Zdrowie

Dieta niskokaloryczna ma nieoczekiwany wpływ na starzenie się

  • 18 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Dieta niskokaloryczna ma nieoczekiwany wpływ na starzenie się


Nasza dieta odgrywa kluczową rolę w procesie starzenia się naszego ciała, ale związek między nimi jest znacznie bardziej skomplikowany, niż kiedyś sądzono.

Liczne badania na zwierzętach wykazały, że ograniczenie kalorii może zwiększyć długość życia. Rzeczywiście, ograniczenie kalorii wydaje się również zmniejszać różne oznaki starzenia się również u ludzi.

„Istnieje wiele powodów, dla których ograniczenie kalorii może wydłużyć życie człowieka, a temat ten jest nadal badany” – stwierdził w oświadczeniu Waylon Hastings, badacz ze stopniem doktora w Tulane School of Medicine, który uzyskał doktorat w dziedzinie zdrowia biobehawioralnego w Penn State. „Jeden z głównych mechanizmów przedłużania życia związany jest z metabolizmem w komórce.

„Kiedy energia jest zużywana w komórce, produkty odpadowe tego procesu powodują stres oksydacyjny, który może uszkodzić DNA i w inny sposób doprowadzić do rozkładu komórki. Kiedy jednak komórki danej osoby zużywają mniej energii ze względu na ograniczenie kalorii, powstaje mniej produktów odpadowych, a komórka nie rozpada się tak szybko.”

Aby zastąpić te zużyte komórki, nasze ciała muszą stworzyć nowe – a to wymaga skopiowania DNA obecnego w istniejących komórkach.

Warto przeczytać!  „Hałas” elektryczny o wysokiej częstotliwości może powodować wrodzoną ślepotę kucą

Nasze DNA jest jak sznurówka do butów – na końcu każdej nitki znajduje się molekularna „czapka”, która chroni je przed postrzępieniem i splątaniem. Czapki te, zwane telomerami, stają się nieco krótsze za każdym razem, gdy DNA jest kopiowane w celu wytworzenia nowych komórek. Zatem długość naszych telomerów jest użytecznym wskaźnikiem biologicznego wieku naszych komórek.

Telomery
Artystyczna wizja telomerów, pokazana na czerwono. Zakrywają końce naszego DNA, które jest przechowywane w postaci chromosomów w naszych komórkach.

peterschreiber.media/Getty

Wiek, stres, choroba, dieta i genetyka mogą wpływać na częstotliwość replikacji naszych komórek, a tym samym na szybkość kurczenia się telomerów. Jednak wpływ ograniczenia kalorii na ludzkie telomery jest mniej poznany.

Aby zbadać te skutki, Hastings i współpracownicy z Penn State zebrali dane z krajowego badania CALERIE – pierwszego randomizowanego badania klinicznego dotyczącego ograniczenia kalorii u ludzi. Zespół przeanalizował dane od 175 uczestników po 24 miesiącach ograniczenia kalorii.

Warto przeczytać!  6 „złych” owoców do jedzenia w celu utraty wagi, zatwierdzonych przez dietetyka

„Postawiliśmy hipotezę, że utrata telomerów będzie wolniejsza u osób stosujących ograniczenie kalorii” – stwierdził w oświadczeniu starszy autor badania Isan Shalev, profesor nadzwyczajny zdrowia biobehawioralnego w Penn State.

Jednak to, co odkryli, nie było czarno-białe. Po roku ograniczenia kalorii uczestnicy faktycznie tracili telomery szybciej niż ci na standardowej diecie. Jednak po dwóch latach, gdy waga uczestników ustabilizowała się, zaczęli wolniej tracić telomery.

Pod koniec dwuletniego okresu osoby na diecie niskokalorycznej miały mniej więcej tę samą długość telomerów, co osoby na diecie standardowej.

„To badanie pokazuje złożoność wpływu ograniczenia kalorii na utratę telomerów” – powiedział Shalev.

Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy dodatkowy rok ograniczonej liczby kalorii spowodowałby statystyczną różnicę w biologicznym starzeniu się uczestników. Jednak pomimo niejednoznaczności tych wyników i złożonego związku między spożyciem kalorii a długością telomerów, badanie CALERIE uwydatniło wiele innych korzyści wynikających z ograniczenia kalorii dla zdrowia ludzkiego, w tym obniżenie „złego” cholesterolu i ciśnienia krwi.

Czy jest jakiś problem zdrowotny, który Cię niepokoi? Daj nam znać, pisząc na adres health@newsweek.com. Możemy poprosić ekspertów o poradę, a Twoja historia może zostać opisana w Newsweek.