Dieta odgrywa dużą rolę w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego u młodych dorosłych, wynika z badania przeprowadzonego przez dr Kamath i zespół
BIURO INFORMACYJNE iNDICA
Nowe badanie przeprowadzone przez Cleveland Clinic wykazało, że głównymi czynnikami ryzyka zachorowania na raka jelita grubego u dzieci są substancje chemiczne pochodzące z diety, zwane metabolitami, zwłaszcza te związane ze spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa.
Artykuł NPJ Precision Oncology badał zbiory danych metabolitów i mikrobiomu i odkrył, że omawianie jedzenia z lekarzem jest skuteczną metodą zapobiegania rakowi jelita grubego u młodych dorosłych. Zwiększone monitorowanie i badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego są bardzo przydatnym narzędziem.
Starszy autor i onkolog przewodu pokarmowego Suneel Kamath, dr n. med., sugeruje, że pomimo skuteczności tych podejść, lekarze powinni podchodzić do młodszych pacjentów inaczej. „Pod koniec dnia, niepraktyczne jest stosowanie naszych modeli opieki dla osób powyżej 60. roku życia do młodszych dorosłych, po prostu dlatego, że nie możemy zapewnić wszystkim w systemie corocznych kolonoskopii”, wyjaśnia Kamath. „O wiele bardziej wykonalne jest zapewnienie każdemu w systemie prostego testu w celu pomiaru biomarkera, który określa ryzyko raka jelita grubego. Wtedy będziemy mogli zapewnić osobom najbardziej narażonym na ryzyko odpowiednie badania przesiewowe”.
Były pracownik kliniczny Thejus Jayakrishnan, MD, i Naseer Sangwan, PhD, dyrektor Microbial Sequencing & Analytics Resource Core współprowadzili prace. Naukowcy z Cleveland Clinic’s Center for Young-Onset Colorectal Cancer dostarczyli analizy na dużą skalę danych pacjentów, którzy otrzymali opiekę w związku z rakiem jelita grubego o wczesnym lub średnim początku w Cleveland Clinic.
Wcześniejsze prace tego zespołu wykazały różnice w metabolitach (związkach pochodzących z diety) raka jelita grubego u osób młodych i u osób w średnim wieku, a także różnice w mikrobiomie jelitowym u młodszych i starszych osób z rakiem jelita grubego.
Te badania sugerują liczne nowe możliwości eksploracji CRC u młodych. Jednak gdy więcej elementów jest zaangażowanych w ryzyko zachorowania na raka, trudniej jest zrozumieć, co się dzieje i zaplanować przyszłe badania, powiedział dr Sangwan. Interakcje między elementami, takie jak bakterie jelitowe konsumujące i produkujące metabolity, zwiększają złożoność.
Dr Sangwan i jego zespół opracowali algorytm sztucznej inteligencji (AI), aby połączyć i przeanalizować zestawy danych z istniejących badań i wyjaśnić, które czynniki są najbardziej istotne dla przyszłych badań. Co zaskakujące, analiza dr Sangwana wykazała, że różnice w diecie (zidentyfikowane poprzez analizę metabolitów) stanowiły znaczną część różnic zaobserwowanych między pacjentami z wczesnym i starszym początkiem choroby.
„Naukowcy – w tym my – zaczęliśmy skupiać się na mikrobiomie jelitowym jako głównym czynniku ryzyka raka jelita grubego. Jednak nasze dane wyraźnie pokazują, że głównym czynnikiem jest dieta” – powiedział dr Sangwan. „Znamy już główne metabolity związane z ryzykiem wystąpienia choroby w młodym wieku, więc teraz możemy posunąć nasze badania do przodu we właściwym kierunku”.
Zespół odkrył, że dieta odgrywa dużą rolę w ryzyku zachorowania na raka. Naukowcy doszli do wniosku, że o wiele łatwiej jest zidentyfikować pacjentów z grupy ryzyka, licząc metabolity we krwi, niż sekwencjonować DNA bakterii w ich kale dla różnych mikrobów.
„Zmiana mikrobiomu może być w rzeczywistości bardzo skomplikowana i trudna” – wyjaśnia dr Kamath. „Chociaż nie zawsze jest to łatwe, o wiele prościej jest zmienić dietę, aby zapobiec rakowi jelita grubego”.
U młodszych pacjentów z rakiem jelita grubego stwierdzono wyższy poziom metabolitów związanych z produkcją i metabolizmem aminokwasu zwanego argininą oraz z cyklem mocznikowym w porównaniu do ich starszych rówieśników. Różnice te mogą być związane z długoterminowym spożyciem czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa. Zespół analizuje obecnie krajowe zbiory danych, aby potwierdzić swoje ustalenia dotyczące Cleveland Clinic u pacjentów w całym kraju.
Po wykazaniu, że stężenie argininy i metabolitów cyklu mocznikowego (oraz, pośrednio, nadmierne spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa) jest podwyższone u młodych dorosłych chorych na raka jelita grubego na terenie całego kraju, naukowcy planują sprawdzić, czy określone diety lub dostępne w sprzedaży leki regulujące produkcję argininy i cykl mocznikowy mogą pomóc w zapobieganiu lub nawet leczeniu raka jelita grubego u młodych osób.
Dr Kamath mówi, że chociaż potrzeba więcej badań, aby dokładnie zrozumieć, w jaki sposób czynniki dietetyczne powodują raka jelita grubego, jego obecne odkrycia już zmieniły sposób, w jaki zapewnia opiekę pacjentom. „Chociaż przed tym badaniem wiedziałem, że dieta jest ważnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego, nie zawsze rozmawiałem o tym z moimi pacjentami podczas ich pierwszej wizyty. Dzieje się tak wiele, że może to być już tak przytłaczające” — mówi dr Kamath. „Teraz zawsze upewniam się, że poruszam ten temat ze swoimi pacjentami i wszystkimi zdrowymi przyjaciółmi lub członkami rodziny, z którymi mogą się pojawić, aby spróbować wyposażyć ich w narzędzia, których potrzebują, aby podejmować świadome decyzje dotyczące swojego stylu życia”.