Zdrowie

Czy jogurt może zmniejszyć skok poziomu cukru we krwi? Lekarze odpowiadają

  • 13 marca, 2024
  • 5 min read
Czy jogurt może zmniejszyć skok poziomu cukru we krwi?  Lekarze odpowiadają


Badania wykazały, w jaki sposób jogurt może być powiązany z rozwojem cukrzycy typu 2. Ponieważ to zaburzenie stylu życia szybko rośnie w Indiach, uczynienie z tego kraju światowej stolicy cukrzycy, włączenie jogurtu do diety może przynieść pewne korzyści zdrowotne w zakresie kontrolowania poziomu cukru we krwi.

W zeszłym tygodniu amerykańska agencja Food and Drug Administration (FDA) zezwoliła producentom na reklamowanie, że jogurt może pomóc w zmniejszeniu cukrzycy typu 2 (cukrzycy). FDA zatwierdziła twierdzenie, że „jedzenie co najmniej dwóch filiżanek jogurtu tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę”.

Agencja przyznała, że ​​chociaż dowody są ograniczone, jest to oznaczone jako „kwalifikowane” oświadczenie zdrowotne. Oznacza to, że nie ma pełnych dowodów naukowych.

Cukrzyca, jedno z najczęstszych zaburzeń stylu życia na świecie, powstaje, gdy poziom cukru we krwi w organizmie jest wysoki (ponad 126 miligramów na decylitr). Oznacza to, że organizm wytwarza albo za dużo, albo za mało insuliny. Oprócz uwarunkowań genetycznych (cukrzyca typu 1) dieta bogata w cukier może wpływać na zdolność organizmu do rozwoju cukrzycy (cukrzyca typu 2 lub cukrzyca).

Warto przeczytać!  Dopasowanie probiotyków do indywidualnych potrzeb poprawia zdrowie
FDA zezwoliła producentom na reklamowanie, że jogurt może pomóc w zmniejszeniu cukrzycy typu 2. (Zdjęcie: Getty Images)

Lekarze sugerują, że nieprawdą jest także ślepe spożywanie dużej ilości jogurtu, myśląc, że może on zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Dr Sandeep Kharb, starszy konsultant ds. endokrynologii w szpitalu azjatyckim w Faridabadzie, stwierdziła, że ​​choć powszechnie wiadomo, że jogurt lub twaróg pełnią funkcję probiotyków, co oznacza, że ​​zawiera wiele zdrowych bakterii, które pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, to jednak zawiera również dodatkowe kalorie.

„Należy zawsze monitorować całkowitą zawartość kalorii. Wiele z tych jogurtów zawiera sztuczne słodziki i dodatek cukru, które nie są uważane za całkiem zdrowe” – stwierdziła dr Sandeep Kharb.

To również pokazuje, że jogurt sprzedawany w krajach zachodnich i twaróg w Indiach różnią się między sobą. Skrzep wytwarzany w Indiach powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka za pomocą octu lub soku z cytryny z udziałem bakterii już obecnych w środowisku lub w samym mleku.

Jednakże jogurt sprzedawany w wielu krajach zachodnich zawiera dodatek szczepów bakteryjnych, takich jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Chociaż ta różnica może nie budzić większych obaw, lekarze ostrzegają, że należy monitorować zawartość kalorii w jogurtach.

Warto przeczytać!  Illness To Wellness, ILBS współpracują w celu szerzenia świadomości i położenia kresu dyskryminacji wirusowego zapalenia wątroby, ET HealthWorld
Jogurt lub twaróg służą jako probiotyki, co oznacza, że ​​zawierają wiele zdrowych bakterii, które pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, ale zawierają także dodatkowe kalorie. (Zdjęcie: Getty Images)

„Niektóre jogurty zawierają znaczną zawartość tłuszczu, co w przypadku osoby otyłej może raczej zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jeśli masz osobę z nadwagą lub otyłością o wysokim ryzyku zachorowania na cukrzycę, może ona spożywać pełnotłusty jogurt w swoim Jednak na taką ogólną sugestię, która obejmuje słodzone jogurty, należy spojrzeć z pewnym sceptycyzmem” – stwierdził dr Kharb.

Doktor Himika Chawla, starszy konsultant ds. endokrynologii i diabetologii w szpitalu PSRI w New Delhi stwierdziła, że ​​istnieją „ograniczone dowody” na to, że jogurt zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, i nie są one spójne.

Ekspert zacytował badanie dr Franka Hu i jego współpracowników opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine w 2014 roku. W badaniu tym sprawdzano związek między spożyciem jogurtu a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Stwierdzono, że u osób regularnie spożywających jogurt w ilości większej niż 2 filiżanki tygodniowo ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było niższe w porównaniu z osobami, które spożywały go rzadko.

Jogurt jest z pewnością zdrową żywnością, bogatszą w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, ponieważ zawiera prebiotyki i probiotyki oraz dużą ilość żywych bakterii, które mogą pomóc w kontrolowaniu insulinooporności w organizmie.

Warto przeczytać!  Przełomowe 30-letnie badanie łączy ultraprzetworzoną żywność z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci: Dowiedz się, dlaczego jest to niepokojące w przypadku Indii | Wiadomości zdrowotne

Dr Girish Parmar, starszy konsultant ds. endokrynologii i cukrzycy w szpitalu superspecjalistycznym Nanavati Max, powiedział, że jogurt może pomóc w modulowaniu mikroflory jelitowej, co prowadzi do poprawy metabolizmu glukozy i wrażliwości na insulinę.

„Fermentacja może zwiększyć biodostępność niektórych składników odżywczych i stworzyć bioaktywne związki, które mogą mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dodatkowo wspierając zdrowie metaboliczne organizmu” – stwierdził dr Parmar.

Zdrowie metaboliczne oznacza, że ​​organizm jest w stanie korzystnie reagować na pokarm.

Jednak jeśli chodzi o poleganie na jogurcie u osób ze stanem przedcukrzycowym, dr Chawla zasugerowała, że ​​to nie wystarczy.

„Ważne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia, utrzymywać prawidłową masę ciała, spożywać białka i ograniczać w diecie ilość węglowodanów, szczególnie przetworzonych. Ogranicz także słodkie napoje. Wykonuj ćwiczenia fizyczne od 30 do 45 minut przez 5 do 6 dni w tygodniu. tygodniu” – podkreślił dr Chawla.

Opublikowany przez:

Dafne Clarance

Opublikowano:

13 marca 2024 r


Źródło