Zdrowie

Czy latem warto pić sok z trzciny cukrowej? Poznaj korzyści i skutki uboczne od ekspertów | Zdrowie

  • 5 czerwca, 2024
  • 6 min read
Czy latem warto pić sok z trzciny cukrowej?  Poznaj korzyści i skutki uboczne od ekspertów |  Zdrowie


Ponieważ palący letni upał zwiększa ryzyko chorób wywołanych upałem, ludzie szukają ulgi w naturalnych środkach chłodzących, takich jak soki owocowe i inne produkty nawilżające. Sok z trzciny cukrowej jest dość popularny latem, ponieważ pomaga pokonać upał, naturalnie chłodząc organizm i pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. Jednak z drugiej strony sok z trzciny cukrowej zawierający dużo cukru może być niezdrowy dla osób chorych na cukrzycę, a spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób przewlekłych. W swoich niedawno opublikowanych wytycznych ICMR zaleca ograniczenie spożycia soku z trzciny cukrowej, który jest szeroko spożywany w Indiach latem i zawiera dużo cukru. (Przeczytaj także: Pij sattu z cytryną na pusty żołądek i poznaj 10 niesamowitych korzyści)

Sok z trzciny cukrowej jest dość popularny latem, ponieważ pomaga pokonać upał, naturalnie chłodząc organizm i pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów.  (Adobe Stock)
Sok z trzciny cukrowej jest dość popularny latem, ponieważ pomaga pokonać upał, naturalnie chłodząc organizm i pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. (Adobe Stock)

Czy sok z trzciny cukrowej jest dla nas niezdrowy?

„Niewątpliwie sok z trzciny cukrowej jest popularnym i orzeźwiającym napojem. Jednak jego wysoka zawartość cukru wymaga ostrożności, ponieważ może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii i cukru. Dowody wskazują, że nadmierne spożycie może spowodować gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, zwiększając ryzyko cukrzycy, chorób serca problemy metaboliczne i choroby układu krążenia. Dlatego zalecamy umiar w spożywaniu soku z trzciny cukrowej i zwracanie uwagi na całkowite spożycie cukru w ​​celu zapewnienia zdrowego życia” – mówi dr Suparna Mukherjee, kierownik ds. żywienia klinicznego w Narayana Health City w Bangalore.

3,6 crore Indian odwiedziło nas w ciągu jednego dnia, wybierając nas jako niekwestionowaną platformę Indii do udostępniania wyników wyborów powszechnych. Przeglądaj najnowsze aktualizacje tutaj!

Nadmierne spożycie trzciny cukrowej może być problematyczne, ponieważ może prowadzić do zwiększonego przyrostu masy ciała, poziomu cukru we krwi lub próchnicy zębów.

Warto przeczytać!  4 podstawowe wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności w porze monsunowej udostępnione przez FSSAI

Ile cukru ma trzcina cukrowa?

„Trzcina cukrowa jest naukowo znana jako Saccharum officinarum z rodziny Ponceau. Istnieją odmiany trzciny cukrowej, które rosną w różnych częściach Indii. Sok z trzciny cukrowej to płyn uzyskiwany z wyciskanej trzciny cukrowej. Jest spożywany jako napój w wielu miejscach, zwłaszcza tam, gdzie uprawia się trzcinę cukrową. uprawiana komercyjnie składa się z wody, 70-75% wody, 13-15% sacharozy i 10-15% błonnika. Trzcina cukrowa zawiera węglowodany, białko, witaminę A, kompleks B i C, minerały takie jak fosfor, wapń, potas cynk i żelazo. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i związki polifenolowe, jest dobrym źródłem błonnika” – mówi M. Kavitha, dietetyk HOD w szpitalu wielospecjalistycznym Prashanth w Chennai.

Informacje o wartościach odżywczych

Wielkość porcji: 100 ml

Wartość energetyczna – 70,4 kcal, białko – 0,1 g, węglowodany – 17,5 g, cukier ogółem – 17,15 g, cukier dodany – 0 g, tłuszcze ogółem – 0 g, tłuszcze nasycone – 0 g, tłuszcze trans – 0 g, wapń – 18 mg, sód – 121 mg, potas – 63 mg.

„Nawadnianie wodą bez cukru, ziołowe herbaty lub zielona herbata, woda detoksykująca i inne napoje o niskiej zawartości cukru, np. maślanka, to zdrowsza alternatywa dla ugaszenia pragnienia podczas upałów. Ponadto ludzie powinni priorytetowo traktować zbilansowaną dietę bogatą w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste i chude białka, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych bez nadmiernego obciążenia cukrem” – dodaje dr Mukherjee.

Warto przeczytać!  9 olejków eterycznych do usuwania łupieżu

Sok z trzciny cukrowej: korzyści i skutki uboczne

M. Kavitha dzieli się innymi korzyściami zdrowotnymi i skutkami ubocznymi soku z trzciny cukrowej dla zdrowia

Właściwości zdrowotne soku z trzciny cukrowej

1. Zastrzyk energii: Jest naturalnym źródłem sacharozy, która jest siłą napędową naszej energii. Normalizuje uwalnianie glukozy w naszym organizmie, aby odzyskać utracony poziom cukru. Nawilża nasz organizm i zmniejsza zmęczenie.

2. Pomaga zwalczać żółtaczkę: Według Ajurwedy sok z trzciny cukrowej może pomóc w leczeniu żółtaczki. Pomaga także walczyć ze słabościami.

3. Pomaga w leczeniu infekcji UTI i kamieni nerkowych: Ma charakter moczopędny, pomaga eliminować toksyny i infekcje z naszego organizmu. Pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych i kamieni nerkowych.

4. Poprawia trawienie: Sok z trzciny cukrowej ułatwia wydzielanie soków trawiennych i utrzymuje organizm w dobrej kondycji. Jest również bogaty w potas, który równoważy poziom PH w żołądku.

5. Pełne wdzięku starzenie się: Sok z trzciny cukrowej jest doskonałym lekarstwem na zmarszczki i zmarszczki, pomaga nawilżać skórę, czyniąc ją miękką i promienną.

6. Wzmacniacz odporności: Sok z trzciny cukrowej jest dobrym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które mogą zwiększyć Twoją odporność.

Warto przeczytać!  Sztuczna inteligencja zwiększa wykrywalność raka piersi metodą MRI czterokrotnie

7. Pomocny w ciąży: Sok z trzciny cukrowej zawiera niezbędne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, kompleks witamin z grupy B, przeciwutleniacze i wapń.

Skutki uboczne soku z trzciny cukrowej

1. Powoduje pewne skutki uboczne, takie jak zawroty głowy, bezsenność i nadmierna utrata masy ciała.

2. Nadmierne spożycie może prowadzić do zwiększonego przyrostu masy ciała, poziomu cukru we krwi lub próchnicy zębów.

3. Składnik zwany polikokanalem obecny w trzcinie cukrowej może u niektórych osób powodować bezsenność, rozstrój żołądka, zawroty głowy, bóle głowy i utratę wagi.

4. Jeśli Twój układ trawienny jest już osłabiony, staraj się unikać soku z trzciny cukrowej ze względu na obecność polikokanalu, który może powodować wymioty, zawroty głowy, biegunkę i ból brzucha.

5. Zbyt duże spożycie może powodować przyrost masy ciała, wahania poziomu cukru we krwi, a także próchnicę zębów.

6. Diabetycy i kobiety w ciąży z cukrzycą ciążową powinny unikać picia soku z trzciny cukrowej. Wpływa na dziecko i nazywa się to rozszczepem kręgosłupa.

7. Trzcina cukrowa może powodować alergie na pyłki. W wyniku narażenia pyłki mogą powodować alergiczny nieżyt nosa objawiający się swędzeniem i wydzieliną z nosa.

8. Spożyty w nadmiernych ilościach może również powodować rozrzedzenie krwi i wpływać na poziom cholesterolu we krwi.


Źródło