Zdrowie

Dieta północnoindyjska bogata w sól, fosfor, uboga w potas i białko: dlaczego badanie PGIMER to czerwona flaga | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu

  • 16 marca, 2024
  • 5 min read
Dieta północnoindyjska bogata w sól, fosfor, uboga w potas i białko: dlaczego badanie PGIMER to czerwona flaga |  Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu


Jeśli w ten weekend planujesz zjeść masło naan, dal makhni lub kurczaka pyaaza lub jesteś wielkim fanem kuchni północnoindyjskiej, być może po prostu nadmiernie spożywasz sól i fosfor, co może pogorszyć nadciśnienie i inne choroby współistniejące.

Badanie przeprowadzone przez PGIMER w Chandigarh i The George Institute for Global Health w Indiach, w ramach którego monitorowano zwyczaje żywieniowe Indian północnych, wykazało, że spożywali oni większe niż zalecane spożycie soli i fosforu oraz mieli mało białka i potasu. Opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition przekrojowe badanie objęło ponad 400 osób, zdrowych dorosłych i dorosłych z przewlekłą chorobą nerek (CKD). Jest to pierwsze badanie, które zapewnia wszechstronną ocenę spożycia wielu składników odżywczych przez populację północnych Indii.

BADANIE WSKAZUJE NADMIARY

Dr Ashok Yadav, profesor nadzwyczajny medycyny eksperymentalnej i biotechnologii w PGIMER w Chandigarh i jeden z głównych badaczy badania, twierdzi, że przeanalizował spożycie sodu, białka, potasu i fosforu w próbkach moczu. Uczestnikami badania byli mężczyźni i kobiety o różnym wskaźniku masy ciała, ciśnieniu krwi i otyłości brzusznej. „Wytyczne WHO zalecają dzienne spożycie sodu w wysokości dwóch gramów (co odpowiada pięciu gramom soli), ale 65 procent spożywa dziennie osiem gramów” – mówi dr Yadav.

Warto przeczytać!  Oto, jak długie godziny siedzenia wpływają na Twoje zdrowie

Uważa się, że nadmierne spożycie soli jest istotnym czynnikiem wywołującym nadciśnienie. Gdy poziom sodu wzrasta, organizm zatrzymuje wodę, aby ją rozcieńczyć. Zwiększa to zarówno ilość płynu otaczającego komórki, jak i objętość krwi. Zwiększona objętość krwi oznacza większą pracę serca, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca i udaru mózgu. Z tego powodu kardiolodzy zalecają pacjentom unikanie potraw bogatych w sól, marynat, sosów, serów topionych, dań mrożonych i, co najważniejsze, soli kuchennej.

Podobnie, chociaż zalecana dawka fosforu w diecie wynosi 7000 mikrogramów dziennie, badanie wykazało, że średnie spożycie przekraczało zalecane poziomy. Dodatkowy fosfor będzie wyciągał wapń z kości, osłabiając je. Wysoki poziom fosforu i wapnia prowadzi również do niebezpiecznych złogów wapnia w naczyniach krwionośnych, płucach, oczach i sercu. Z biegiem czasu może to prowadzić do zwiększonego ryzyka zawału serca, udaru mózgu lub śmierci.

Oferta świąteczna

Dlatego radzi dr Yadav, wybieraj naturalną żywność, taką jak ryby, rośliny strączkowe, mleko i przetwory mleczne, zamiast przetworzonej żywności z dodatkiem fosforu, takiej jak napoje gazowane w puszkach.

CZEGO BRAKUJE W DIECIE?

Warto przeczytać!  Hotspoty dengi: testowanie komarów pomaga zidentyfikować hotspoty dengi | Wiadomości z Chennai

WHO zaleca spożycie potasu na poziomie co najmniej 3,50 grama, ale według dr Yadava uderzającym odkryciem było niskie spożycie potasu w badanej populacji. Orzechy, zielone warzywa i owoce, takie jak kiwi i banan, są głównymi źródłami potasu w diecie. „Ale ponieważ posiłki charakteryzują się niewielką różnorodnością dietetyczną, widać brak równowagi” – wyjaśnia dr Yadav.

Kolejnym zaskoczeniem było niskie spożycie białka przez zdrowe osoby, biorąc pod uwagę, że w północnoindyjskich produktach do smarowania znajdują się menu zawierające mięso. W porównaniu z wymaganiami wynoszącymi 0,8 do 1 g na kg masy ciała, spożycie białka oscylowało wokół 0,78 g na kg masy ciała. Stwierdzono, że przeciętne spożycie białka w domach z przewagą wegetarianizmu wynosi około 39–57 g dziennie. Chociaż mężczyźni spożywali więcej składników odżywczych w porównaniu do kobiet, ich ogólne nawyki żywieniowe nie były zadowalające.

Mówi dr Nancy Sahni, HOD, Dietetics, PGIMER, Chandigarh, która również bierze udział w tym badaniu: „Białko jest budulcem naszych ciał. Jeśli nie jest ono na optymalnym poziomie, może wystąpić sarkopenia (zanik mięśni). Najlepszymi źródłami białka są mleko i jego przetwory, jaja, ryby, rośliny strączkowe, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oleiste. Aby normalnie móc jeść wszystko, potrzebne są rozsądne kombinacje pokarmów poprawiające jakość i ilość białka, a nie suplementy”.

Warto przeczytać!  Badanie ujawnia wbudowany mechanizm brązowego tłuszczu i potencjalne możliwości leczenia otyłości

Badanie mogło ograniczyć się do oceny białka, sodu, potasu i fosforu, ale biorąc pod uwagę ich brak równowagi, jest całkiem jasne, że dieta północnoindyjska tworzy dość przekrzywioną piramidę żywieniową. Niezdrowa dieta w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej, spożywaniem alkoholu i paleniem tytoniu powoduje, że obciążenie chorobami niezakaźnymi stale wzrasta.




Źródło