Czy pożywienie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego siwienia włosów?
Według N Lakshmi, starszego dietetyka, Kamineni Hospitals, Hyderabad, istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do siwienia włosów, w tym genetyka i starzenie się.
Przygotowując się, stoisz przed lustrem i dostrzegasz siwy kosmyk we włosach. Chociaż kilka siwych włosów nie oznacza końca świata, ale jeśli masz 21 lat i przedwcześnie pojawiają się siwe włosy, powinieneś się martwić.
Według N Lakshmi, starszego dietetyka, Kamineni Hospitals, Hyderabad, istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do siwienia włosów, w tym genetyka i starzenie się. „Włączenie bogate w składniki odżywcze superżywność w diecie może odgrywać znaczącą rolę w promowaniu zdrowych włosów i potencjalnie zapobieganiu lub zmniejszaniu przedwczesnego siwienia” – powiedziała.
pożywienie to żywność bogata w składniki odżywcze, która oferuje szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fitochemikaliów. „Zapewniają skoncentrowaną dawkę niezbędnych składników odżywczych, które wspierają ogólne samopoczucie i mogą pomóc w walce z różnymi problemami zdrowotnymi” – wyjaśnił Laxmi.
Wyczerpałeś swoje
miesięczny limit darmowych historii.
Aby kontynuować czytanie,
po prostu zarejestruj się lub zaloguj
Kontynuuj czytanie z członkostwem Indian Express Premium już od 91 Rs miesięcznie.
Ten artykuł premium jest na razie bezpłatny.
Zarejestruj się, aby przeczytać więcej bezpłatnych artykułów i uzyskać dostęp do ofert partnerów.
Kontynuuj czytanie z członkostwem Indian Express Premium już od 91 Rs miesięcznie.
Ta zawartość jest przeznaczona wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Zasubskrybuj teraz, aby uzyskać nieograniczony dostęp do ekskluzywnych i premium artykułów The Indian Express.
Oto kilka superfoods, które powinieneś włączyć do swojej diety, aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnego siwienia włosów:
szpinak
Szpinak to zielone warzywo liściaste pełne przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, witamina E i beta-karoten. Laxmi powiedział, że te przeciwutleniacze pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki, które mogą powodować utleniające stres i uszkodzenie mieszków włosowych. „Szpinak jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, niezbędnych składników odżywczych, które przyczyniają się do zdrowego wzrostu włosów” – dodała.
migdały
Migdały to pożywne orzechy bogate w biotynę, witaminę E i przeciwutleniacze. „Biotyna odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych włosów, a witamina E chroni je mieszki włosowe ze stresu oksydacyjnego” – powiedział Laxmi.
Włączenie migdałów do diety może odżywić włosy od wewnątrz i potencjalnie spowolnić proces siwienia.
Łosoś
Łosoś to tłusta ryba zawierająca kwasy tłuszczowe omega-3, które znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Według Laxmi te kwasy tłuszczowe mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry głowy i promowaniu mocnych, lśniących włosów.
Ponadto łosoś jest doskonały źródło witaminy D, która odgrywa rolę w cyklu mieszków włosowych i produkcji melaniny.
Jagody
Jagody są bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, które nadają im żywy kolor. Laxmi powiedział, że te przeciwutleniacze chronią mieszki włosowe przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym i mogą pomóc opóźnić początek przedwczesnego siwienia.
„Jagody zawierają również witaminy C i E, które dodatkowo wspierają zdrowie włosów” – dodała.
Chwila pożywienie może przyczynić się do zapobiegania przedwczesnemu siwieniu włosów, dla uzyskania optymalnych rezultatów ważne jest przyjęcie holistycznego podejścia do żywienia. Zapewnienie zbilansowanej diety z odpowiednim spożyciem białka, właściwego nawodnienia i zmniejszenie stresu może w dużym stopniu zapobiec przedwczesnemu siwieniu włosów.
? Aby uzyskać więcej wiadomości dotyczących stylu życia, śledź nas dalej Instagram | Świergot | Facebook i nie przegap najnowszych aktualizacji!
© IE Online Media Services Pvt Ltd
Po raz pierwszy opublikowano w dniu: 21-07-2023 o 18:20 IST