Zdrowie

Czy warto codziennie jeść ser? Tak, ale jest pewien haczyk | Wiadomości o jedzeniu i winie

  • 8 maja, 2024
  • 4 min read
Czy warto codziennie jeść ser?  Tak, ale jest pewien haczyk |  Wiadomości o jedzeniu i winie


Wszyscy słyszeliśmy o szkodliwości sera dla zdrowia. Wielu uważa ją nawet za szkodliwą ze względu na duże ilości tłuszczów nasyconych i sodu. W związku z tym ogólnie uważa się, że bezpieczne jest spożywanie sera tylko raz na jakiś czas

Jednak twórca rozwiązań cyfrowych, dr Eric Berg, wybitny orędownik zdrowego odżywiania, stanowczo to twierdzi codzienne spożywanie sera niesie ze sobą znaczne korzyściszczególnie dla osób poszukujących bogatego w białko, przyjaznego dla jelit dodatku do codziennej diety.

„Chciałbym porozmawiać o tym, dlaczego codziennie jem ser i dlaczego Ty też powinieneś” – twierdzi dr Berg na swoim Instagramie, od razu zagłębiając się w uzasadnienie swoich zaleceń dietetycznych. Tutaj jednak jest haczyk – nie mówi on o serze topionym, ale zaleca spożywanie serów kozich i owczych.

On mówi, „Myślę, że najlepszym serem będzie ser kozi i owczy… i na tym skupię się bardziej w tym przemówieniu. Ser owczy i kozi to kazeina A2 – to białko, które nie powoduje tak dużych problemów w układzie trawiennym. Niektórzy z najstarszych ludzi na świecie jedzą sery owcze i kozie.

Warto przeczytać!  Nowa strategia zwalczania agresywnego raka mózgu zmniejszyła guzy w dwóch wczesnych testach ET HealthWorld

„Zużywasz znacznie mniej laktozy. Ogólnie rzecz biorąc, mleko krowie zawiera około 3,8 do może 4% laktozy. Ser mozzarella lub twarożek, mamy od 1 do 4% laktozy. Ale jeśli spojrzymy na ser kozi lub owczy, zobaczymy 0,5%.

Czy zatem doktor Berg ma rację?

Shubha Ramesh L, główna dietetyczka i specjalistka ds. żywienia w szpitalu DHEE Superspecialty, mówi indianexpress.com: „Ser kozi i owczy to doskonałe źródła białka, porównywalne z innymi białkami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mleko czy mięso krowie. Sery te zazwyczaj oferują pełny profil białkowy, który obejmuje wszystkie niezbędne aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu.

Oferta świąteczna

To znaczy, że białko zawarte w serze kozim i owczym jest wysoce biodostępne jest łatwo wchłaniany i wykorzystywany przez organizmco czyni go korzystnym składnikiem codziennej diety w zakresie naprawy i wzrostu mięśni.

Podkreśla jednak, że nie należy dać się ponieść twierdzeniom w mediach społecznościowych. „Chociaż sery kozie i owcze mogą być korzystne, jeśli są częścią zbilansowanej diety, ważne jest, aby spożywać je z umiarem, biorąc pod uwagę ich wysoką zawartość tłuszczu i sodu”.

Warto przeczytać!  Eksperci kładą nacisk na wczesne badania przesiewowe i świadomość w zakresie zwalczania przewlekłej choroby nerek

Probiotyczne korzyści wynikające ze spożywania sera

Według Shubhy wiele serów oprócz koziego i owczego, zwłaszcza te fermentowane, zawierają żywe probiotyki, które mogą poprawić zdrowie flory jelitowej. Te pożyteczne bakterie wspomagają trawienie, poprawiają zdrowie jelit i mogą wzmacniać układ odpornościowy.

ser, ser kozi, ser owczy Ser, w dowolnej postaci, może zawierać dużo kalorii i tłuszczów nasyconych. (Źródło: Freepik)

Przypomina: „Codzienne spożywanie umiarkowanej ilości sera może przyczynić się do utrzymania równowagi mikrobiomu jelitowego, pod warunkiem, że ser jest źródłem probiotyków. Może to poprawić zdrowie układu żołądkowo-jelitowego i potencjalnie zwiększyć wchłanianie składników odżywczych.

Składniki odżywcze w serze kozim i owczym

„Zarówno ser kozi, jak i owczy są bogate w wapń, fosfor oraz witaminy A i B2 (ryboflawinę). Ser owczy zazwyczaj zawiera większe ilości tych składników odżywczych w porównaniu do sera koziego a nawet bardziej w porównaniu z serem krowim, dzięki czemu jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia kości” – mówi Shubha.

Sery te mają również wyższą zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych niż ser krowi, co może przyczyniać się do lepszego poziomu cholesterolu i poprawy zdrowia serca.

Warto przeczytać!  List mamy do małego Kaia: Przyszedłeś, żeby nam przypomnieć, że możemy być lepsi

Wady codziennego spożycia sera

Chociaż ser można spożywać codziennie z umiarem, ma on również pewne wady. Ser, w dowolnej postaci, może zawierać dużo kalorii i tłuszczów nasyconych, co może przyczyniać się do przyrostu masy ciała i zwiększonego ryzyka chorób serca, jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Shubha twierdzi również, że ser ma zazwyczaj wysoką zawartość sodu, które w przypadku nadmiernego spożycia mogą prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i innych problemów sercowo-naczyniowych.

„Pomimo niskiej zawartości laktozy, codzienne spożywanie sera koziego i owczego może nadal stwarzać problemy dla osób wrażliwych na nabiał lub podatnych na trądzik związany z nabiałem lub inne reakcje zapalne” – ostrzega.

© IE Online Media Services Pvt Ltd

Po raz pierwszy przesłano: 08.05.2024 o godzinie 09:30 czasu wschodniego


Źródło