Zdrowie

Czy ograniczenie spożycia soli może poprawić stan jelit?

  • 10 lipca, 2024
  • 6 min read
Czy ograniczenie spożycia soli może poprawić stan jelit?


Sól jest nieodzowną częścią naszego życia, odgrywającą kluczową rolę nie tylko w poprawianiu smaku naszego jedzenia. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej równowagi płynów, funkcji nerwowych i skurczów mięśni. Bez wystarczającej ilości sodu nasze ciała miałyby trudności z wykonywaniem podstawowych funkcji, takich jak przekazywanie sygnałów nerwowych i regulacja ciśnienia krwi.

Znaczenie soli podkreśla jej wartość historyczna: była używana do konserwowania żywności, zanim wynaleziono chłodnictwo, a kiedyś była używana jako waluta. W rzeczywistości słowo „salary” pochodzi od łacińskiego terminu „salarium”, który również oznacza „pensję” i pochodzi od słowa „sal”, oznaczającego „sól”.

W starożytnym Rzymie słowo „salarium” odnosiło się do pieniędzy, które dawano rzymskim żołnierzom na zakup soli, cennego i niezbędnego towaru w tamtych czasach.

Ale ile soli jest za dużo?

Chociaż sól ma wiele zalet, jej nadmierne spożycie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Podobnie jak cukier, sól może być super uzależniająca.

Sól to coś więcej niż tylko środek aromatyzujący. (Zdjęcie: Unsplash)

Jaka więc jest prawidłowa ilość soli, którą powinniśmy spożywać dziennie i jaki ma ona wpływ na naszą mikroflorę jelitową?

Indie dzisiaj porozmawialiśmy z ekspertami, aby odpowiedzieć na te i inne pytania.

Rola soli w naszej diecie i ogólnym zdrowiu

Głównym celem soli w naszej diecie jest poprawa smaku jedzenia. Sprawia, że ​​jedzenie staje się smaczniejsze i dostarcza organizmowi niezbędnego sodu i chlorku. Różne rodzaje soli, takie jak sól różowa, kamienna lub czarna, mogą również dostarczać inne minerały w małych ilościach.

Warto przeczytać!  Bioluminescencja odkrywa szlaki tlenowe w mózgu

Dietetyczka z Mumbaju, Pooja Shah Bhave, mówi: „Jeśli spożywamy zrównoważoną dietę obejmującą wszystkie grupy żywności, dodatkowa sól może nie być konieczna, ponieważ minerały z diety będą wystarczające. Zrównoważona dieta bez dodatku soli dostarcza około 500 mg sodu dziennie, co jest wystarczające. Ale ponieważ nasze kubki smakowe, jak również nasze ciała, są przystosowane do spożycia soli w dłuższej perspektywie, może to spowodować pewne zmiany w naszym ciele, jeśli przestaniemy jeść sól”.

Zrównoważona dieta bez dodatku soli dostarcza około 500 mg sodu dziennie. (Zdjęcie: Unsplash)

„Głównym problemem jest jod; szczególnie w obszarach oddalonych od regionów przybrzeżnych, gdzie uprawy i warzywa nie mają wystarczającej ilości jodu. Zwykła sól jest wzbogacona jodem, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, co czyni ją ważną dla naszego zdrowia” – dodaje.

Zdrowie jelit 101

Nasze jelita są domem dla bilionów bakterii, zbiorczo znanych jako mikrobiota jelitowa. Te mikroby odgrywają kluczową rolę w trawieniu, funkcjonowaniu układu odpornościowego, a nawet nastroju.

Zrównoważona mikrobiota jelitowa przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia, natomiast jej brak, znany jako dysbioza, może prowadzić do problemów trawiennych, stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych.

Jakie zatem znaczenie ma sól?

Badania wykazują związek między wysokim spożyciem soli a problemami jelitowymi.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że dieta bogata w sól może zmienić skład bakterii jelitowych, prowadząc do stanu zapalnego i pogorszenia objawów chorób autoimmunologicznych, np. stwardnienia rozsianego.

Warto przeczytać!  WHO wyraża niepokój w związku z przypadkami ptasiej grypy u ludzi, mówi „szuka nowych żywicieli” | Wiadomości ze świata

Inne badanie wykazało, że ograniczenie spożycia soli może pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej jelit i zmniejszyć stan zapalny.

Na tym zdjęciu widać mikrobiom jelitowy. (Zdjęcie: Unsplash)

Dr Roohi Pirzada, starszy lekarz i specjalista ds. intensywnej terapii w Mumbaju, wyjaśnia: „Wykazano, że wysoki poziom soli w diecie wpływa na rodzaje bakterii w mikrobiomie jelitowym. W szczególności wykazano, że dieta bogata w sól zmniejsza liczbę gatunków Lactobacillus, które są kluczowym elementem zdrowego mikrobiomu ludzkiego. Wysokie spożycie sodu w diecie może przyczyniać się do dysbiozy jelitowej, ponieważ zmienia skład, bogactwo i różnorodność mikrobiologiczną”.

Dodaje: „Skromne zmniejszenie spożycia sodu może zwiększyć krążące krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), wzmacniając mikrobiom jelitowy. Zwiększone spożycie SCFA obniża ciśnienie krwi i poprawia podatność tętnic”.

Sweedal Trinidade, główny dietetyk w PD Hinduja Hospital and Medical Research Centre w Mumbaju, mówi: „Duże spożycie soli może sprzyjać rozwojowi szkodliwych bakterii, takich jak Clostridioides difficile. Może również osłabić barierę jelitową, prowadząc do zwiększonej przepuszczalności i przecieku”.

Korzyści ze zmniejszenia spożycia soli

Osoby, u których zdiagnozowano wysokie ciśnienie krwi, często narzekają, że trzymają się domowego jedzenia, które jest doprawione mniejszą ilością soli, ale nie widzą, aby ich ciśnienie krwi spadało. Cóż, odpowiedzią jest żywność ultraprzetworzona, która zawiera mnóstwo soli, co może być wysoce uzależniające. Tak więc, oto potrzeba kontrolowania tego, co wkładasz do swojego organizmu, gotowane w domu czy nie.

Warto przeczytać!  Inhibitor kwasów tłuszczowych plus chemioterapia mogą poprawić skuteczność leczenia u pacjentek z rakiem piersi i przerzutami do mózgu

Ograniczenie spożycia soli może pomóc nie tylko naszym jelitom, ale także całemu ciału na więcej sposobów, niż możesz sobie wyobrazić.

Jedz mniej soli, bo uzależnia tak samo jak cukier. (Zdjęcie: Unsplash)
  • „Niskie spożycie soli ogranicza markery zapalne jelit związane z nadciśnieniem. Zdrowa mikrobiota jelitowa jest zachowana dzięki niskiemu spożyciu soli, co wzmacnia odporność, zwłaszcza w jelitach, zapewniając dobrą barierę śluzową jelit i integralność wyściółki” — mówi dietetyk Bhave.
  • „Niewystarczające spożycie soli może zaburzyć regulację płynów, prowadząc do odwodnienia. Sól jest niezbędna do funkcjonowania nadnerczy, a poważne ograniczenie może prowadzić do zmęczenia nadnerczy” – mówi Trinidade.
  • Dietetyk dodaje jednak, że zdrowie jelit jest złożone, a samo ograniczenie spożycia soli nie rozwiąże wszystkich objawów. „Kompleksowe podejście, obejmujące zrównoważoną dietę, spożycie błonnika, probiotyki i radzenie sobie ze stresem, może być konieczne, aby osiągnąć optymalne zdrowie jelit. Skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia, aby uzyskać spersonalizowane wskazówki” — sugeruje.

Końcowe przemyślenia

Chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć związek między solą a zdrowiem jelit, istnieje wystarczająco dużo dowodów sugerujących, że zmniejszenie spożycia soli może przynieść korzyści Twojemu mikrobiomowi. Ponadto jest to prosta zmiana, która może również poprawić Twoje serce i ogólny stan zdrowia.

Opublikowany przez:

Tiasa Bhowal

Opublikowano:

10 lipca 2024 r.


Źródło