Czy patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu są bezpieczne? „Grypa teflonowa” uderza w Stany Zjednoczone — oto, co musisz wiedzieć – Life News
Patelnie nieprzywierające są jednymi z najpopularniejszych naczyń kuchennych na świecie. Powłoka nieprzywierająca jest idealna do gotowania delikatnych produktów spożywczych, które w przeciwnym razie przywierałyby do patelni. Jednak eksperci ds. zdrowia często ostrzegają przed wpływem powłok nieprzywierających, takich jak teflon.
Niektóre źródła twierdzą, że są szkodliwe i powiązane z problemami zdrowotnymi, takimi jak rak, podczas gdy inne nalegają, że gotowanie w naczyniach nieprzywierających jest całkowicie bezpieczne. Niedawny raport Washington Post ujawnił ponad 3600 zgłoszeń prawdopodobnych przypadków „gorączki oparów polimerowych”.
Podobno jest to choroba grypopodobna związana z powłoką chemiczną znajdującą się na niektórych naczyniach kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, które w ciągu ostatnich 20 lat zostały wysłane do ośrodków zatruć w Stanach Zjednoczonych. Obecnie stan ten znany jest jako „Teflon Flu”, nazwa pochodzi od zastrzeżonej nazwy popularnej powłoki zapobiegającej przywieraniu.
Według America’s Poison Centers, organizacji non-profit, w zeszłym roku zgłoszono 267 przypadków tej choroby. Eksperci uważają, że jest to prawdopodobnie jedna z najwyższych zgłoszonych liczb od 2000 r.
Znany jako „wieczne chemikalia” Politetrafluoroetylen (PTFE), składnik teflonu i wielu innych zestawów naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, należy do klasy chemikaliów PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe). Ze względu na ich skłonność do zalegania w środowisku przez tysiące, a nawet setki lat.
Gdy naczynie z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest gotowane w temperaturze powyżej 260°C, powłoka może ulec zniszczeniu, uwalniając opary, które mogą przyczynić się do powstania „grypy teflonowej”.
W badaniu w Niemczech naukowcy rejestrowali emisje PFAS podczas podgrzewania pustych patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu przez pół godziny. Zauważyli, że patelnia, która osiągnęła najwyższą temperaturę, około 698 stopni Fahrenheita, miała najwyższą emisję, zgodnie z raportem NDTV. „Nie ma ryzyka dla zdrowia ludzkiego w normalnych temperaturach stosowania” – napisali naukowcy w swoich ustaleniach.
Eksperci ostrzegają, że naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą nigdy nie należy podgrzewać, a normalne techniki gotowania na średnim lub niskim ogniu nie dadzą tak wysokiej temperatury. Osoby, które pozostawiły rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą, zgłaszały przypadki gorączki polimerowej, donosi NDTV.
Podczas korzystania z naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą należy zawsze używać wentylatorów wyciągowych lub otwierać okna podczas gotowania. Co ciekawe, eksperci ostrzegają również przed używaniem naczyń ze stali nierdzewnej lub twardych naczyń na patelniach z powłoką nieprzywierającą.
Inne australijskie badanie wykazało, że pojedyncza rysa na patelni pokrytej teflonem może wytworzyć ponad dziewięć tysięcy cząsteczek. W związku z tym należy za wszelką cenę unikać również zarysowanych patelni.
Jeśli na patelni widoczne są ślady zarysowań, łuszczenia się lub odpryskiwania, należy ją wyrzucić, ponieważ PFAS mogą gromadzić się w organizmie człowieka i powodować szereg zagrożeń dla zdrowia, w tym raka nerek i jąder.