Zdrowie

Dieta o niskiej kwasowości z owocami i warzywami znacząco poprawia zdrowie nerek i serca u pacjentów z nadciśnieniem

  • 9 sierpnia, 2024
  • 5 min read
Dieta o niskiej kwasowości z owocami i warzywami znacząco poprawia zdrowie nerek i serca u pacjentów z nadciśnieniem


Niedawny Amerykańskie czasopismo medyczne badanie oceniało rolę diety o niskiej zawartości kwasów w ochronie przed chorobami nerek i układu krążenia u pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym.

Badanie: Ochrona nerek i układu sercowo-naczyniowego za pomocą redukcji kwasu dietetycznego w nadciśnieniu pierwotnym: pięcioletnie, interwencyjne, randomizowane badanie kontrolne. Źródło zdjęcia: Theemanan Chantaraphanich / Shutterstock.com Badanie: Ochrona nerek i układu sercowo-naczyniowego dzięki diecie redukującej kwasy w nadciśnieniu pierwotnym: pięcioletnie interwencyjne, randomizowane badanie kontrolne. Źródło zdjęcia: Theemanan Chantaraphanich / Shutterstock.com

Zmniejszenie produkcji kwasu w organizmie

Diety bogate w owoce i warzywa są zalecane jako strategia leczenia nadciśnienia pierwotnego. Poprzednie badania wykazały, że dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), która jest bogata w warzywa i owoce, wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi, niższym ryzykiem przewlekłej choroby nerek, chorób sercowo-naczyniowych i związanej z nimi śmiertelności.

Zdolność diety do wytwarzania kwasów lub zasad została skorelowana z wynikami sercowo-naczyniowymi i nerkowymi. Zasady, wytwarzane przez metabolizm produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, zmniejszają częstość występowania i postęp przewlekłej choroby nerek i chorób sercowo-naczyniowych.

W ten sposób owoce i warzywa produkujące zasady mogą być włączone do diety w celu obniżenia poziomu kwasów w diecie; jednak produkty te mogą być drogie. Alternatywnie, doustne alkalia mineralne, takie jak wodorowęglan sodu (NaHCO33) może zwiększyć produkcję zasad w organizmie. Niemniej jednak istotne jest zrozumienie różnych korzystnych efektów redukcji kwasu w diecie za pomocą owoców i warzyw lub NaHCO33.

Warto przeczytać!  5 korzyści kwasu oleinowego dla skóry

O badaniu

Naukowcy biorący udział w niniejszym badaniu byli przede wszystkim zainteresowani oceną zróżnicowanych efektów redukcji kwasu w diecie za pomocą NaHCO33 lub owoców i warzyw na wyniki nerkowe i sercowo-naczyniowe u pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Następnie oceniono prawidłową funkcję nerek i obecność makroalbuminurii, choroby nerek z wysokim ryzykiem późniejszej choroby sercowo-naczyniowej.

Łącznie 153 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym i makroalbuminurią przydzielono losowo do grup spożywających owoce i warzywa, doustnie podając NaHCO33lub kontynuować zwykłą opiekę medyczną. Wszyscy uczestnicy badania cierpieli na przewlekłą chorobę nerek i byli narażeni na wysokie ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.

Wyniki badań

Postęp przewlekłej choroby nerek był wolniejszy w przypadku spożywania owoców i warzyw oraz doustnego podawania NaHCO33 grup niż w grupie opieki standardowej. Wyjściowy rozkład wieku, płci, rasy/pochodzenia etnicznego, skurczowego ciśnienia krwi, potencjalnego obciążenia nerkowego kwasem i elektrolitów w surowicy nie różnił się między grupami, co minimalizowało wpływ potencjalnych czynników zakłócających.

Uczestnicy badania, którzy spożywali owoce i warzywa, zgłaszali znacząco zmniejszone potencjalne obciążenie kwasem nerkowym. Efekty te utrzymywały się na stałym poziomie przez każdy rok po punkcie wyjściowym. Oszacowanie przeprowadzono przy użyciu mieszanych regresji liniowych z losowymi przecięciami osobowymi.

Warto przeczytać!  Aury migrenowe wyjaśnione: Zaburzenie przepływu płynu mózgowego powiązane z bólami głowy | Zdrowie

W stosunku do NaHCO33 i w grupach opieki standardowej, grupa spożywająca owoce i warzywa zgłosiła wyższe szacowane wskaźniki filtracji kłębuszkowej (eGFR). Różnice te były statystycznie istotne w drugim roku obserwacji i utrzymywały się w późniejszym okresie. Grupa opieki standardowej wykazała szybsze spadki GFR niż inne grupy. Wiek był istotnym predyktorem niższego GFR.

Wszystkie trzy grupy wykazały spadek ciśnienia skurczowego w pierwszym roku; jednakże ten spadek był największy w grupie owoców i warzyw i pozostawał stale niższy przez cały pięcioletni okres obserwacji. Nie zaobserwowano różnic w poziomach ciśnienia skurczowego między zwykłą opieką a NaHCO33 grupy.

W przypadku NaHCO3 stosunek albuminy do kreatyniny w moczu był niższy3 grupa w pierwszym roku obserwacji. Dla porównania, wskaźnik ten był niższy w drugim roku obserwacji dla uczestników z grupy owoców i warzyw.

Uczestnicy badania w grupie spożywającej owoce i warzywa wykazali również niższe normalne stężenie lipoproteiny a (Lp[a]) poziom cholesterolu i wartości wskaźnika masy ciała (BMI) niż w dwóch pozostałych grupach. Efekt ten był widoczny w pierwszym roku obserwacji, podczas gdy niższe wartości cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) obserwowano w drugim roku obserwacji. Nie zaobserwowano istotnych różnic w poziomach cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) w trzech grupach.

Warto przeczytać!  Czy badania krwi na raka mogą uratować więcej istnień? | Wyjaśnienie

Uczestnikom badania w grupie owoców i warzyw przepisano niższą dawkę mediany enalaprylu, diltiazemu i atorwastatyny niż w grupie opieki standardowej. Podobnie uczestnikom NaHCO3 przepisano niższą dawkę mediany atorwastatyny i enalaprylu. NaHCO3 Uczestnikom przepisano także wyższą dawkę hydrochlorotiazydu niż w grupie otrzymującej standardowe leczenie.

Wnioski

Wyniki badań wskazują na podobną ochronę nerek, którą zapewniają owoce i warzywa oraz NaHCO33; jednakże spożywanie owoców i warzyw zapewniało lepszą ochronę przed chorobami układu krążenia. Korzyści te osiągnięto pomimo, że pacjentom przepisano niższe dawki leków na choroby układu krążenia i farmakologiczne leki na przewlekłą chorobę nerek.

Odniesienie do czasopisma:

  • Goraya, N., Madias, NE, Simoni, J., i in. (2024) Ochrona nerek i układu sercowo-naczyniowego dzięki redukcji kwasów w diecie w nadciśnieniu pierwotnym: pięcioletnie interwencyjne, randomizowane badanie kontrolne. Amerykańskie czasopismo medyczne. doi:10.1016/j.amjmed.2024.06.006


Źródło