Zdrowie

Dieta MIND powiązana z wolniejszym starzeniem się i zmniejszonym ryzykiem demencji

  • 8 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Dieta MIND powiązana z wolniejszym starzeniem się i zmniejszonym ryzykiem demencji


Nowe badania sugerują, że przestrzeganie planu żywieniowego zwanego dietą MIND może spowolnić starzenie biologiczne.

Badanie opublikowane w czasopiśmie „ Roczniki Neurologii, odkryli również związek między dietą a zmniejszonym ryzykiem demencji i śmierci.

Dieta MIND to połączenie cenionych diet śródziemnomorskich i DASH. Naukowcy opracowali ją specjalnie w celu zachowania funkcji poznawczych, powiedziała Maggie Moon, stwardnienie rozsiane, RD, specjalistka w zakresie żywienia zdrowego mózgu i autorka bestsellera The MIND Diet. Zdrowie. Na demencję cierpi około 10% dorosłych w USA w wieku 65 lat i starszych, a eksperci uznali dietę za jeden z czynników mogących chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Według Moona dieta MIND kładzie nacisk na spożywanie zdrowych porcji warzyw (zarówno liściastych, jak i nieliściastych), orzechów, fasoli, jagód, chudego drobiu, ryb i produktów pełnoziarnistych. Osoby przestrzegające diety powinny również stosować oliwę z oliwek jako dodatek tłuszczu i pić wino z umiarem. W diecie ogranicza się spożycie czerwonego mięsa, masła, pełnotłustych serów, smażonych fast foodów i słodyczy.

Moon zauważyła, że ​​dietę MIND powiązano z poprawą różnych aspektów starzenia się, w tym poprawą siły chwytu, mobilnością i występowaniem „stanów zapalnych”, czyli przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia. Poprzednie badania wykazały również, że przestrzeganie diety może spowolnić starzenie się mózgu nawet o 7,5 roku.

Warto przeczytać!  Ćwiczenia o niskiej, ale nie wysokiej intensywności powiązane ze zmniejszoną depresją

Nowe badanie wzmacnia związek między dietą MIND a zdrowiem mózgu i wyjaśnia, dlaczego plan odżywiania może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych.

Kseniya Ovchinnikova / Getty Images


Na potrzeby badania naukowcy z Uniwersytetu Columbia chcieli wiedzieć, czy dieta MIND zmniejsza ryzyko demencji, spowalniając tempo starzenia biologicznego, czyli wiek komórek organizmu.

Aby to sprawdzić, zespół wykorzystał Framingham Heart Study, długoterminową analizę mającą na celu identyfikację czynników przyczyniających się do chorób serca. Wyciągnęli dane dotyczące 1644 wolnych od demencji dorosłych w wieku 60 lat i starszych, którzy należeli do drugiego pokolenia objętego badaniem.

W latach 1991–2008 badacze spotykali się z uczestnikami co cztery do siedmiu lat, aby pobrać krew i ocenić takie czynniki, jak dieta i wyniki testów neurokognitywnych. W sumie w tym okresie u 140 uczestników rozwinęła się demencja.

Aby określić tempo starzenia, naukowcy wykorzystali „zegar epigenetyczny” o nazwie DunedinPACE, który bada wzorce metylacji DNA.

Wyniki wykazały związek pomiędzy większym przestrzeganiem diety MIND a wolniejszym tempem starzenia się, a także niższym ryzykiem rozwoju demencji i śmierci. Naukowcy odkryli, że wolniejszy DunedinPACE odpowiadał za 27% związku między dietą a demencją oraz 57% związku między dietą a śmiertelnością.

Autor badania, dr Dan Belsky, profesor nadzwyczajny epidemiologii w Mailman School of Public Health na Uniwersytecie Columbia, stwierdził, że odkrycia wzmacniają poparcie dla zalecania diety MIND w celu poprawy zdrowia mózgu. Zaznaczył jednak, że trudno uogólniać wnioski, ponieważ wszyscy uczestnicy badania mieszkali w jednym mieście w Massachusetts.

„Konieczne jest powtórzenie wyników badań dotyczących innych grup populacji USA” – stwierdził.

Belsky, który pomógł stworzyć DunedinPACE, zauważył również, że nie da się określić, jak dokładne jest to urządzenie pomiarowe, ponieważ „nie ma złotego standardu pomiaru tempa starzenia”.

Chociaż naukowcy wciąż nie wiedzą, w jaki sposób zdrowa dieta może obniżyć ryzyko demencji, badania rzuciły światło na wpływ niektórych składników pokarmów dietetycznych MIND na mózg.

„Uważamy, że jednym z kluczowych mechanizmów wchodzących w grę są kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące na przykład z orzechów włoskich i golca, które łagodzą stany zapalne i stres oksydacyjny w mózgu, które mogą prowadzić do problemów z pamięcią i funkcjami poznawczymi” – powiedział Moon. .

Moon dodał, że kolejnym powodem, dla którego dieta MIND prawdopodobnie działa, jest wysokie stężenie polifenoli i przeciwutleniaczy w kolorowych produktach spożywczych, takich jak jagody, warzywa liściaste, brokuły i czarna fasola. Związki te neutralizują wolne rodniki, cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki. Tworzą także nieprzyjazne środowisko dla tworzenia się amyloidu, uznawanego za cechę charakterystyczną choroby Alzheimera.

Pokarmy zawarte w diecie MIND są bogate w witaminy, minerały i białko i stwarzają niewielkie ryzyko dla każdego, kto zdecyduje się przestrzegać tego planu.

Jednak większość badań nad wspomaganiem zdrowia mózgu objęła osoby dorosłe w wieku 60 lat i starsze, co wykazało potencjalne korzyści dla tej populacji.

Nie oznacza to jednak, że dieta bogata w orzechy włoskie, awokado, ryby i inne produkty bogate w składniki odżywcze nie przynosi korzyści również młodszym ludziom.

Moon twierdzi, że dieta MIND nie służy jedynie zapobieganiu demencji. Wiąże się to również ze zmniejszonym ryzykiem udaru, cukrzycy typu 2, stresu i lęku, a także może obniżyć wysokie ciśnienie krwi i poprawić wrażliwość na insulinę.

Zatem nawet jeśli nie martwisz się ryzykiem demencji, może warto wdrożyć dietę MIND, aby uzyskać korzyści wykraczające daleko poza dawkę mocy mózgu.


Źródło