Zdrowie

Czy jedzenie szynki, bekonu i wołowiny naprawdę zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?

  • 25 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Czy jedzenie szynki, bekonu i wołowiny naprawdę zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?


Duane Mellor dla The Conversation

Birmingham, Wielka Brytania: Ten lunchowy przysmak, skromna kanapka z szynką, ostatnio spotkał się z krytyką prasy. Według wielu doniesień jedzenie dwóch plasterków szynki dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Ale jaka nauka kryje się za tymi nagłówkami? Badania przedstawiają bardziej złożony obraz. Nowe badanie przeprowadzone przez University of Cambridge podkreśliło związek między rozwojem cukrzycy typu 2 a jedzeniem przetworzonego mięsa, takiego jak szynka i bekon, oraz czerwonego mięsa, takiego jak wołowina i jagnięcina.

Doprowadziło to do nagłówków sugerujących, że ryzyko było głównie związane z kanapkami z szynką. Wydaje się, że pochodziło to z komunikatu prasowego, w którym szynka była przykładem do określenia ilości przetworzonego mięsa związanego z 15% wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu dziesięciu lat.

Badania wykazały, że ryzyko to było związane ze spożywaniem dodatkowych 50 g przetworzonego mięsa dziennie, co odpowiada dwóm plasterkom szynki. Przydatny przykład wydaje się być zatem przyjęty przez media jako główna przyczyna, być może ignorując niektóre z kluczowych przesłań płynących z badania.

Czy zatem przetworzone i czerwone mięso może rzeczywiście zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2? Największe czynniki ryzyka związane z zachorowaniem na cukrzycę typu 2 to wiek powyżej 40 lat, posiadanie członków rodziny z cukrzycą typu 2, pochodzenie południowoazjatyckie lub afrykańskie lub większa masa ciała – a zwłaszcza większy obwód talii.

Badania sugerują, że 10% wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę typu 2 był związany z każdymi 100 g dodatkowego czerwonego mięsa spożywanego dziennie. Spożywanie o połowę mniej przetworzonego mięsa dziennie wiązało się z jeszcze większym ryzykiem zachorowania na tę chorobę.

To nie pierwszy raz, kiedy zarówno przetworzone, jak i czerwone mięso zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Jednak kluczową siłą badania Cambridge było to, że starano się kontrolować wiele innych czynników związanych z chorobą, w tym palenie, wyższą masę ciała, spożycie pokarmów i ćwiczenia.

Skala zwiększonego ryzyka jest jednak niewielka, biorąc pod uwagę, że niewiele osób objętych badaniem spożywało 50 g lub więcej przetworzonego mięsa dziennie – co oznacza, że ​​umiarkowane spożycie szynki prawdopodobnie nie będzie miało znaczącego wpływu na ryzyko.

Jaki jest związek? Przetworzone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 ze względu na zawartość azotanów i soli – dodatków stosowanych do peklowania wielu przetworzonych mięs.

Azotany i sól w przetworzonym mięsie również zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. W rzeczywistości Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje dodatki jako rakotwórcze grupy 1, co oznacza, że ​​mogą powodować szereg nowotworów.

Mechanizm łączący przetworzone mięso z rakiem wydaje się być podobny do tego, w jaki sposób może być powiązany z cukrzycą typu 2. Podczas trawienia przetworzone mięso wytwarza związki chemiczne N-nitrozowe, które mogą uszkadzać komórki. Może to prowadzić do stanu zapalnego i wpływać na działanie insuliny, hormonu kontrolującego poziom glukozy (cukru) we krwi. To z kolei może prowadzić do insulinooporności, gdy komórki w mięśniach, tłuszczu i wątrobie nie reagują dobrze na insulinę i nie mogą łatwo pobierać glukozy z krwi.

Warto przeczytać!  Biuletyn Health Matters: Choroby zakaźne: wyraźne i stale obecne zagrożenia

Tymczasem czerwone mięso jest bogate w żelazo. Badania sugerują, że osoby z wysokim poziomem żelaza są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Jednak niski poziom żelaza jest większym problemem zdrowotnym dla ogółu populacji.

Innym potencjalnym powiązaniem dotyczącym czerwonego mięsa może być sposób jego przyrządzania.

Poprzednie badania sugerowały, że zwęglone mięso, gotowane na otwartym ogniu lub w wysokiej temperaturze, jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Zwęglenie mięsa prowadzi do powstawania toksycznych substancji chemicznych, takich jak heterocykliczne aminy aromatyczne i szkodliwe związki, takie jak zaawansowane produkty końcowe glikacji, które zostały powiązane z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Żegnajcie grille i kanapki z boczkiem? Kluczowym przesłaniem jest redukcja, a nie unikanie. Zalecenia żywieniowe rządu Wielkiej Brytanii oferują rozsądne porady: ogranicz łączne spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa do nie więcej niż średnio 70 g dziennie.

Należy to robić w ramach starannie zaplanowanej diety. Niemięsne źródła żelaza są trudniejsze do wchłonięcia przez nasze ciała, dlatego należy je spożywać ze źródłem witaminy C, znajdującej się w zielonych warzywach i owocach cytrusowych.

Najlepszą radą, która pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jest utrzymanie prawidłowej masy ciała (jeśli masz nadwagę, rozważ jej utratę) oraz jak największa aktywność fizyczna.

Zdrowa dieta powinna opierać się na dużej ilości warzyw, owoców, fasoli, grochu, soczewicy, orzechów i nasion, a także na produktach pełnoziarnistych, produktach mlecznych, rybach i białym mięsie (lub wegetariańskich alternatywach) – plus umiarkowane ilości czerwonego mięsa i minimalna ilość przetworzonego mięsa. Pomoże to zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i wielu nowotworów – a także będzie bardziej zrównoważone dla środowiska.

Ale jeśli masz słabość do kanapek z szynką, możesz sobie pozwolić na nie od czasu do czasu. To Twój ogólny styl życia i dieta mają naprawdę duże znaczenie dla Twojego zdrowia i ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

(Duane Mellor jest wykładowcą gościnnym w Aston Medical School na Uniwersytecie Aston)

Opublikowany 25 sierpnia 2024, 09:40 IST


Źródło