images


Zatwierdzenie twierdzeń dotyczących jogurtu i cukrzycy zajęło wiele lat.

W 2018 roku firma Danone North America (której spółkami zależnymi były jogurty Dannon, Activia i Silk) złożyła petycję do FDA z prośbą o zgodę na wprowadzenie na rynek swoich produktów jako zmniejszających ryzyko cukrzycy typu 2.

W petycji podkreślono oparte na dowodach powiązania jogurtu z mniejszą częstością występowania cukrzycy typu 2. Podkreślono również, że niektóre badania powiązały jogurt jako pełnowartościowy produkt spożywczy (a nie tylko jego poszczególne składniki odżywcze) z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

W ciągu następnych kilku lat FDA rozpatrzyła te dowody i ostatecznie doszła do wniosku, że „pewne wiarygodne dowody” potwierdzają odwrotną zależność pomiędzy spożyciem jogurtu a ryzykiem cukrzycy (chociaż zauważyła, że ​​„dowody są ograniczone”). W ten sposób powstało kwalifikowane oświadczenie zdrowotne .

Jogurt od dawna jest znany jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość probiotyków i białka. Możliwe, że te składniki odżywcze mogą przełożyć się na zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2.

„Jako źródło białka jogurt pomaga regulować poziom cukru we krwi i może pomóc w regulowaniu sygnałów głodu w dalszej części dnia, szczególnie jeśli jest spożywany na śniadanie” – stwierdził Thomason.

Z badania przeprowadzonego w 2023 roku probiotyki mogą natomiast stanowić terapię terapeutyczną w przypadku cukrzycy typu 2 ze względu na ich zdolność do zmniejszania stanu zapalnego.

Jak zauważył Danone, w kilku badaniach oceniano także wpływ jogurtu na cukrzycę typu 2 w postaci pełnoziarnistej.

Przegląd z 2022 r. w Journal of Dairy Sciencena przykład wykazało, że większość badań kohortowych wykazała, że ​​fermentowane produkty mleczne mają działanie ochronne przed rozwojem cukrzycy. Spośród produktów spożywczych chroniących przed chorobą najbardziej spójny był jogurt. Natomiast badanie z 2017 r Dziennik żywienia doszli do wniosku, że w kontekście szerszej zdrowej diety jogurt może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u zdrowych i starszych osób dorosłych z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Z drugiej strony nie wszystkie badania robią wrażenie. Metaanaliza z 2019 roku w Składniki odżywcze odkryli, że jogurt probiotyczny nie miał wpływu na poziom glukozy we krwi na czczo, insulinę na czczo ani insulinooporność. Palinski-Wade twierdzi, że niektóre jogurty mogą nawet być szkodliwe dla osób chorych na cukrzycę typu 2 lub zagrożonych nią. „Wiele jogurtów dostępnych na rynku jest słodzonych dużą ilością dodatku cukru, co może mieć negatywny wpływ na poziom cukru we krwi”.

Aby dokonać mądrego wyboru w zakresie poziomu cukru we krwi, najlepiej nie brać dowolnego jogurtu z półki.

„Jeśli chodzi o korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i cukrzycę, największe korzyści może przynieść niesłodzony jogurt z żywymi aktywnymi kulturami (probiotykami)” – zaleca Palinski-Wade. Zachęcała do szukania jogurtu wysokobiałkowego (takiego jak zwykły jogurt grecki), aby zrównoważyć poziom cukru we krwi i regulować apetyt.

Jeśli jednak naprawdę pragniesz smaku, nie jesteś pozbawiony opcji. „Możesz szukać opcji smakowych, które nie zawierają dodatku cukru, lub odmian bez cukru” – zasugerował Thomason. „Chociaż często są one słodzone sztucznymi słodzikami lub składnikami takimi jak stewia, nie podnoszą poziomu cukru we krwi, przyczyniając się do dodania cukru w ​​ciągu dnia”.

Jogurt może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, ale nie jest jedynym pokarmem, który może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Według Palinski-Wade w produktach takich jak jagody, fasola, soczewica, migdały i awokado poziom glukozy jest stały.

Ogólnie rzecz biorąc, dieta przeciwzapalna, taka jak dieta śródziemnomorska lub dieta DASH, może również kontrolować poziom cukru we krwi. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) jedzenie w stylu śródziemnomorskim przynosi korzyści, takie jak poprawa poziomu hemoglobiny A1C i cholesterolu.

Oczywiście, jeśli lubisz jogurt, możesz włączyć go jako przekąskę przyjazną dla diabetyków, pod warunkiem, że ma niską zawartość cukru i wysoką zawartość białka. „Jeśli masz już cukrzycę”, powiedział Thomason, „jogurt może pomóc Ci kontrolować poziom cukru we krwi i dostarczyć zdrową dawkę białka, a także probiotyków wspomagających pracę jelit”.


Źródło