Technologia

Czy ważne jest namoczenie mango przed jedzeniem? Eksperci odpowiadają | Zdrowie

  • 3 kwietnia, 2023
  • 4 min read
Czy ważne jest namoczenie mango przed jedzeniem?  Eksperci odpowiadają |  Zdrowie


Wiosna prawie się skończyła i nadeszła pora palących letnich upałów. Chociaż szybki wzrost temperatury ma swój własny zestaw wad, od nieustannego pocenia się po wiele letnich chorób, wciąż jest wiele rzeczy, które ludzie uwielbiają w lecie, a mango zajmuje ważne miejsce na liście. Latem nasz apetyt zostaje zaburzony, a król owoców o niesamowitych walorach smakowych i zdrowotnych sprawia, że ​​jest na co czekać nawet w dni, kiedy nie ma się ochoty na nic. (Przeczytaj także: 5 przepysznych przepisów na surowe mango, które pozwolą uniknąć problemów trawiennych latem)

KORZYŚCI Z MANGO


Mango to magazyn składników odżywczych, przeciwutleniaczy i błonnika, które mogą zwiększyć energię i zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia. (Unsplash)



Poza tym mango jest magazynem składników odżywczych, przeciwutleniaczy i błonnika, które mogą zwiększyć energię i zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia. Owoc, który ma wystarczającą ilość witamin A i C, może również zdziałać cuda dla Twojej skóry i włosów. Niektóre badania na zwierzętach sugerują również korzyści płynące z tego niesamowitego letniego owocu dla zdrowia serca i obniżenia poziomu cholesterolu.

MOCZYĆ CZY NIE MOCZYĆ

Podczas gdy wiele osób woli po prostu włożyć mango do lodówki po zakupie ich na rynku, wielu innych najpierw moczy je w głębokim pojemniku przed przechowywaniem i delektowaniem się nimi. Czy jest sens moczyć owoce przez kilka godzin, czy to tylko mit? Skontaktowaliśmy się z ekspertami.



„Mango jest nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dostarcza szeregu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy i sprzyjają zdrowiu. Ważne jest, aby jeść owoce we właściwy sposób. Namoczenie mango przed użyciem pomóc w prawidłowym odżywianiu.

Mango składa się z kwasu fitynowego, a moczenie mango pomogłoby zredukować kwas fitynowy, który działa jako środek antyodżywczy i zmniejsza wchłanianie składników odżywczych w naszym organizmie. Moczenie mango pomaga zwiększyć aktywność enzymu, który pomaga rozkładać kwas fitynowy” – mówi Priya Palan, dietetyk, Zen Multispeciality Hospital.

„Moczenie mango przed spożyciem to odwieczna tradycja, którą ludzie przestrzegają i jest ku temu dobry powód. Zasadniczo, jeśli namoczymy mango, proces ten pomaga usunąć substancje antyodżywcze. Substancje antyodżywcze utrudniają wchłanianie kilku składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń itp. Moczenie mango przez 3-4 godziny wystarczy do usunięcia pestycydów. Można je namoczyć w zwykłej wodzie z kranu” – mówi Shruti Bharadwaj, starszy dietetyk kliniczny, Narayana Hrudalaya Multi Specialty Hospital Ahmedabad.

WYJAŚNIENIE WSZYSTKICH KORZYŚCI MOCZENIA MANGO

1. Usuwa kwas fitynowy



„Mango zawiera naturalną cząsteczkę znaną jako kwas fitynowy, który występuje w wielu owocach, warzywach, a nawet orzechach. Tak więc, gdy mango moczy się w wodzie przez kilka godzin, pomaga usunąć nadmiar kwasu fitynowego, który wytwarza ciepło w organizmie, ” mówi dietetyk Sakshi Lalwani.

2. Pogromca tłuszczu

Mango zawiera dużo fitochemikaliów. Dlatego moczenie ich zmniejsza ich koncentrację, sprawiając, że działają jak „naturalne spalacze tłuszczu”, mówi Lalwani.

3. Zapobiega chorobom

„Moczenie mango w wodzie usuwa wszelkie pestycydy i chemikalia. Ponadto całkowicie usuwa się brud, kurz i ziemię z mango. Z pomocą tego można uchronić się przed wieloma chorobami.

Spożywanie mango wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie i zdrowie jelit. Oprócz tego mango jest również korzystne dla oczu, włosów i skóry. Aby w pełni wykorzystać zalety mango, przed jedzeniem należy je namoczyć przez jakiś czas w wodzie” – dodaje Lalwani.

4. Zapobiega wzdęciom



„Moczenie pomaga zmniejszyć stopień wzdęć spowodowanych niestrawionymi oligosacharydami. Pomaga dokładnie umyć mango i pozbyć się wszelkich pestycydów i insektycydów stosowanych w uprawach.

Moczenie pomaga zmniejszyć termogeniczne działanie mango, a tym samym zmniejszyć ciepło wytwarzane podczas jedzenia” – mówi Palan.

Śledź więcej historii na Facebook & Świergot




Źródło

Warto przeczytać!  Dlaczego BharOS wzbudza podekscytowanie i sceptycyzm indyjskich programistów: „Większy wybór jest dobry dla konsumentów… ale to długa droga”