Zdrowie

Czy suplementy oleju rybnego pomagają czy szkodzą sercu?

  • 22 maja, 2024
  • 4 min read
Czy suplementy oleju rybnego pomagają czy szkodzą sercu?


Autor: Dennis Thompson Reporter Dnia Zdrowia

Dzień Zdrowia

ŚRODA, 22 maja 2024 r. (Wiadomości HealthDay) — Nowe badanie sugeruje, że osoby regularnie przyjmujące suplementy oleju rybnego mogą nie pomagać swojemu zdrowiu tak bardzo, jak mogłoby się wydawać.

Nowe badania sugerują, że regularne stosowanie suplementów zawierających olej rybny może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu u osób o dobrym zdrowiu serca.

Jednak długoterminowe badanie wykazało również, że olej rybny może pomóc osobom, których serce już ma problemy, potencjalnie spowalniając postęp problemów z sercem i zmniejszając ryzyko śmierci.

Naukowcy odkryli, że u zdrowych osób przyjmujących suplementy oleju rybnego ryzyko wystąpienia migotania przedsionków, zaburzenia rytmu serca, które zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu, jest o 13% zwiększone.

Wyniki pokazują, że ryzyko udaru było u nich również o 5% wyższe.

Jednak u osób z istniejącą chorobą serca regularne stosowanie oleju rybnego obniżyło ryzyko zawału serca spowodowanego migotaniem przedsionków o 15%, a ryzyko niewydolności serca prowadzącej do śmierci o 9%.

„Regularne stosowanie suplementów zawierających olej rybny może mieć różną rolę w postępie chorób sercowo-naczyniowych” – zasugerowali naukowcy, w zależności od tego, czy dana osoba ma już problemy z sercem.

„Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że czasy, w których ludzie po prostu chodzą do sklepu i kupują wiadra tabletek z olejem rybnym, aby zachować zdrowie, powinny już minąć, ale olej rybny może nadal odgrywać rolę u osób, które już są chore” – dr Andrew – powiedział Freeman, dyrektor ds. profilaktyki sercowo-naczyniowej i dobrego samopoczucia w National Jewish Health w Denver CNN.

Jeśli chodzi o olej rybny, „diabeł tkwi w szczegółach” – powiedział neurolog dr Richard Isaacson, dyrektor ds. badań w Instytucie Chorób Neurodegeneracyjnych w Boca Raton na Florydzie. CNN.

Isaacson zalecił pozyskiwanie kwasów tłuszczowych omega-3 z pożywienia i dodał, że najlepszymi ich źródłami są sardynki i dziko żyjący łosoś. Łosoś hodowlany nie jest najlepszym wyborem – stwierdził – ze względu na zanieczyszczenia wody, w której jest hodowany.

Olej rybny pozostaje bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które uważa się za korzystne zarówno dla zdrowia serca, jak i mózgu. W związku z tym eksperci ds. zdrowia zalecają, aby ludzie przynajmniej raz w tygodniu jedli tłuste ryby, takie jak łosoś, lub stosowali suplementy zawierające olej rybny – stwierdzili naukowcy w notatkach informacyjnych.

Na potrzeby badania zespół przeanalizował dane prawie 416 000 osób w wieku od 40 do 69 lat uczestniczących w zakrojonym na szeroką skalę badaniu zdrowia przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii. Osoby te badano w latach 2006–2010 w celu zebrania podstawowych informacji na temat zdrowia, w tym ich regularnej diety i stosowania suplementów.

Prawie jedna trzecia (32%) stwierdziła, że ​​regularnie stosuje suplementy zawierające olej rybny.

Wyniki opublikowano 21 maja w czasopiśmie Medycyna BMJ.

„Potrzebne są dalsze badania”, aby dowiedzieć się, dlaczego olej rybny może nie być pomocny dla zdrowych ludzi, ale przydatny u osób z problemami z sercem, stwierdzili naukowcy w komunikacie prasowym.

ŹRÓDŁO: BMJkomunikat prasowy z 21 maja 2024 r., CNN

Prawa autorskie © 2024 Dzień Zdrowia. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Źródło