Czy sztuczne słodziki są bezpieczne dla utraty wagi bez zwiększania ryzyka chorób serca i cukrzycy? | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu
![Czy sztuczne słodziki są bezpieczne dla utraty wagi bez zwiększania ryzyka chorób serca i cukrzycy? | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/03/sugar-770x470.jpg)
Jak wynika z nowego badania, które ma zostać zaprezentowane na międzynarodowej konferencji jeszcze w tym roku, sztuczne słodziki w żywności i napojach pomogły kontrolować wagę u osób, które przeszły szybką utratę wagi stosując dietę niskokaloryczną. Naukowcy stwierdzili, że osoby stosujące sztuczne słodziki zgłaszały większą satysfakcję, pozytywny nastrój i mniejszą ochotę na słodycze. A wszystko to bez dodatkowego ryzyka cukrzycy typu 2 lub chorób układu krążenia.
Wyniki te są znaczące, ponieważ są sprzeczne ze stwierdzeniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niecały rok po stwierdzeniu, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko chorób niezakaźnych. W rzeczywistości WHO odradzała stosowanie słodzików niecukrowych w celu odchudzania, stwierdzając, że na dłuższą metę może to w rzeczywistości prowadzić do przyrostu masy ciała.
Co mówi obecne badanie?
Szczegóły nieopublikowanego jeszcze badania pokazują, że osoby, które straciły na wadze do roku na diecie niskokalorycznej, zgłaszały zmniejszenie łaknienia po zastąpieniu cukru sztucznymi słodzikami. Wyniki opierają się na danych zebranych od 341 dorosłych z nadwagą lub otyłością z Europy, których oceniano w wieku dwóch, sześciu i 12 miesięcy w celu zebrania informacji na temat zadowolenia z diety, kontrolowania objadania się, wyraźnego upodobania i ukrytego pragnienia jedzenia, zachowań żywieniowych, aktywności fizycznej, i jakość życia. Naukowcy przyjrzeli się także biomarkerom w moczu uczestników badania, aby ocenić ryzyko cukrzycy i chorób serca.
„Najważniejsze jest to, że jest to randomizowane badanie kontrolne, najlepszy rodzaj badania wykazującego, że dana interwencja prowadzi do określonego rezultatu. W badaniu skupiono się jednak na zadowoleniu uczestników, a nie na utraconej wadze. Nadal nie ma wystarczających dowodów, aby wykazać, że prowadzi to do większej utraty wagi w porównaniu do niespożywania cukru w ogóle” – mówi dr Anoop Misra, prezes szpitala Fortis C-Doc Hospital for Diabetes and Allied Sciences.
Dr Ambrish Mithal, prezes ds. endokrynologii i cukrzycy w Max Healthcare, dodaje: „Wykorzystanie biomarkerów przez badaczy to jedynie wskazówka, a nie twardy wynik. To ważne badanie, ale jest mało prawdopodobne, że zmieni ono obecną praktykę kliniczną”.
Dlaczego zatem badanie jest istotne?
Główna autorka badania, profesor Anne Raben z Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii, stwierdziła: „Odkrycia dostarczają ważnych informacji pozwalających rozwiać kontrowersje dotyczące potencjalnych niekorzystnych skutków dla zdrowia. Do tej pory dane dotyczące bezpieczeństwa pochodziły na ogół z badań na zwierzętach, w których stosowano dawki substancji słodzących znacznie przekraczające zwykłe spożycie u ludzi”. To była największa obawa ekspertów dotycząca zaleceń WHO – że albo opierała się na badaniach na zwierzętach, albo nie stanowiła najbardziej rozstrzygającego rodzaju danych opartych na rzeczywistym zastosowaniu u ludzi.
W raporcie WHO stwierdzono, że słodziki niecukrowe – sztuczne środki nadające słodki smak przy bardzo małej ilości kalorii lub nie zawierające ich wcale – są powiązane z 23% wzrostem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w przypadku spożycia w postaci napojów oraz 34 procentowy wzrost po dodaniu do żywności. Większe spożycie tych substancji słodzących zostało również powiązane z 32-procentowym wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W innym raporcie WHO uznano, że jedna z najczęściej stosowanych substancji słodzących, aspartam, jest potencjalnie rakotwórcza dla ludzi.
Co zalecają lekarze?
Dr Mithal twierdzi, że sztuczne słodziki polecane są głównie diabetykom, szczególnie w herbacie lub kawie, w celu uzyskania uczucia sytości. „Jeśli chodzi o utratę wagi, brak cukru jest najlepszy. Ale sztuczne słodziki mogą pomóc w zaspokojeniu pragnienia cukru.
Doktor Misra natomiast twierdzi, że najlepiej trzymać się z daleka od słodzików. „Chociaż to badanie pokazuje, że poprawiają one satysfakcję, istnieją również badania, które mówią przeciwnie, że prowadzą do zwiększonego głodu, ponieważ nie uruchamiają ścieżek nagrody w mózgu w taki sposób, jak robi to cukier”.
© The Indian Express Pvt Ltd
Po raz pierwszy przesłano: 27.03.2024 o 14:22 czasu wschodniego