Zdrowie

Dieta pesco-wegetariańska jest najlepsza w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci u osób starszych

  • 23 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Dieta pesco-wegetariańska jest najlepsza w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci u osób starszych



Rejestr za darmo posłuchaj tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Według nowego badania, różne diety wegetariańskie wydają się chronić przed ryzykiem śmiertelności i współistniejącymi schorzeniami, przy czym dieta pescowegetariańska — zawierająca ryby — zapewnia najlepszą ochronę przed ryzykiem u osób w bardzo podeszłym wieku.

Naukowcy z Loma Linda University Health odkryli, że diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmiertelności z wszystkich przyczyn i wielu śmiertelności z określonych przyczyn, szczególnie wśród mężczyzn i osób w średnim wieku. Jednak nieznacznie wyższe ryzyko zaobserwowano u bardzo starych wegetarian w przypadku schorzeń neurologicznych, takich jak udar, demencja i choroba Parkinsona. Pomimo tego dieta pesco-wegetariańska nadal oferowała niewielką, ale zauważalną przewagę nad innymi dietami wegetariańskimi i mięsnymi, nawet u osób starszych.

Gary Fraser, MBCHB, PhD, wybitny profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Loma Linda i główny badacz w tym badaniu, powiedział, że dieta wegetariańska wydaje się zapewniać ochronę przed ryzykiem śmierci w średnim wieku, ale gdy pomaga ludziom w osiągnięciu 80. roku życia, ta ogólna przewaga zdaje się zanikać w przypadku osób przestrzegających ścisłej diety wegetariańskiej.

„Wzrost ryzyka wystąpienia schorzeń neurologicznych wśród wegetarian w wieku 80 lat nie był ogromny, ale dzieje się coś, czego nie powinniśmy ignorować, jeśli chcemy, aby przewaga diety wegetariańskiej utrzymywała się u wszystkich wegetarian w późniejszych latach życia” – powiedział Fraser.

Badanie, Śmiertelność z przyczyn specyficznych i z wszystkich przyczyn u uczestników będących na diecie wegetariańskiej w porównaniu z uczestnikami niebędącymi na diecie wegetariańskiej z kohorty Adventist Health Study-2został opublikowany 2 sierpnia w Amerykańskie czasopismo żywienia klinicznego.

W badaniu wykorzystano dane z Adventist Health Study-2, ogromnej kohorty prawie 96 000 osób, które identyfikują się jako adwentyści dnia siódmego i mieszkały w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie podczas rekrutacji bazowej do badania w latach 2002-2007, z obserwacją do 2015 r. Dane z tej grupy były wykorzystywane w licznych badaniach nad zdrowiem, chorobami i śmiertelnością na przestrzeni lat. W badaniu tym przeanalizowano dane od ponad 88 000 osób i około 12 500 zgonów w badanej kohorcie. Dane dietetyczne zebrano za pomocą kwestionariusza, a następnie podzielono na pięć wzorców: niewegetariański, półwegetariański, pesco-wegetariański, lakto-owowegetariański i wegański.

Warto przeczytać!  Wraz z nadejściem monsunu w Bombaju zwykle obserwuje się wzrost liczby przypadków grypy | Wiadomości z Bombaju

Fraser powiedział, że jego zespół odkrył, że wegetarianie adwentyści ogólnie mieli o około 12% mniejsze ryzyko śmierci w porównaniu z adwentystami niebędącymi wegetarianami. Uczestnicy badania stosujący dietę pesco-wegetariańską mieli o 18% mniejsze ryzyko śmierci. Osoby stosujące dietę laktoowowegetariańską (w tym nabiał i jaja) miały o 15% mniejsze ryzyko śmierci. Weganie ogólnie mieli o mniej niż 3% mniejsze ryzyko śmierci, ale weganie płci męskiej radzili sobie znacznie lepiej niż nie-wegetarianie, w przeciwieństwie do kobiet.

„Ogólnie rzecz biorąc, są to najwyraźniejsze dane wskazujące na to, że amerykańscy wegetarianie są lepiej chronieni przed przedwczesną śmiercią niż osoby jedzące mięso” – powiedział Fraser.

Odniesienie: Abris GP, Shavlik DJ, Mathew RO i in. Śmiertelność z określonych przyczyn i z wszystkich przyczyn w grupie wegetarian w porównaniu z osobami niebędącymi wegetarianami z kohorty Adventist Health Study-2. Witam, mam J Clin Nutrit. 2024:S000291652400652X.doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.07.028

Niniejszy artykuł został ponownie opublikowany z następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z podanym źródłem. Nasza polityka publikacji komunikatów prasowych jest dostępna Tutaj.

Warto przeczytać!  Badanie na szczurach pokazuje, że dieta niezdrowa może powodować długotrwałe uszkodzenie mózgów nastolatków


Źródło