Zdrowie

Czy przeciętny Hindus nieświadomie spożywa rocznie ponad 20 kg cukru dodanego do przypraw?

  • 30 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Czy przeciętny Hindus nieświadomie spożywa rocznie ponad 20 kg cukru dodanego do przypraw?


Przyprawy wzmacniają smak potraw. Ale ukryty w nich jest dodatek cukru. Czy wiesz, że w związku z tym zawartość cukru w niektórych popularnych sosach i keczupie dorównuje batonikowi czekolady lub puszce napoju gazowanego, podkreśla dr Hansaji Yogendra, dyrektor The Yoga Institute. Podkreśliła dalej, że „przeciętny Hindus może w ciągu roku nieświadomie spożyć ponad 20 kilogramów cukru dodanego z samych przypraw, takich jak sosy i ketchup”.

W związku z tym rozszyfrujmy ilość dodanych cukrów i ukryte niebezpieczeństwa związane z nadmiernym spożyciem cukru.

Spektrum cukru

Od ketchupu po sosy zawartość cukru jest różny. „Średnio dostępne w handlu przyprawy mogą zawierać około 10–15 gramów (2–3 łyżeczki) dodatku cukru na 100 gramów” – powiedziała indianexpress.com dr Hansaji.

Dodane cukry występują w różnych postaciach, od znanych cukrów białych i brązowych po wysokofruktozowy syrop kukurydziany, glukozę, fruktozę, nektar z agawy i inne. „Uważne czytanie etykiet umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów i unikanie nieoczekiwanych pułapek cukru czających się w butelkach z przyprawami” – stwierdził dr Hansaji.

Kontrola porcji

Umiar jest ważny przy spożywaniu składników kupowanych w sklepie. „Chociaż odrobina sosu może podnieść poziom potrawy, nadmierna pobłażliwość może utorować drogę cukrowe żale. Kontrola porcji staje się wiodącą zasadą, pozwalającą cieszyć się smakami bez poddawania się nadmiarowi cukru” – podkreślił dr Hansaji.

Warto przeczytać!  Czy nerka świni może nadawać się do przeszczepu? Eksperci wyjaśniają, co to oznacza dla oczekujących na dawców | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu

Oferta świąteczna

Wpływ zbyt dużej ilości cukru

Niekontrolowane spożycie cukru wywiera wpływ na zdrowie, wpływając na różne układy organizmu:
*Nadmierne spożycie cukru powoduje nadwyżkę kalorii, sprzyjając przyrostowi masy ciała i otyłości.
*Poza obwodem talii dodane cukry przyczyniają się do insulinooporności, cukrzycy typu 2 i problemów sercowo-naczyniowych.
*Słodkie przyprawy stanowią zagrożenie dla zdrowia zębów, przyczyniając się do próchnicy i próchnicy.
*Przelotny haj spożycie cukru ustępuje miejsca załamaniom energetycznym, pozostawiając uczucie wyczerpania i ospałości, powiedział dr Hansaji.

cukier Dodane cukry występują w różnych postaciach, od znanych cukrów białych i brązowych po wysokofruktozowy syrop kukurydziany, glukozę, fruktozę, nektar z agawy i inne. (Źródło: Freepik)

Słodkie alternatywy

Rozważ te wspaniałe zamienniki, które zaspokoją Twoje pragnienie smaku, nie ulegając pokusie dodawania cukru:

Zioła i przyprawy: Wzmocnij swoje dania z aromatycznymi ziołami i przyprawami, od mięty i kolendry po kminek i pieprz. Nie tylko dodadzą Twoim posiłkom smaku, ale także oferują korzyści zdrowotne, od właściwości przeciwzapalnych po wsparcie trawienne.
Pikantny ocet: Dodaj do potraw ocet, taki jak jabłkowy lub ryżowy. Ich smak może wzbogacić sałatki i dressingi, zapewniając orzeźwiającą alternatywę dla sosów zawierających cukier.
Ostre cytrusy: Użyj żywej skórki cytryn, limonek i pomarańczy, aby rozjaśnić swoje potrawy.

Warto przeczytać!  Bakterie jelitowe i układ odpornościowy: jak starzenie się zmienia mikrobiom i może prowadzić do stanu zapalnego

Porady

Oprócz ostrożnego stosowania przypraw, należy także prowadzić styl życia, który pielęgnuje ciało, umysł i duszę. Spróbuj zastosować te proste praktyki w swoim codzienna rutyna:

– Zdrowa dieta: Odżywiaj swoje ciało tęczą świeżych, sezonowych, lokalnie dostępnych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.
– Regularna aktywność fizyczna: Wybierz jogę, sport, taniec lub spacery na łonie natury. Zrób z nich A regularny częścią Twojej rutyny.

– Jakość snu: Stwórz kojący rytuał na dobranoc, zapewnij sobie wygodne środowisko snu i szanuj naturalne rytmy swojego ciała.




Źródło