Gotowanie

Dania z kurek na obiad. 4 doskonałe przepisy na pyszne dania

  • 13 lipca, 2022
  • 5 min read
Dania z kurek na obiad. 4 doskonałe przepisy na pyszne dania

Lipiec to czas zbierania i przygotowywania pysznych dań z kurek. Te wyśmienite grzyby pasują do wielu potraw, szczególnie obiadowych. Co można zrobić z kurek? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne smażone kurki z patelni z ziemniaczkami, medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami, zupę krem z kurek i tartę z kurkami.  Sprawdź też, jak przygotowywać i przechowywać kurki, by nie były gorzkie. 

Na te drobne, żółte grzybnie nie trzeba czekać do jesieni. Już w lipcu możemy cieszyć się ich subtelnym smakiem. Zatem zabierajmy się do gotowania!

Jak przygotowywać kurki, aby nie były gorzkie?

Kurki to przepyszne grzyby, ale jeśli postępujemy z nimi niewłaściwie, mogą stać się gorzkie, cierpkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? 

Kurki należy smażyć na suchej patelni. Rozgrzej ją na średniej wielkości ogniu bez dodatku tłuszczu, wsyp grzyby i smaż, aż puszczą oraz ponownie wchłoną soki. Trwa to najczęściej około 10 minut, po tym czasie należy zdjąć z ognia patelnię i ostudzić kurki.

Najczęstszym błędem powodującym gorzki smak kurek jest ich zbyt długie przechowywanie i nieprawidłowe mrożenie. Mrożonych kurek nie powinno się więc przechowywać więcej niż 3 miesiące. Aby kurki po rozmrożeniu nie był gorzkie, lepiej nie zamrażaj ich na surowo. Wcześniej warto je zblanszować krótko w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.

Warto przeczytać!  Łatwy przepis na paprykarz z kurczaka | Krytyk receptury

Kiedy już zamrożone zostały surowe kurki, rozmroź je przez zalanie ich wrzątkiem i pozostawienie tak przez 2-3 minuty. Jeśli chcesz usmażyć wcześniej zamrożone kurki, najpierw odlej pierwszą część wody, jaka z nich odejdzie. Ponadto powinnaś usmażyć je na maśle z przyprawami o słodkim smaku lub z dodatkiem smażonej cebulki albo słodkiej śmietanki. 

Smażone kurki z ziemniakami z patelni

127752246_m
Smażone kurki z ziemniakami z patelni
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag kurek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • sól, mielony czarny pieprz
  • po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • trochę oleju do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż woda zawrze i gotuj 10-15 min (na półtwardo).
  2. Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kostkę. Szalotki obierz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź.
  3. Potem ziemniaki pokrój na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku rozgrzej masło.
  4. Do masła dodaj zioła i nieobrany czosnek. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Duś 10 min. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp natką.
Warto przeczytać!  Jak zrobić dobre kotlety mielone? Tego nigdy nie rób, bo nie wyjdą!

Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami

172296050_m
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 35 dag)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 2/3 szk. śmietany kremówki
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Małe grzybki pozostaw w całości. Szalotkę obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim szalotkę.
  2. Wrzuć kurki. Smaż razem przez 2 minuty, aż wyparuje prawie cały płyn. Oprósz solą. Następnie wlej wino. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej śmietanę. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś, aż sos zacznie lekko gęstnieć (około 12 minut).
  3. Polędwiczki oczyść, pokrój na grube plastry, lekko rozgnieć je dłonią. Smaż na pozostałym maśle po 2-3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia oprósz je solą oraz pieprzem. Włóż do sosu, podgrzej. Podawaj np. z kluskami śląskimi.

Zupa krem z kurek

83431786_m
Zupa krem z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 70 dag kurek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść, opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Osusz. Cebulę obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej z masłem. Wrzuć cebulę. Usmaż ją na szklisto. Potem dodaj grzyby. Smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i duś kurki przez 10 minut.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Grzyby w garnku zalej bulionem. Dodaj ziemniaki. Poczekaj, aż całość ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut.
  3. Wyjmij ok. 1/3 kurek, resztę zupy zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj odłożone kurki. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno podgrzej. Ew. posyp natką.
Warto przeczytać!  Symbole i zwyczaje świąt Bożego Narodzenia - co oznaczają i skąd pochodzą?

Tarta z kurkami

103282299_m
Tarta z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i soli
  • tłuszcz do formy;

Nadzienie:

  • 40 dag kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 suszone pomidory
  • po 3 gałązki świeżego tymianku i bazylii
  • 1/3 szklanki śmietany 30-proc.
  • 2/3 szklanki śmietany 18-proc.
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód zagnieć z 2 łyżkami wody. Schładzaj 30 minut. Kurki oczyść. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Formę posmaruj tłuszczem i wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj. Piecz 15 minut w temp. 180˚C.
  2. Farsz: cebule obierz, pokrój, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, smaż 10 min. Obie śmietany wymieszaj z jajkami. Pomidory i zioła posiekaj. Dodaj do grzybów. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Ułóż na podpieczonym spodzie. Zlej masą śmietanową. Piecz jeszcze 25-30 minut w temp. 180˚C.

 

 

Źródło