Zdrowie

Dieta bogata w witaminy i minerały może pomóc zachować młodszy wiek biologiczny

  • 7 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Dieta bogata w witaminy i minerały może pomóc zachować młodszy wiek biologiczny


Nowe wyniki badań opublikowane w Sieć JAMA otwartaz Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco (UCSF) odkryli związek między spożywaniem diety bogatej w witaminy i ubogiej w dodany cukier a młodszym wiekiem biologicznym, wyrażonym jako zegar epigenetyczny.1 Autorzy badania zauważyli, że epigenetyka to mechanizm biologiczny, w którym ekspresja genów ulega zmianie, przy zachowaniu tej samej sekwencji DNA – zjawisko to jest również określane jako metylacja DNA.2

Źródło zdjęcia: Rodica Ciorba | stock.adobe.com

Zdaniem autorów badania zmiany w metylacji DNA są związane ze starzeniem się, ekspozycją na czynniki środowiskowe i patofizjologią chorób, a dieta może pomóc w zapobieganiu tym procesom.3 Składniki odżywcze, składniki żywności i witaminy, takie jak B6 i B12, mogą zmieniać wzorce metylacji DNA, które mają wpływ na zdrowie i starzenie się.2

Naukowcy z UCSF ocenili, w jaki sposób różne zdrowe nawyki żywieniowe wpływają na zegar epigenetyczny w badaniu przekrojowym, w którym wykorzystali zapisy żywieniowe 342 czarnoskórych i białych kobiet z północnej Kalifornii, ze średnią wieku 39 lat.1

„Diety, które badaliśmy, są zgodne z istniejącymi zaleceniami dotyczącymi zapobiegania chorobom i promowania zdrowia, a w szczególności podkreślają potencjał składników odżywczych o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym” — powiedziała dr Dorothy Chiu, stypendystka podoktorska w UCSF Osher Center for Integrative Health i pierwsza autorka badania w komunikacie prasowym. „Z punktu widzenia medycyny stylu życia, jest inspirujące zobaczyć, jak przestrzeganie tych zaleceń może promować młodszy wiek komórkowy w stosunku do wieku chronologicznego”.1

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i udziałów, Wiadomości ekonomiczne i finansowe, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Live IPO News

Autorzy badania zauważyli, że oceniali diety kobiet w porównaniu do diety śródziemnomorskiej, która zawiera produkty przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz z dietą, która wiąże się z niższym ryzykiem chorób przewlekłych. Następnie naukowcy wykorzystali Epigenetic Nutrient Index (ENI) do pomiaru diety kobiet. Miara ta została wykorzystana do oceny składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, B12 i E, kwas foliowy, selen, magnez, błonnik pokarmowy i izoflawony, a także ich związku z utrzymaniem DNA.1

Wyniki wykazały, że stosowanie zdrowej diety bogatej w witaminy wiązało się z niższym wiekiem epigenetycznym, a najsilniejszą korelację odnotowano u osób stosujących dietę śródziemnomorską – twierdzą autorzy badania.1

W oddzielnym badaniu obejmującym te same osoby naukowcy ocenili związek spożycia cukru z wiekiem epigenetycznym, pomimo stosowania zdrowej diety. Kobiety zgłosiły, że spożywały od 2,7 do 316 gramów dodanego cukru dziennie, ze średnią 61,5 grama dziennie. Jednak FDA wcześniej zaleciła osobom spożywanie nie więcej niż 50 gramów cukru dziennie.1

Wyniki wykazały, że spożywanie produktów z dodatkiem cukru wiąże się z szybszym starzeniem się organizmu, nawet przy przestrzeganiu zdrowej diety.1

Warto przeczytać!  Szczepionka na Covid-19 powiązana z niższym ryzykiem zakrzepów i powikłań sercowych związanych z Covid-19

„Wiedzieliśmy, że wysoki poziom dodanych cukrów jest powiązany z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wczesnymi chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny” – powiedziała dr Elissa Epel, profesor UCSF w Katedrze Psychiatrii i Nauk Behawioralnych oraz współautorka badania, w komunikacie prasowym. „Teraz wiemy, że przyspieszone starzenie się epigenetyczne leży u podstaw tej relacji i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność”.1

Zdaniem autorów badania, wyniki wskazują, że im zdrowsza dieta prowadziła do tego, tym młodsze wydawały się ich komórki, a każdy gram spożytego dodanego cukru powodował wzrost wieku epigenetycznego.1

„Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się odwracalne, może się okazać, że wyeliminowanie 10 gramów dodanego cukru dziennie jest równoznaczne z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca, jeśli utrzyma się przez dłuższy czas” — powiedziała Barbara Laraia, dr, RD, profesor na UC Berkeley w programie Food, Nutrition and Population Health i współstarsza autorka, w komunikacie prasowym. „Skupienie się na produktach o wysokiej zawartości kluczowych składników odżywczych i niskiej zawartości dodanego cukru może być nowym sposobem na motywowanie ludzi do zdrowego odżywiania się dla długowieczności”.1

Warto przeczytać!  Trwająca epidemia ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych Według Reuters
Bibliografia
1. Zdrowa dieta z mniejszą ilością cukru jest powiązana z młodszym wiekiem biologicznym. EurekAlert!. Komunikat prasowy. 29 lipca 2024 r. Dostęp 7 sierpnia 2024 r. https://www.eurekalert.org/news-releases/1052631
2. Sae-Lee C, Corsi S, Barrow TM i in. Interwencja dietetyczna modyfikuje wiek metylacji DNA oceniany przez zegar epigenetyczny. Mol Nutr Żywność Res. 2018;62(23):e1800092. doi:10.1002/mnfr.201800092


Źródło