Zdrowie

Dieta przy PCOS: popularne produkty spożywcze, które mogą nasilać objawy

  • 20 sierpnia, 2024
  • 5 min read
Dieta przy PCOS: popularne produkty spożywcze, które mogą nasilać objawy


PCOS jest poważnym problemem zdrowia publicznego i jednym z najczęstszych zaburzeń hormonalnych dotykających kobiety w wieku rozrodczym. Szacuje się, że jedna na pięć (20%) kobiet w Indiach cierpi na PCOS. Według WHO do 70% przypadków pozostaje niezdiagnozowanych. PCOS może również powodować brak owulacji i jest główną przyczyną niepłodności. Chociaż nie ma lekarstwa na PCOS, istnieje wiele metod leczenia, które mogą pomóc w poprawie indywidualnych objawów. Zmiana stylu życia i diety, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonej diety, ćwiczeń i utraty nadmiaru tłuszczu, może pomóc w poprawie objawów PCOS. Jednak odżywianie się w sposób, który wspiera PCOS i nie wywołuje objawów PCOS, wiąże się z kilkoma wyzwaniami. Przyjrzyjmy się bliżej tym produktom spożywczym i sposobom, w jakie można ich unikać.

Odżywianie się w sposób wspomagający PCOS i nie wywołujący objawów PCOS
Odżywianie się w sposób wspomagający PCOS i nie wywołujący objawów PCOS

Oto pięć produktów spożywczych, które wywołują objawy PCOS

1) Rafinowana żywność

Rafinowane pokarmy są pozbawione błonnika i składników odżywczych. Może to prowadzić do insulinooporności, przyrostu tkanki tłuszczowej i zwiększonego stanu zapalnego, co jest częstym czynnikiem w PCOS. Maida, sabudana, semolina (sooji), chipsy, wafle, ciasteczka, biszkopty, chleby, tosty, pav, makaron, kluski, muffiny, ciasta to tylko kilka przykładów rafinowanych pokarmów. Alternatywą jest wybór makaronu/klusek na bazie soczewicy/fasoli, wybieranie świeżych owoców i orzechów jako przekąsek zamiast chipsów i ciasteczek, celebrowanie specjalnych okazji poprzez oddawanie się jakiejś formie sportu/hobby/spa lub organizowanie kolacji potluck ze zdrowymi opcjami.

Warto przeczytać!  Dowiedz się wszystkiego o wzroście nieprawidłowych komórek – India TV

2) Produkty zawierające tłuszcz

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Chociaż prawdą jest, że niektóre tłuszcze mogą przyczyniać się do objawów PCOS, niektóre niezbędne tłuszcze pochodzące z orzechów i nasion są niezbędne dla ogólnego zdrowia, a nawet mogą pomóc w radzeniu sobie z chorobą. Tłuszcze, które mogą wywoływać objawy PCOS, to tłuszcze nasycone i tłuszcze trans znajdujące się w serze, deserach, przetworzonej żywności, czerwonym mięsie i pełnotłustych produktach mlecznych. Kobiety z PCOS powinny włączać do swoich posiłków źródła zdrowych tłuszczów, aby wspierać równowagę hormonalną i zmniejszać stany zapalne. Jednocześnie powinny ograniczać niezdrowe tłuszcze, aby zminimalizować ich negatywny wpływ na objawy PCOS. Preferowane oleje do gotowania powinny zawierać większe ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, oliwa z oliwek, olej musztardowy w porównaniu ze słonecznikowym, krokoszowym lub palmowym.

3) Kalorie w płynie

Oczywiste jest, że soki i koktajle są zdrowe, ale niektóre gotowe opcje butelkowane mogą zawierać ponad 15 gramów cukru i szybko prowadzą do skoków cukru we krwi, ponieważ większość płynnych napojów nie ma błonnika lub ma go mniej. Płynne kalorie mogą nieświadomie zwiększać dzienne spożycie o ponad 500 kilokalorii. Pochodzą one z napojów słodzonych, takich jak napoje gazowane, soki, napoje energetyczne, słodzona herbata, napoje sportowe, alkohol, koktajle, bezalkoholowe koktajle, wysokokaloryczne koktajle. Lepszą alternatywą jest wybór wody, niesłodzonych herbat ziołowych, mleka o niskiej zawartości tłuszczu, świeżych domowych koktajli, sattu, maślanki. Pamiętaj, że chociaż płynne kalorie należy spożywać z umiarem, nie są one całkowicie zabronione. Kluczem jest równowaga i wybór zdrowszych opcji.

Warto przeczytać!  Czym jest demencja cyfrowa? Jak można jej zapobiegać

4) Gluten

Jeśli porównamy dwie kobiety o tej samej wadze, kobiety z PCOS będą miały wyższy poziom stanu zapalnego w porównaniu do innych kobiet o tej samej wadze. Coraz więcej badań naukowych sugeruje, że codzienne spożywanie produktów z pszenicy i glutenu może pogorszyć przewlekły stan zapalny. Nie oznacza to, że kobiety z PCOS powinny całkowicie unikać glutenu. Ograniczenie pszenicy do jednego posiłku dziennie również pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego. Kobiety z PCOS mogą odnieść korzyści z dodania większej ilości prosa i roślin strączkowych do jednego posiłku w ciągu dnia. Naprzemienne spożywanie prosa i pszenicy podczas dwóch głównych posiłków w ciągu dnia jest bardziej zrównoważone i łatwe do przestrzegania.

5) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG) to takie, które powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Dla kobiet z PCOS może to być szczególnie problematyczne. Wahania poziomu cukru we krwi mogą wpływać na produkcję hormonów, zaostrzając objawy PCOS, takie jak nieregularne miesiączki i trądzik. Większość produktów o wysokim IG jest niezdrowa i należy jej całkowicie unikać, np. pieczywa, białego ryżu, płatków śniadaniowych, frytek, chipsów i słodzonych/smakowych napojów. Istnieją jednak produkty bogate w składniki odżywcze, ale o wysokim IG. Przykładami takich produktów są ziemniaki, słodkie ziemniaki, kukurydza, kiwi, banany i winogrona. Zamiast całkowicie unikać bogatych w składniki odżywcze produktów o wysokim IG, lepiej spożywać te produkty od czasu do czasu, łącząc je z produktami o niskim IG, takimi jak fasola, soczewica, orzechy, nasiona, warzywa, aby zapobiec skokom poziomu cukru we krwi. Podsumowując, skup się na diecie bogatej w pełne ziarna, chude białka, zdrowe tłuszcze i mnóstwo owoców i warzyw, aby znacznie poprawić objawy PCOS. Obecnie nie ma lekarstwa na PCOS, jednak zmiana stylu życia może złagodzić objawy PCOS.

Warto przeczytać!  WIELU MŁODYCH PACJENTÓW W WIEKU DWUDZIESTU I TRZYDZIESTU LAT UMIERA NA ZAWAŁ SERCA W INDIACH: DR BALI

Opinie Rupala Shaha, dietetyka i wykładowcy wizytującego w Lifeness Science Institute


Źródło