Zdrowie

Czy jesz czerwone mięso codziennie? Może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, ujawnia badanie

  • 27 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Czy jesz czerwone mięso codziennie? Może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, ujawnia badanie


Regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nowe badanie wykazało związek między czerwonym i przetworzonym mięsem a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Nasze nawyki żywieniowe mają tendencję do wywierania głębokiego wpływu na nasze zdrowie, dlatego często przypomina się nam, aby uważać na to, co jemy! Osoby, które regularnie jedzą mięso, zwłaszcza czerwone i przetworzone, muszą ograniczyć jego spożycie. Nowe badanie podkreśliło związek między spożyciem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa a zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Naukowcy odkryli związek między mięsem a ryzykiem cukrzycy po przeanalizowaniu danych obejmujących prawie 2 miliony dorosłych w różnych częściach świata.

Badanie dotyczące mięsa i ryzyka cukrzycy

Stwierdzono związek między regularnym spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa a wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2, zgodnie z analizą opublikowaną w czasopiśmie The Lancet Diabetes and Endocrinology. Naukowcy z University of Cambridge przeanalizowali dane obejmujące 1,97 miliona dorosłych z Azji Południowo-Wschodniej, Europy, zachodniego Pacyfiku, obu Ameryk i wschodniego Morza Śródziemnego, aby znaleźć związek między spożyciem mięsa a cukrzycą typu 2, która jest chorobą przewlekłą.

czerwone mięso i cukrzyca
Czy istnieje związek między czerwonym mięsem a cukrzycą? Zdjęcie dzięki uprzejmości: Freepik

Zgodnie z wynikami, spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie wiązało się z 15-procentowym wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 w ciągu następnych 10 lat. Spożywanie 100 gramów nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie wiązało się również z 10-procentowym wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. Naukowcy odkryli, że zastąpienie przetworzonego mięsa drobiem wiązało się z niższym występowaniem przewlekłej choroby.

W 2023 r. badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało związek między spożyciem czerwonego mięsa a cukrzycą. Naukowcy odkryli, że spożywanie dwóch porcji czerwonego mięsa tygodniowo zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Warto przeczytać!  Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się z większym ryzykiem śmiertelności

Związek mięsa z cukrzycą typu 2

„Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna charakteryzująca się insulinoopornością i wysokim poziomem cukru we krwi” – ​​mówi diabetolog i endokrynolog dr Hridish Narayan Chakravarti.

Może Ci się również spodobać

Revant Himatsingka, znany również jako FoodPharmer, ujawnia swoje niezdrowe przyjemności | Health Shots
Jak sprawdzić czystość ghee w domu: 8 testów, które warto wypróbować

Badania wskazują, że zarówno przetworzone mięso (takie jak bekon, kiełbasy i wędliny), jak i nieprzetworzone czerwone mięso (takie jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina) wiążą się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

„Jeśli chodzi o zdrowie, należy zachować większą ostrożność podczas spożywania przetworzonego mięsa. Zawiera więcej konserwantów i sodu, które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i mogą upośledzać wrażliwość na insulinę” – mówi ekspert. Ponadto wysoka kaloryczność i niska zawartość błonnika w tym mięsie może prowadzić do otyłości, która jest istotnym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2.

Metoda używana do gotowania mięsa może również wpływać na ryzyko wystąpienia cukrzycy. Metody gotowania w wysokiej temperaturze, takie jak grillowanie, smażenie i pieczenie, mogą wytwarzać szkodliwe związki, takie jak zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE) i heterocykliczne aminy (HCA). „Związki te powstają, gdy bogate w białko produkty są gotowane w wysokich temperaturach i mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego w organizmie” — mówi dr Chakravarti. AGE są szczególnie niepokojące, ponieważ mogą zakłócać działanie insuliny, promując insulinooporność, kluczową cechę cukrzycy typu 2.

Z drugiej strony metody takie jak gotowanie na parze, gotowanie w wodzie czy powolne gotowanie w niższych temperaturach minimalizują powstawanie szkodliwych związków, a tym samym zmniejszają ryzyko związane ze spożyciem mięsa.

Warto przeczytać!  Badania pokazują, że szczepionka przeciwko wirusowi HIV wywołała nieuchwytne, szeroko neutralizujące przeciwciała przeciwko wirusowi HIV

Jakie inne szkodliwe skutki może mieć spożywanie przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa?

Oprócz ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, spożywanie przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z wieloma innymi szkodliwymi skutkami.

1. Choroba serca

Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu w tych mięsach może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. „Te dwa są znane ze zwiększania ryzyka zachorowania na chorobę serca” – mówi ekspert.

2. Rak

W szczególności przetworzone mięso jest klasyfikowane jako substancja rakotwórcza grupy 1 przez Światową Organizację Zdrowia, co oznacza, że ​​istnieją dowody na to, że takie mięso może powodować raka, zwłaszcza raka jelita grubego lub okrężnicy. Azotany i azotyny dodawane do tego mięsa podczas przetwarzania mogą tworzyć nitrozoaminy, silne substancje rakotwórcze, w organizmie.

3. Otyłość

Czerwone i przetworzone mięso jest kaloryczne i ubogie w błonnik, więc może łatwo przyczynić się do wzrostu masy ciała i otyłości. „Otyłość, choroba, która pojawia się, gdy organizm gromadzi dużo tłuszczu, jest czynnikiem ryzyka wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2 i chorób serca” – mówi ekspert.

Zdrowsze zamienniki czerwonego i przetworzonego mięsa

Aby zmniejszyć ryzyko związane ze spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa, do diety można włączyć zdrowsze alternatywy. Niektóre z tych alternatyw obejmują –

1. Drób i ryby

Kurczak, indyk i ryby są chudszymi źródłami białka z niższą zawartością tłuszczów nasyconych w porównaniu do czerwonego mięsa. Tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne.

Warto przeczytać!  Nowa szczepionka typu „wszystko w jednym” może okazać się skuteczna przeciwko wszystkim koronawirusom
Ryba zamiast czerwonego mięsa
Jedzenie ryb jest lepszą alternatywą. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Freepik

2. Białka roślinne

Rośliny strączkowe (takie jak fasola, soczewica i ciecierzyca), tofu i tempeh to niektóre z roślinnych źródeł białka, które są zdrowymi zamiennikami mięsa. „Są pełne błonnika i składają się z mniejszej ilości tłuszczów nasyconych” — mówi ekspert. Quinoa, jęczmień i inne pełne ziarna, a także orzechy i nasiona, również dostarczają białka, zdrowych tłuszczów i niezbędnych składników odżywczych.

Jak włączyć mięso do diety w zdrowszy sposób?

Czerwone mięso może dostarczyć cynku, żelaza i witamin z grupy B, więc nie rezygnuj z niego całkowicie. Jeśli spożywasz więcej niż 90 gramów czerwonego mięsa dziennie, ogranicz je do 70 gramów, zaleca brytyjska Narodowa Służba Zdrowia.

Możesz również wykonać następujące czynności –

  • Wybieraj chude kawałki mięsa, takie jak pierś z kurczaka bez skóry, i odetnij widoczny tłuszcz przed gotowaniem, aby ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.
  • Staraj się włączać do swoich posiłków tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela lub sardynki, co najmniej dwa razy w tygodniu.
  • Stosuj zdrowsze metody gotowania, takie jak pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie w niższych temperaturach, aby zachować wartość odżywczą mięsa i zminimalizować tworzenie się szkodliwych związków.
  • Łączenie mięsa z różnymi warzywami dodaje smaku i konsystencji, a także zwiększa zawartość błonnika w posiłku, co może pomóc w trawieniu i zapewnić uczucie sytości.

Codzienne spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dlatego nie rób z nich nawyku.


Źródło