Zdrowie

Dieta ketogeniczna może zmniejszyć liczbę przyjaznych bakterii jelitowych i podnieść poziom cholesterolu

  • 6 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Dieta ketogeniczna może zmniejszyć liczbę przyjaznych bakterii jelitowych i podnieść poziom cholesterolu


Opublikowane w Raporty komórkowe Medycynabadanie przeprowadzone przez Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu objęło 53 zdrowych dorosłych przez okres do 12 tygodni. Uczestnicy stosowali umiarkowaną dietę cukrową (kontrola), dietę niskocukrową (mniej niż 5% kalorii z cukru) lub dietę ketogeniczną (keto) niskowęglowodanową (mniej niż 8% kalorii z węglowodanów).

Kluczowe ustalenia obejmują:

  • Zwiększony poziom cholesterolu: Dieta ketogeniczna podniosła poziom cholesterolu, szczególnie w małych i średnich cząsteczkach LDL. Dieta zwiększyła poziom apolipoproteiny B (apoB), która powoduje gromadzenie się blaszek w tętnicach. Natomiast dieta niskocukrowa znacznie zmniejszyła poziom cholesterolu w cząsteczkach LDL.
  • Zmniejszona liczba korzystnych bakterii jelitowych: Dieta ketogeniczna zmieniła skład mikrobiomu jelitowego, wyraźnie zmniejszając Bifidobakteriepożyteczne bakterie często występujące w probiotykach. Bakteria ta ma szeroki zakres korzyści: wytwarza witaminy z grupy B, hamuje patogeny i szkodliwe bakterie oraz obniża poziom cholesterolu. Ograniczenie cukru nie wpłynęło znacząco na skład mikrobiomu jelitowego.
  • Tolerancja glukozy: Dieta ketogeniczna zmniejszyła tolerancję glukozy, co oznacza, że ​​organizmy osób dorosłych stały się mniej wydajne w przetwarzaniu węglowodanów.
  • Obie diety spowodowały utratę tkanki tłuszczowej: dieta ketogeniczna spowodowała średnią utratę 2,9 kg tkanki tłuszczowej na osobę, podczas gdy dieta z ograniczeniem cukru spowodowała średnią utratę 2,1 kg tkanki tłuszczowej na osobę po 12 tygodniach.
  • Metabolizm: Naukowcy zauważyli również, że dieta ketogeniczna spowodowała znaczące zmiany w metabolizmie lipidów i wykorzystaniu energii przez mięśnie, zmieniając preferencje organizmu co do źródła paliwa z glukozy na tłuszcze.
  • Poziomy aktywności fizycznej: Zarówno dieta ograniczająca cukier, jak i dieta ketogeniczna spowodowały utratę tłuszczu bez zmiany poziomu aktywności fizycznej. Poprzednie badania przeprowadzone przez Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu wykazały, że pomijanie śniadania lub przerywany post powodują zmniejszenie aktywności fizycznej.
Warto przeczytać!  Brak celu i rozwoju osobistego może być wczesnym objawem demencji; wynika z badania

Główny badacz, dr Aaron Hengist, podkreślił niepokojące odkrycia dotyczące cholesterolu:

„Pomimo zmniejszenia masy tłuszczowej, dieta ketogeniczna zwiększyła poziom niekorzystnych tłuszczów we krwi naszych uczestników, co, jeśli utrzyma się przez lata, może mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne, takie jak zwiększone ryzyko chorób serca i udaru mózgu”.

Dr Russell Davies, który kierował badaniami nad mikrobiomem, wyjaśnił wpływ na zdrowie jelit:

„Błonnik pokarmowy jest niezbędny do przetrwania pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Bifidobacteria. Dieta ketogeniczna zmniejszyła spożycie błonnika do około 15 gramów dziennie, czyli połowy zalecanego przez NHS spożycia. To zmniejszenie ilości Bifidobacteria może przyczynić się do znaczących długoterminowych konsekwencji zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko zaburzeń trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, zwiększone ryzyko infekcji jelitowych i osłabienie funkcji odpornościowych”.

Profesor Javier Gonzalez, który nadzorował badania, tak skomentował wyniki dotyczące glukozy:

„Dieta ketogeniczna obniżyła poziom glukozy na czczo, ale także zmniejszyła zdolność organizmu do radzenia sobie z węglowodanami z posiłku. Mierząc białka w próbkach mięśni pobranych z nóg uczestników, uważamy, że jest to prawdopodobnie adaptacyjna reakcja na codzienne spożywanie mniejszej ilości węglowodanów i odzwierciedla insulinooporność na magazynowanie węglowodanów w mięśniach. Ta insulinooporność nie jest koniecznie złą rzeczą, jeśli ludzie stosują dietę ketogeniczną, ale jeśli te zmiany utrzymują się, gdy ludzie wracają do diety o wyższej zawartości węglowodanów, może to zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w dłuższej perspektywie”

Warto przeczytać!  Jak czas spędzony przed ekranem wpływa na Twój sen - Life News

W świetle tych nowych badań naukowcy doszli do wniosku, że jeśli rozważasz dietę, dieta niskocukrowa będzie lepsza dla większości ludzi. Potrzeba więcej pracy, aby zrozumieć, jak poszczególne osoby mogą skorzystać z każdego rodzaju diety. Rząd zaleca, aby wolne cukry (dodawane do żywności lub napojów lub występujące naturalnie w miodzie, syropach, sokach owocowych i koktajlach) były ograniczone do mniej niż 5% całkowitego spożycia energii. Profesor Dylan Thompson, który również nadzorował prace, powiedział:

„Dieta ketogeniczna jest skuteczna w utracie tłuszczu, ale wiąże się z różnymi efektami metabolicznymi i mikrobiomowymi, które mogą nie odpowiadać każdemu. Z kolei ograniczenie cukru wspiera wytyczne rządowe dotyczące zmniejszenia spożycia wolnego cukru, promując utratę tłuszczu bez widocznych negatywnych skutków dla zdrowia”.

Praca ta została wsparta początkowym grantem z The Rank Prize Funds, a następnie finansowaniem z Cosun Nutrition Center, University of Bath i Iana Tarra. Analizy eksploracyjne obejmowały wsparcie stypendialne dla niektórych badaczy z British Heart Foundation i Medical Research Council.


Źródło