Czy jesteś wybrednym smakoszem? Ancestry.com daje ci pewność w twoim DNA
Czy kiedykolwiek czułeś, że twoja genetyka cię powstrzymuje?
Twoje DNA zawiera znaczniki, które określają, czy jesteś elitarnym sportowcem, bardziej ryzykantem, czy też potrzebujesz drzemki w środku dnia.
Te markery, znane jako geny, określają również cechy fizyczne, takie jak kręcone włosy, jasne oczy i oderwane płatki uszu.
Ancestry.com czerpie z badań naukowych, aby pokazać ludziom 42 cechy ukryte w DNA, powiązane z ich zachowaniem, osobowością, składnikami odżywczymi, sprawnością, zmysłami i wyglądem.
A we wtorek firma z Utah doda „wybrednego zjadacza” do listy określonej przez dwa geny – jeden związany z ograniczonymi preferencjami żywieniowymi, a drugi z asertywnością.
Ancestry.com czerpie z badań naukowych, aby pokazać ludziom 42 cechy ukryte w DNA, powiązane z ich zachowaniem, osobowością, składnikami odżywczymi, sprawnością, zmysłami i wyglądem
Firma genealogiczna Ancestry.com pokazuje teraz 43 znaki dotyczące naszego zachowania, osobowości, składników odżywczych, sprawności, czujników i wyglądu w określonych genach
Cechy Ancestry.com otwierają okno na twoją osobowość, pokazując ci cechy, które mogłeś uważać za przypadkowe zachowanie lub preferencje.
Jednak firma zauważa na swojej stronie internetowej, że wiele genów wpływa na większość cech, ale „czynniki środowiskowe mogą wpływać na twoje cechy”.
Aby zobaczyć twoje cechy DNA, Ancestry oferuje zestaw o wartości 120 USD, który zbiera próbki przez pluć.
Podczas gdy konsumenci dowiedzieli się, skąd bierze się ich nienawiść do kolendry lub oderwanych płatków uszu, wkrótce będą mogli zobaczyć, czy wybredność jest w ich DNA.
Jeden z genów jest powiązany z a preferowanie ograniczonej liczby pokarmów, a drugie jest związane z asertywnością, która wywołuje walkę o władzę wśród dzieci podczas posiłków.
Genealog Crista Cowan powiedziała DailyMail.com, że w tym drugim przypadku chodzi raczej o to, by dziecko twierdziło, że nie lubi określonych grup żywności.
Geny są również związane z percepcją gorzkiego smaku, co może wyjaśniać, dlaczego osoby, które odmawiają większości pokarmów, zawsze sięgają po coś słodkiego, ale dorośli o tej samej wrażliwości zwykle to pokonują.
Ludzie najpierw zaczęli wysyłać próbki DNA do Ancestry.com, aby dowiedzieć się, gdzie żyli ich przodkowie w ciągu ostatnich 200 lat, ale od tego czasu firma z Utah poczyniła postępy w analizie, aby zapewnić konsumentom cechy DNA.
Obejmuje to kwestie dotyczące ich zachowania, osobowości, sprawności i zmysłów, ale w czwartek Ancestry.com ujawniło, czy jesteś wybredny.
Dwa geny związane z wybrednym jedzeniem zostały po raz pierwszy zidentyfikowane w 2017 r., ale preferencje żywieniowe to nie tylko smak.
Wchodzi również w grę z tym, „jak to dziecko wchodziło w interakcje z opiekunem – so z pewnością istnieje wychowanie argument przeciwko naturze, który można tu mieć” – wyjaśnił Cowan.
Firma wprowadza we wtorek nową cechę „wybrednego zjadacza”, która opiera się na dwóch genach powiązanych z ograniczonymi preferencjami żywieniowymi i asertywnością
Nowe badania Ancestry.com pokazują, że bycie wybrednym smakoszem to cecha zapisana w twoim DNA
Zamiłowanie do ograniczonej ilości jedzenia pojawia się już w dzieciństwie, z czym zmaga się na co dzień wielu rodziców – stół obiadowy zamienia się w pole bitwy.
Ale odkrycie sugeruje, że to nie podniebienie dziecka jest winne – w jakiś sposób otrzymało tę cechę od swoich rodziców.
„Od bardzo dawna uważa się, że dorośli wybredni zjadacze rozwinęli tę cechę w dzieciństwie” – powiedział Cowan.
„Istnieje ponad 59 000 markerów genetycznych związanych z wybrednym jedzeniem. Ale są dwa, które są szczególnie interesujące.
Pierwszy gen, TAS2R38, jest związany z okazywaniem preferencji dla ograniczonej liczby pokarmów.
„Na przykład, jeśli pomyślisz o kimś, kogo znasz, kto po prostu zmienia te same kilka różnych posiłków co tydzień”, powiedział Cowan.
„Po prostu zawsze jedzą to samo, ale to dzięki temu konkretnemu genowi”.
Drugi gen, CA6, jest szczególnie związany z walką o władzę związaną z porami posiłków.
„Chodzi bardziej o to, by doszli do głosu, niż nie lubili pewnych grup żywności, więc nabierają nawyków żywieniowych jako dziecko, ponieważ są genetycznie predysponowani do walki o władzę. Mniej chodzi o ich rzeczywiste kubki smakowe.
„Tak więc oba te dżinsy mają szansę stworzyć kogoś, kto staje się wybrednym smakoszem.
Oprócz genetyki, czynniki środowiskowe odgrywają znaczącą rolę w wybrednych nawykach żywieniowych.
Według Ancestry.com może to obejmować to, czy dziecko było karmione piersią, wiek wprowadzenia pokarmów stałych, style rodzicielskie, strategie dotyczące posiłków, status społeczno-ekonomiczny lub kontakt z nową żywnością.
„Najważniejszą rzeczą, jaką nauka mówi o wybrednych zjadaczach, jest to, że dana osoba może wytrenować swoje podniebienie, aby było bardziej przyjazne, jeśli chodzi o zdrową żywność” – powiedziała firma z Utah w ogłoszeniu.
„Dzieje się tak, ponieważ wraz z wiekiem środowisko ma większy wpływ na nawyki żywieniowe niż genetyka. Oczywiście wybredni zjadacze, którzy szczęśliwie zaspokajają swoje potrzeby żywieniowe, nie muszą wprowadzać żadnych zmian, chyba że mają ochotę na większą różnorodność na swoich talerzach.
Badania z 2017 roku, które po raz pierwszy ujawniły geny wybrednych zjadaczy, zostały przeprowadzone przez naukowców z Transdyscyplinarnego Programu Zapobiegania Otyłości Uniwersytetu Illinois (I-TOPP).