Czy jogurt może zmniejszyć skok poziomu cukru we krwi? Lekarze odpowiadają
Badania wykazały, w jaki sposób jogurt może być powiązany z rozwojem cukrzycy typu 2. Ponieważ to zaburzenie stylu życia szybko rośnie w Indiach, uczynienie z tego kraju światowej stolicy cukrzycy, włączenie jogurtu do diety może przynieść pewne korzyści zdrowotne w zakresie kontrolowania poziomu cukru we krwi.
W zeszłym tygodniu amerykańska agencja Food and Drug Administration (FDA) zezwoliła producentom na reklamowanie, że jogurt może pomóc w zmniejszeniu cukrzycy typu 2 (cukrzycy). FDA zatwierdziła twierdzenie, że „jedzenie co najmniej dwóch filiżanek jogurtu tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę”.
Agencja przyznała, że chociaż dowody są ograniczone, jest to oznaczone jako „kwalifikowane” oświadczenie zdrowotne. Oznacza to, że nie ma pełnych dowodów naukowych.
Cukrzyca, jedno z najczęstszych zaburzeń stylu życia na świecie, powstaje, gdy poziom cukru we krwi w organizmie jest wysoki (ponad 126 miligramów na decylitr). Oznacza to, że organizm wytwarza albo za dużo, albo za mało insuliny. Oprócz uwarunkowań genetycznych (cukrzyca typu 1) dieta bogata w cukier może wpływać na zdolność organizmu do rozwoju cukrzycy (cukrzyca typu 2 lub cukrzyca).
Lekarze sugerują, że nieprawdą jest także ślepe spożywanie dużej ilości jogurtu, myśląc, że może on zmniejszyć ryzyko cukrzycy.
Dr Sandeep Kharb, starszy konsultant ds. endokrynologii w szpitalu azjatyckim w Faridabadzie, stwierdziła, że choć powszechnie wiadomo, że jogurt lub twaróg pełnią funkcję probiotyków, co oznacza, że zawiera wiele zdrowych bakterii, które pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, to jednak zawiera również dodatkowe kalorie.
„Należy zawsze monitorować całkowitą zawartość kalorii. Wiele z tych jogurtów zawiera sztuczne słodziki i dodatek cukru, które nie są uważane za całkiem zdrowe” – stwierdziła dr Sandeep Kharb.
To również pokazuje, że jogurt sprzedawany w krajach zachodnich i twaróg w Indiach różnią się między sobą. Skrzep wytwarzany w Indiach powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka za pomocą octu lub soku z cytryny z udziałem bakterii już obecnych w środowisku lub w samym mleku.
Jednakże jogurt sprzedawany w wielu krajach zachodnich zawiera dodatek szczepów bakteryjnych, takich jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Chociaż ta różnica może nie budzić większych obaw, lekarze ostrzegają, że należy monitorować zawartość kalorii w jogurtach.
„Niektóre jogurty zawierają znaczną zawartość tłuszczu, co w przypadku osoby otyłej może raczej zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jeśli masz osobę z nadwagą lub otyłością o wysokim ryzyku zachorowania na cukrzycę, może ona spożywać pełnotłusty jogurt w swoim Jednak na taką ogólną sugestię, która obejmuje słodzone jogurty, należy spojrzeć z pewnym sceptycyzmem” – stwierdził dr Kharb.
Doktor Himika Chawla, starszy konsultant ds. endokrynologii i diabetologii w szpitalu PSRI w New Delhi stwierdziła, że istnieją „ograniczone dowody” na to, że jogurt zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, i nie są one spójne.
Ekspert zacytował badanie dr Franka Hu i jego współpracowników opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine w 2014 roku. W badaniu tym sprawdzano związek między spożyciem jogurtu a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Stwierdzono, że u osób regularnie spożywających jogurt w ilości większej niż 2 filiżanki tygodniowo ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było niższe w porównaniu z osobami, które spożywały go rzadko.
Jogurt jest z pewnością zdrową żywnością, bogatszą w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, ponieważ zawiera prebiotyki i probiotyki oraz dużą ilość żywych bakterii, które mogą pomóc w kontrolowaniu insulinooporności w organizmie.
Dr Girish Parmar, starszy konsultant ds. endokrynologii i cukrzycy w szpitalu superspecjalistycznym Nanavati Max, powiedział, że jogurt może pomóc w modulowaniu mikroflory jelitowej, co prowadzi do poprawy metabolizmu glukozy i wrażliwości na insulinę.
„Fermentacja może zwiększyć biodostępność niektórych składników odżywczych i stworzyć bioaktywne związki, które mogą mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dodatkowo wspierając zdrowie metaboliczne organizmu” – stwierdził dr Parmar.
Zdrowie metaboliczne oznacza, że organizm jest w stanie korzystnie reagować na pokarm.
Jednak jeśli chodzi o poleganie na jogurcie u osób ze stanem przedcukrzycowym, dr Chawla zasugerowała, że to nie wystarczy.
„Ważne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia, utrzymywać prawidłową masę ciała, spożywać białka i ograniczać w diecie ilość węglowodanów, szczególnie przetworzonych. Ogranicz także słodkie napoje. Wykonuj ćwiczenia fizyczne od 30 do 45 minut przez 5 do 6 dni w tygodniu. tygodniu” – podkreślił dr Chawla.