Zdrowie

Debata na temat bezpieczeństwa i wpływu słodzików na zdrowie jest kontynuowana dzięki nowym badaniom dotyczącym wspomagania utraty wagi

  • 27 marca, 2024
  • 7 min read
Debata na temat bezpieczeństwa i wpływu słodzików na zdrowie jest kontynuowana dzięki nowym badaniom dotyczącym wspomagania utraty wagi



Grupa przyjaciół z popcornem i bezkalorycznymi napojami słodzonymi.


27 marca 2024 r. — Nowe badania zaprezentowane na nadchodzącym Europejskim Kongresie na temat otyłości (ECO 2024) odbywającym się w dniach 12–15 maja sugerują, że zastąpienie słodzonych cukrem produktów spożywczych i nabiałowych produktami słodzonymi o niskiej lub bezkalorycznej zawartości kalorii może pomóc w kontrolowaniu wagi przez co najmniej jeden rok po szybkiej utracie masy ciała u dorosłych. Tymczasem eksperci wątpią, czy wyniki badania wystarczą, aby potwierdzić lub obalić wcześniejsze badania dotyczące bezpieczeństwa niskokalorycznych lub bezkalorycznych substancji słodzących oraz ich wpływu na kontrolę wagi.

Naukowcy przeprowadzili całoroczne, randomizowane, kontrolowane badanie z udziałem dorosłych z nadwagą, dziećmi i dorosłymi z otyłością. Nowe badanie wykazało również, że spożywanie substancji słodzących i wzmacniaczy słodzika wiąże się z większym zadowoleniem z diety, lepszym nastrojem, mniejszą łaknieniem i mniej wyraźnym upodobaniem do słodkich potraw u dorosłych.

„Utrzymanie wagi po utracie wagi jest trudne, a nasze odkrycia potwierdzają stosowanie substancji słodzących i wzmacniaczy słodzących znajdujących się w wielu produktach spożywczych i napojach na całym świecie jako alternatywy dla produktów słodzonych cukrem, aby pomóc w kontrolowaniu masy ciała u dorosłych z nadwagą” – mówi kierownik badania autorka, profesor Anne Raben z Uniwersytetu w Kopenhadze, Dania.

„Odkrycia dostarczają również ważnych informacji pozwalających rozwiązać kontrowersje dotyczące potencjalnych niekorzystnych skutków zdrowotnych. Do tej pory dane dotyczące bezpieczeństwa pochodziły na ogół z badań na zwierzętach, w których stosowano dawki substancji słodzących znacznie przekraczające zwykłe spożycie przez ludzi”.

strzałka

Konfiguracja badania
Według informacji udostępnionych przez ECO 2024 badacze z projektu SWEET — Słodziki i wzmacniacze słodkości: Długotrwały wpływ na zdrowie, otyłość i bezpieczeństwo — do badania zrekrutowali 341 dorosłych z nadwagą lub otyłością oraz 38 dzieci z nadwagą.

Przez pierwsze dwa miesiące dorośli stosowali dietę niskoenergetyczną, aby stracić co najmniej 5% masy ciała, natomiast dzieciom udzielano porad, aby utrzymać wagę. Przez kolejne dziesięć miesięcy uczestnicy przestrzegali zdrowej diety, w której mniej niż 10% energii pochodziło z dodatku cukru, przy czym jedna grupa dopuszczała spożywanie pokarmów i napojów zawierających substancje słodzące (grupa słodzików), natomiast druga grupa nie spożywała takich produktów (grupa cukru Grupa).

Warto przeczytać!  Kobiety niedostatecznie leczone z powodu chorób serca w porównaniu do mężczyzn

Ludzie siedzący na konferencji. Pełne wyniki badań zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu na temat otyłości w Wenecji we Włoszech (12–15 maja).Komentując projekt projektu, Kevin McConway, emerytowany profesor statystyki stosowanej na Open University w Wielkiej Brytanii, stwierdza: „Wyniki powiedzą bezpośrednio jedynie o utrzymaniu utraty wagi po dość szybkiej utracie wagi. Nie jest jasne, co to w ogóle mówi na temat stosowania słodzików innych niż cukier w celu zmniejszenia masy ciała”.

Dodaje, że ponieważ ten scenariusz różni się od tego, co wydarzyło się w większości badań zweryfikowanych przez WHO, te nowe ustalenia mogą uzupełnić wnioski WHO, ale prawdopodobnie ich nie zastąpią.

Spożycie bogatych w cukier produktów F&B spadło w obu grupach objętych badaniem, ale znacznie więcej w grupie otrzymującej słodzik. Uczestnicy tej grupy, którzy na początku programu stracili 5% masy ciała, byli w stanie lepiej utrzymać utratę wagi.

Dorośli uczestnicy grupy otrzymującej słodziki wykazywali także większe zadowolenie z diety podczas jedzenia poza domem, podwyższony pozytywny nastrój i mniejszą ochotę na słodkie pokarmy po sześciu miesiącach w porównaniu z grupą otrzymującą cukier. Jednakże dorośli w grupie spożywającej cukier w punktach pomiarowych po sześciu i dwunastu miesiącach woleli żywność słodką od pikantnej. Naukowcy odkryli różnice między grupami pod względem zgłaszanej aktywności fizycznej i jakości życia.

Zastąpienie żywności i napojów słodzonych cukrem produktami zawierającymi niskokaloryczne lub bezkaloryczne substancje słodzące nie miało wpływu na zachowania żywieniowe ani aktywność fizyczną uczestniczących dzieci. Jednak słodziki rzeczywiście przyniosły korzyści dzieciom z wysokim poziomem niekontrolowanego jedzenia.

Warto przeczytać!  Badania mówią, że mikroplastik atakuje penisy

Wspieranie bezpieczeństwa słodzików?
W ubiegłym roku WHO na podstawie przeglądu badań obserwacyjnych odradzała stosowanie bezcukrowych substancji słodzących w celu kontroli masy ciała. Jednocześnie Wspólny Komitet Ekspertów WHO i FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) potwierdził aktualny dopuszczalny poziom dziennego spożycia aspartamu. JECFA wezwała do dodatkowych badań nad słodzikiem, ponieważ stwierdziła ograniczone dowody na jego wpływ na raka i inne skutki zdrowotne.

Po zapoznaniu się z dobrze zaprojektowanymi, randomizowanymi, kontrolowanymi badaniami amerykańscy badacze doszli do takiego wniosku słodziki nisko- i bezkaloryczne są bezpieczne i odgrywają kluczową rolę w zdrowszych nawykach żywieniowych, ponieważ zmniejszają spożycie cukru i kalorii.

„Zastosowanie niskokalorycznych substancji słodzących w kontroli masy ciała zostało zakwestionowane, częściowo ze względu na związek między ich stosowaniem a widocznym przyrostem masy ciała w badaniach obserwacyjnych. Jednak staje się coraz bardziej oczywiste, że w badaniach długoterminowych tak nie jest” – mówi profesor Jason Halford, jeden ze współautorów Sweet i prezes Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Otyłością.

Chociaż nadchodzące wyniki badania wydają się obiecujące, McConway wątpi, czy jego wyniki i długość badania wystarczą, aby potwierdzić lub obalić ustalenia WHO.

„Rzeczywisty scenariusz zbadany różni się od większości scenariuszy zweryfikowanych przez WHO, a to, co wiemy z nowego badania na temat różnic w ryzyku choroby, nie jest zbyt jasne (i prawie nie jest omawiane w dotychczasowych informacjach). Być może dowiemy się więcej po opublikowaniu pełnych wyników, ale teraz jest za wcześnie.”

Dwie osoby debatujące nad bezpieczeństwem bezkalorycznych słodzików. Trwa debata i badania na temat bezpieczeństwa i korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania niskokalorycznych lub niekalorycznych substancji słodzących.Tymczasem nowe badania opublikowane w Krążenie: arytmia i elektrofizjologia powiązano spożycie co najmniej dwóch litrów napojów słodzonych cukrem lub sztucznie słodzonych tygodniowo z o 20% wyższym ryzykiem migotania przedsionków – nieregularnego i szybkiego rytmu serca – po dostosowaniu się do wielu zmiennych. To powiązanie utrzymywało się po uwzględnieniu podatności genetycznej na tę chorobę.

Warto przeczytać!  Bakterie jelitowe a stany lękowe: badanie wykazało, że diety wysokotłuszczowe mogą być przyczyną lęku; Wiedz jak

W badaniu tym wzięło udział 201 856 uczestników, a okres obserwacji trwał średnio 9,9 roku.

Ograniczenia studiów
McConway zauważa, że ​​negatywne skojarzenia stwierdzone przez WHO stwierdzono dopiero w badaniach obserwacyjnych, gdy różnice w stosowaniu słodzików utrzymywały się przez dłuższy czas. Zastanawia się, czy czas trwania nowego badania, które miało zostać przedstawione na Europejskim Kongresie na temat otyłości w Wenecji we Włoszech, był wystarczający, aby ujawnić się powiązanie z ryzykiem choroby.

Ponadto twierdzi, że w dostępnym streszczeniu nie przedstawiono wyników badań bezpieczeństwa zastosowanych w badaniu (wpływ na mikrobiom jelitowy). Jednocześnie markery ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia nie różniły się pomiędzy uczestnikami spożywającymi słodziki nie zawierające cukru i tymi, którzy ich nie spożywali.

Naukowcy zauważają, że odsetek osób przerywających naukę był większy niż szacowano, ponieważ jedynie 203 z 341 początkowych uczestników ukończyło badanie.

„To może być niepokojące, ale nie musi” – komentuje McConway. „Szczegóły dotyczące tego, dlaczego i kiedy ludzie rezygnowali z udziału, mogą nam powiedzieć coś o akceptowalności poszczególnych diet lub o tym, czy niektóre cechy interwencji powodowały problemy u niektórych uczestników”.

Wreszcie, wyniki uzyskane u dzieci należy interpretować ostrożnie, ponieważ w badaniu uczestniczyła niewielka liczba uczestników.

Jolandy van Hal

Ta funkcja jest dostarczana przez Najpierw składniki żywnościsiostrzana strona internetowa, Wgląd w odżywianie.

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło