Czy naprawdę istnieje bezpieczny poziom spożycia alkoholu? Eksperci ważą, ET HealthWorld
New Delhi: Badania sugerujące, że picie alkoholu w umiarkowanych ilościach wydłuża życie i zmniejsza ryzyko problemów z sercem i chorób przewlekłych w porównaniu z osobami abstynującymi, opierają się na „wadliwych badaniach naukowych”, jak wykazało nowe badanie. Opublikowane na przestrzeni lat badania tego typu doprowadziły do powszechnego przekonania, że alkohol może być zdrowy, jeśli jest spożywany z umiarem, od jednego drinka tygodniowo do dwóch dziennie. Naukowcy odkryli, że badania te w dużej mierze skupiały się na umiarkowanym piciu wśród osób starszych i porównali je z „abstynentami” i „osobami pijącymi okazjonalnie” — stwierdzono, że obie te grupy obejmowały również osoby starsze, które rzuciły lub ograniczyły picie, ponieważ rozwinęły się u nich problemy zdrowotne.
„To sprawia, że osoby, które nadal piją, wyglądają na znacznie zdrowsze w porównaniu do innych osób” – powiedział główny badacz Tim Stockwell, naukowiec z Kanadyjskiego Instytutu Badań nad Użyciem Substancji Psychoaktywnych na Uniwersytecie w Victorii.
ciąg dalszy poniżej
Zatem, nie biorąc pod uwagę nawyków picia alkoholu przez całe życie, badania „cierpią na podstawowe wady projektowe”, jak twierdzą autorzy. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
„Po prostu nie ma całkowicie bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu” – powiedział Stockwell.
Zespół zidentyfikował 107 opublikowanych badań dotyczących związku między nawykami picia a długowiecznością.
Łącząc wszystkie dane, naukowcy stwierdzili, że u osób pijących niewielkie lub umiarkowane ilości alkoholu ryzyko zgonu w okresie objętym badaniem było o 14 proc. niższe w porównaniu z osobami powstrzymującymi się od alkoholu.
Jednak po dokładniejszej analizie danych odkryli, że w badaniach „wyższej jakości” – analizujących nawyki związane z piciem alkoholu wśród osób mających średnio mniej niż 55 lat i dbających o to, aby osoby pijące w przeszłości lub okazjonalnie nie były zaliczane do „abstynentów” – umiarkowane spożycie alkoholu nie wiązało się z dłuższym życiem.
„Zgodnie z przewidywaniami, badania przeprowadzone na młodszych grupach oraz oddzielenie byłych i okazjonalnych pijących od abstynentów wykazały podobne ryzyko śmiertelności u osób pijących niewielkie ilości alkoholu i abstynentów” – napisali autorzy.
Zamiast tego, jak twierdzą autorzy, badania „gorszej jakości”, obejmujące osoby starsze i nierozróżniające osób pijących w przeszłości i osób, które przez całe życie nie piły alkoholu, wykazały związek między umiarkowanym poziomem picia a dłuższą żywotnością.
„Jeśli przyjrzymy się najsłabszym badaniom, to właśnie tam dostrzeżemy korzyści zdrowotne” – powiedział Stockwell.
Z powodu tych błędów w doborze próby badania mogą tworzyć mylące powiązania między piciem alkoholu a korzyściami zdrowotnymi oraz „mogą utrudniać komunikację na temat zagrożeń dla zdrowia” – stwierdzili autorzy.
Uważa się, że związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a korzyściami zdrowotnymi został po raz pierwszy opublikowany w 1926 r. w książce amerykańskiego biologa Raymonda Pearla zatytułowanej „Alkohol i długowieczność”.
W ostatnich latach liczne badania wykazały, że nie istnieje coś takiego jak „bezpieczny poziom spożycia alkoholu”.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w styczniu 2023 r. opublikowała oświadczenie w czasopiśmie The Lancet Public Health: „Jeśli chodzi o spożycie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości, która nie miałaby wpływu na zdrowie”.
Najczęściej czytane w branży
Dołącz do społeczności ponad 2 milionów profesjonalistów z branży
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać najnowsze informacje i analizy.
Pobierz aplikację ETHealthworld
- Otrzymuj aktualizacje w czasie rzeczywistym
- Zapisz swoje ulubione artykuły