Czy jedzenie żywności zawierającej emulgatory zwiększa ryzyko T2D?
![Czy jedzenie żywności zawierającej emulgatory zwiększa ryzyko T2D?](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/dt_240516_guar_gum_crystals_800x450-770x450.jpg)
GÓRNA LINIA:
Niedawne badania wykazały, że różne emulgatory w dodatkach do żywności, w tym karageny ogółem, guma karagenowa, fosforan trójpotasowy, cytrynian sodu i guma guar, mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 (T2D).
METODOLOGIA:
- Wykazano wcześniej, że emulgatory spożywcze, które są szeroko stosowane w celu poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia różnych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i raka.
- W tym badaniu dane dotyczące spożycia diety 104 139 dorosłych (79,2% kobiet; średni wiek 42,7 lat) włączonych do francuskiego prospektywnego badania kohortowego NutriNet-Santé od maja 2009 r. do kwietnia 2023 r. oceniano przez 24 godziny przez 3 nie następujące po sobie dni w momencie włączenia i następnie co 6 miesięcy w celu określenia ryzyka wystąpienia T2D.
- Do ilościowego określenia spożycia dodatków do żywności wykorzystano zapisy dietetyczne uczestników, które powiązano z bazami danych dotyczącymi składu żywności.
- Przypadki T2D identyfikowano przy użyciu podejścia wieloźródłowego, obejmującego zgłoszenia własne, kwestionariusze zdrowotne, bazy danych krajowego systemu ubezpieczeń zdrowotnych i/lub rejestry śmiertelności.
NA WYNOS:
- W średnim okresie obserwacji wynoszącym 6,8 roku zgłoszono 1056 przypadków T2D.
- Prawie wszyscy (99,7%) uczestnicy byli narażeni na działanie co najmniej jednego emulgatora dodatku do żywności, przy czym głównymi składnikami były ultraprzetworzone owoce i warzywa (18,5%), ciasta i ciastka (14,7%) oraz produkty mleczne (10,0%).
- Spożycie następujących emulgatorów zwiększa ryzyko T2D:
- Karageny ogółem i guma karagenowa (3% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 100 mg/d; P < 0,001)
- Fosforan trójpotasowy (15% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki 500 mg/d; P = 0,023)
- Estry kwasu acetylowinowego i monoglicerydów i diglicerydów kwasów tłuszczowych (ryzyko zwiększone o 4% na każde zwiększenie dawki o 100 mg/d; P = 0,042)
- Cytrynian sodu (zwiększone o 4% ryzyko przy każdym zwiększeniu dawki o 500 mg/d; P = 0,008)
- Guma guar (11% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki 500 mg/d; P < 0,0001)
- Guma arabska (3% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 1000 mg/d; P = 0,013)
- Guma ksantanowa (8% zwiększone ryzyko przy każdym zwiększeniu dawki o 500 mg/d; P = 0,013)
W PRAKTYCE:
W towarzyszącym komentarzu eksperci postulowali, że „wyniki tego i innych badań mogą skłonić agencje regulacyjne i decydentów do ponownego rozważenia zasad regulujących stosowanie emulgatorów i innych dodatków w przemyśle spożywczym, takich jak ustalanie limitów i wymaganie lepszego ujawniania zawartości dodatków do żywności pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów.”
ŹRÓDŁO:
Doktor Clara Salame, Université Sorbonne Paris Nord i Université Paris Cité, INSERM, INRAE, CNAM, Centrum Badań nad Epidemiologią i Statystyką, Zespół Badań nad Epidemiologią Żywienia, Paryż, Francja, kierowały tym badaniem, które zostało opublikowane w Internecie w Cukrzyca i endokrynologia Lancet.
OGRANICZENIA:
Obserwacyjny charakter tego badania nie jest wystarczający do ustalenia zależności przyczynowo-skutkowych. Mogły wystąpić błędy w pomiarach narażenia na emulgator, szczególnie w przypadku produktów zwolnionych z wymogów dotyczących etykietowania. Dane demograficzne tej kohorty, obejmujące większy odsetek kobiet i populację dbającą o zdrowie, mogą mieć wpływ na możliwość uogólnienia wyników badania.
UJAWNIENIA:
Badanie to otrzymało finansowanie od Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych, a badanie NutriNet-Santé wsparło wiele instytucji publicznych, takich jak Ministère de la Santé, Santé publique France, Université Sorbonne Paris Nord i inne. Autorzy nie zgłosili żadnego konfliktu interesów.