Dieta pesco-wegetariańska jest najlepsza w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci u osób starszych
Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej. ✖
Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?
Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.
Według nowego badania, różne diety wegetariańskie wydają się chronić przed ryzykiem śmiertelności i współistniejącymi schorzeniami, przy czym dieta pescowegetariańska — zawierająca ryby — zapewnia najlepszą ochronę przed ryzykiem u osób w bardzo podeszłym wieku.
Naukowcy z Loma Linda University Health odkryli, że diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmiertelności z wszystkich przyczyn i wielu śmiertelności z określonych przyczyn, szczególnie wśród mężczyzn i osób w średnim wieku. Jednak nieznacznie wyższe ryzyko zaobserwowano u bardzo starych wegetarian w przypadku schorzeń neurologicznych, takich jak udar, demencja i choroba Parkinsona. Pomimo tego dieta pesco-wegetariańska nadal oferowała niewielką, ale zauważalną przewagę nad innymi dietami wegetariańskimi i mięsnymi, nawet u osób starszych.
Gary Fraser, MBCHB, PhD, wybitny profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Loma Linda i główny badacz w tym badaniu, powiedział, że dieta wegetariańska wydaje się zapewniać ochronę przed ryzykiem śmierci w średnim wieku, ale gdy pomaga ludziom w osiągnięciu 80. roku życia, ta ogólna przewaga zdaje się zanikać w przypadku osób przestrzegających ścisłej diety wegetariańskiej.
Chcesz otrzymywać więcej najświeższych wiadomości?
Subskrybuj Sieci technologiczneCodzienny newsletter, dostarczający najświeższe wiadomości naukowe prosto do Twojej skrzynki odbiorczej każdego dnia.
Subskrybuj ZA DARMO
„Wzrost ryzyka wystąpienia schorzeń neurologicznych wśród wegetarian w wieku 80 lat nie był ogromny, ale dzieje się coś, czego nie powinniśmy ignorować, jeśli chcemy, aby przewaga diety wegetariańskiej utrzymywała się u wszystkich wegetarian w późniejszych latach życia” – powiedział Fraser.
Badanie, Śmiertelność z przyczyn specyficznych i z wszystkich przyczyn u uczestników będących na diecie wegetariańskiej w porównaniu z uczestnikami niebędącymi na diecie wegetariańskiej z kohorty Adventist Health Study-2został opublikowany 2 sierpnia w Amerykańskie czasopismo żywienia klinicznego.
W badaniu wykorzystano dane z Adventist Health Study-2, ogromnej kohorty prawie 96 000 osób, które identyfikują się jako adwentyści dnia siódmego i mieszkały w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie podczas rekrutacji bazowej do badania w latach 2002-2007, z obserwacją do 2015 r. Dane z tej grupy były wykorzystywane w licznych badaniach nad zdrowiem, chorobami i śmiertelnością na przestrzeni lat. W badaniu tym przeanalizowano dane od ponad 88 000 osób i około 12 500 zgonów w badanej kohorcie. Dane dietetyczne zebrano za pomocą kwestionariusza, a następnie podzielono na pięć wzorców: niewegetariański, półwegetariański, pesco-wegetariański, lakto-owowegetariański i wegański.
Fraser powiedział, że jego zespół odkrył, że wegetarianie adwentyści ogólnie mieli o około 12% mniejsze ryzyko śmierci w porównaniu z adwentystami niebędącymi wegetarianami. Uczestnicy badania stosujący dietę pesco-wegetariańską mieli o 18% mniejsze ryzyko śmierci. Osoby stosujące dietę laktoowowegetariańską (w tym nabiał i jaja) miały o 15% mniejsze ryzyko śmierci. Weganie ogólnie mieli o mniej niż 3% mniejsze ryzyko śmierci, ale weganie płci męskiej radzili sobie znacznie lepiej niż nie-wegetarianie, w przeciwieństwie do kobiet.
„Ogólnie rzecz biorąc, są to najwyraźniejsze dane wskazujące na to, że amerykańscy wegetarianie są lepiej chronieni przed przedwczesną śmiercią niż osoby jedzące mięso” – powiedział Fraser.
Odniesienie: Abris GP, Shavlik DJ, Mathew RO i in. Śmiertelność z określonych przyczyn i z wszystkich przyczyn w grupie wegetarian w porównaniu z osobami niebędącymi wegetarianami z kohorty Adventist Health Study-2. Witam, mam J Clin Nutrit. 2024:S000291652400652X.doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.07.028
Niniejszy artykuł został ponownie opublikowany z następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z podanym źródłem. Nasza polityka publikacji komunikatów prasowych jest dostępna Tutaj.