Zdrowie

Dieta śródziemnomorska poprawia ból i jakość życia u pacjentów z fibromialgią

  • 3 maja, 2024
  • 3 min read
Dieta śródziemnomorska poprawia ból i jakość życia u pacjentów z fibromialgią


Ilenia Casini, dr hab

Źródło: LinkedIn

Według badania opublikowanego w czasopiśmie „Pacjenci z fibromialgią” stosujący spersonalizowaną dietę śródziemnomorską zgłaszali poprawę zarówno w zakresie bólu, jak i jakości życia. Ból i terapia.1 I odwrotnie, ci, którzy spożywali mniej kalorii, ale wybierali więcej żywności przeciwzapalnej i/lub żywności o niezrównoważonej zawartości składników odżywczych, nie odczuli tych korzyści.

„Dieta może powodować zapalenie” – napisał zespół badaczy kierowany przez dr Ilenia Casini, związaną z Wydziałem Medycyny, Chirurgii i Neuronauki Uniwersytetu w Sienie we Włoszech. „Stan zapalny układu trawiennego może powodować uwalnianie cytokin, które mogą mieć wpływ na ośrodkowy układ nerwowy… Interwencje dietetyczne stosuje się w leczeniu wielu chorób, ponieważ zdrowa dieta poprawia sprawność fizyczną, zdrowie psychiczne i zdolności poznawcze”.

Uważa się, że dieta śródziemnomorska ma działanie przeciwzapalne na organizm. Ponieważ objawy fibromialgii mogą ulec zaostrzeniu w wyniku stanu zapalnego, badacze starali się ocenić potencjalne korzystne skutki tej diety w tej populacji pacjentów.2

Do badania włączono pacjentów ambulatoryjnych z fibromialgią, które obejmowało ocenę kliniczną, żywieniową i dietetyczną. Pacjentów przydzielono losowo w stosunku 1:1 i przydzielono do kohorty spersonalizowanej diety śródziemnomorskiej (DIET) lub diety zbilansowanej opartej na kohorcie wskaźnika masy ciała danej osoby (NODIET). Oceniano je na początku badania, w tygodniu 4. i ponownie w tygodniu 8.

Warto przeczytać!  Te 5 bogatych w białko impulsów jest idealnych do pozbycia się dodatkowego tłuszczu

Kwalifikujący się pacjenci byli w wieku od 18 do 65 lat, spełniali kryteria fibromialgii wydane przez American College of Rheumatology (ACR) z 2016 r. oraz cierpieli na utrzymujący się ból i objawy pomimo leczenia lekami w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Wszyscy pacjenci otrzymali leczenie farmakologiczne lekami przeciwpadaczkowymi i przeciwdepresyjnymi.

Uczestnicy musieli wypełnić następujące kwestionariusze: test nastawienia do jedzenia (EAT), krótki inwentarz bólu (BPI), numeryczna skala oceny bólu (NRS), skala samooceny lęku (SAS), skala samooceny depresji (SDS). , wielowymiarową ocenę zmęczenia (MAF) oraz kwestionariusz wpływu na fibromialgię (FIQ).

Dieta śródziemnomorska składała się z 3 posiłków i 2 przekąsek dziennie przez 4 tygodnie. Pacjenci mieli otrzymywać 50% swojej energii z węglowodanów złożonych z ograniczoną ilością cukru i substancji słodzących; 30% z tłuszczów z odpowiednim spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z żywności takiej jak ryby, orzechy i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia; i 20% z białka. Wymagano od nich także spożywania ≥ 20 g błonnika pochodzącego z owoców, warzyw i skrobi. W okresie objętym badaniem nie wolno było spożywać mleka i jego przetworów.

W sumie zrekrutowano 100 uczestników, z których 84 ukończyło 8-tygodniowe badanie. Większość pacjentów wykazywała nieprawidłowe nawyki dotyczące pór posiłków, składu składników odżywczych i wyborów żywieniowych.

Warto przeczytać!  Maharasztra zgłasza 1755 przypadków dengi do maja, stan zwiększa nadzór przed monsunem | Wiadomości z Pune

Pod koniec badania pacjenci w grupie stosującej DIET zgłaszali poprawę w większości wskaźników fibromialgii, w tym w zakresie lęku, zmęczenia i niepełnosprawności. Według skali BPI pacjenci z grupy DIET wykazywali lepsze wyniki w zakresie niepełnosprawności z powodu bólu (P <.05), upośledzenie aktywności ruchowej (P <.05), upośledzenie aktywności zawodowej (P <0,05) i intensywność bólu (P <0,01).

Pacjenci ci zgłaszali także poprawę w zakresie niepełnosprawności związanej z bólem (P <.01), upośledzenie aktywności ruchowej (P <.001), nasilenie bólu (P = 0,001) oraz globalny wskaźnik dotkliwości (P <0,001). Wyniki SDS były niższe podczas wizyty 2 w porównaniu z wizytą 1 w kohorcie DIET i były niższe niż w grupie NODIET podczas wizyty 2. Podobne wyniki zaobserwowano w zakresie lęku i zmęczenia.

Na podstawie tych wyników badacze uważają, że po rozpoznaniu fibromialgii należy natychmiast przepisać dietę bez stosowania leków, ponieważ interwencje farmakologiczne mają niewielki lub umiarkowany efekt.

„Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić obecne wyniki w długoterminowej obserwacji większej liczby przypadków, nasze ogólnie pozytywne wyniki sugerują, że w leczeniu fibromialgii należy zastosować podejście dietetyczne” – napisali.

Bibliografia

  1. Casini I, Ladisa V, Clemente L i in. Spersonalizowana dieta śródziemnomorska poprawia ból i jakość życia pacjentów z fibromialgią. Ból tam. Opublikowano w Internecie 29 kwietnia 2024 r. doi:10.1007/s40122-024-00598-2
  2. Descalzi G, Ikegami D, Ushijima T, Nestler EJ, Zachariou V, Narita M. Epigenetyczne mechanizmy bólu przewlekłego. Trendy Neurosci. 2015;38:237–46
Warto przeczytać!  Mówi się, że miód pomaga przy objawach kataru siennego – oto, co mówią badania na temat tego twierdzenia


Źródło