Zdrowie

Dieta bogata w błonnik okazała się kluczowa w zapobieganiu śmiertelnemu zapaleniu jelita grubego u podatnych osób: badanie

  • 31 marca, 2024
  • 3 min read
Dieta bogata w błonnik okazała się kluczowa w zapobieganiu śmiertelnemu zapaleniu jelita grubego u podatnych osób: badanie


Choroby zapalne jelit (IBD), w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, stanowią poważne wyzwanie dla dotkniętych nimi osób, a objawy obejmują od łagodnego dyskomfortu po poważne powikłania. Pomimo szeroko zakrojonych badań dokładna etiologia IBD pozostaje nieuchwytna, ale ostatnie odkrycia rzucają światło na zawiłą zależność pomiędzy dietą, mikroflorą jelitową i czynnikami genetycznymi.

Badanie opublikowane w Gospodarz komórkowy i mikrobi wsp. zbadali rolę błonnika pokarmowego w modulowaniu mikroflory jelitowej i jego wpływ na zdrowie okrężnicy u myszy pozbawionych interleukiny-10 (Il10−/−), cytokiny powiązanej z IBD. Wcześniejsze badania podkreślały znaczenie diety i bakterii jelitowych w rozwoju IBD, ale mechanizmy leżące u podstaw tej choroby wciąż nie są wyjaśniane. Badanie to zostało przeprowadzone przez Gabriela i współpracowników.

Naukowcy poddali myszy Il10−/− diecie pozbawionej błonnika, aby naśladować nawyki żywieniowe dominujące w populacjach uprzemysłowionych. Zaobserwowali postęp zapalenia okrężnicy i przeanalizowali zmiany w składzie mikroflory jelitowej, grubości śluzu i odpowiedzi immunologicznej.

• Pogorszenie stanu błony śluzowej: Badanie wykazało, że dieta pozbawiona błonnika prowadziła do pogorszenia stanu śluzu okrężnicy u myszy Il10−/−, wywołując śmiertelne zapalenie jelita grubego.

Warto przeczytać!  Badania wykazują, w jaki sposób nowe badanie krwi pomaga udoskonalić leczenie raka

• Odpowiedź immunologiczna: Zapalenie zostało zainicjowane przez ekspansję komórek naturalnych zabójców (NK) i zmiany w otoczce bakteryjnej IgA, poprzedzające wystąpienie zapalenia jelita grubego.

• Wpływ drobnoustrojów: Odpowiedzi odpornościowe Th1 zostały wywołane przez zwiększoną aktywność bakterii rozkładających mucynę, szczególnie w regionach o cieńszym śluzie, co doprowadziło do postępu zapalenia jelita grubego.

• Interwencja dietetyczna: Wyłączne żywienie dojelitowe z dietą bez błonnika nasilało erozję śluzu, ale łagodziło stan zapalny poprzez zwiększenie wytwarzania przeciwzapalnego metabolitu bakteryjnego, izomaślanu.

Odkrycia podkreślają kluczową rolę błonnika pokarmowego w utrzymaniu zdrowia okrężnicy i zapobieganiu wystąpieniu śmiertelnego zapalenia jelita grubego, szczególnie u osób genetycznie predysponowanych do IBD. Promując rozwój zdrowej grubości śluzu i hamując reakcje zapalne, diety bogate w błonnik mogą stanowić strategię zapobiegawczą przeciwko IBD.

Odkrycia te mają znaczące implikacje dla leczenia IBD i zapobiegania im w warunkach klinicznych. Włączenie do diety pokarmów bogatych w błonnik może pomóc w modulowaniu składu mikroflory jelitowej i wzmocnieniu funkcji bariery jelitowej, zmniejszając w ten sposób ryzyko zaostrzeń stanu zapalnego i postępu choroby.

Podsumowując, badanie podkreśla znaczenie błonnika pokarmowego w utrzymaniu zdrowia okrężnicy i zapobieganiu śmiertelnemu zapaleniu jelita grubego u podatnych osób. Uzasadnione są dalsze badania w celu wyjaśnienia dokładnych mechanizmów leżących u podstaw wzajemnego oddziaływania diety, mikroflory jelitowej i czynników genetycznych w rozwoju IBD. Odkrycia te torują drogę ukierunkowanym interwencjom mającym na celu optymalizację nawyków żywieniowych i promowanie zdrowia jelit w celu złagodzenia obciążenia chorobami zapalnymi jelit.

Warto przeczytać!  Po prostu śpij

Odniesienie:

Pereira, GV, Boudaud, M., Wolter, M., Alexander, C., De Sciscio, A., Grant, ET, Trindade, BC, Pudlo, NA, Singh, S., Campbell, A., Shan, M ., Zhang, L., Yang, Q., Willieme, S., Kim, K., Denike-Duval, T., Fuentes, J., Bleich, A., Schmidt, TM, … Martens, EC (2024) . Przeciwstawna dieta, mikrobiom i mechanizmy metabolitów regulują nieswoiste zapalenie jelit u genetycznie podatnego gospodarza. Gospodarz komórkowy i mikrob.


Źródło