Nauka i technika

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji, pomimo genetyki

  • 1 kwietnia, 2023
  • 3 min read
Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji, pomimo genetyki


14 marca 2023 r. w czasopiśmie BMC Medicine opublikowano badanie, które wykazało, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może pomóc w ochronie starzejącego się mózgu. Dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowe owoce, warzywa, orzechy, produkty pełnoziarniste i owoce morza. W badaniu wzięło udział ponad 60 000 dorosłych w Wielkiej Brytanii w wieku 60 lat i starszych przez około 9 lat. Spośród nich u 882 rozwinęła się demencja. Jednak ci, którzy stosowali głównie dietę śródziemnomorską, mieli o 23% mniejsze ryzyko demencji w porównaniu z rówieśnikami, którzy byli najmniej ostrożni w przestrzeganiu planu diety. Dotyczyło to nawet osób z genami, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia demencji.

Dieta może być ważnym czynnikiem ryzyka demencji. Skoncentrowanie się na diecie i zdrowszym odżywianiu może być ukierunkowane na zapobieganie lub zmniejszanie ryzyka choroby pozbawiającej pamięć. Wcześniejsze badania badające wpływ diety śródziemnomorskiej były zazwyczaj ograniczone pod względem wielkości, a niewiele z nich badało wpływ czyjegoś składu genetycznego. Jednak to nowe badanie jest jednym z największych do tej pory w tej dziedzinie i wykazało, że nawet w przypadku osób z wyższym ryzykiem genetycznym dieta bardziej zbliżona do śródziemnomorskiej zmniejszała prawdopodobieństwo rozwoju demencji.

Warto przeczytać!  Współpraca badawcza TTUHSC-TTU prowadzi do po

Dieta śródziemnomorska jest w dużej mierze oparta na roślinach i zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, a także umiarkowane ilości ryb, drobiu i produktów mlecznych. Ma niską zawartość czerwonego mięsa, cukru i tłuszczów nasyconych. Ten rodzaj diety wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu i niektórych rodzajów raka.

Dr Susan Mitchell z Alzheimer’s Research UK, która nie brała udziału w badaniu, powiedziała, że ​​istnieje „wiele dowodów na to, że spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. Ale dowody na istnienie określonych diet są znacznie mniej jednoznaczne”. Jednak to nowe badanie uzupełnia ogólny obraz i sugeruje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może być korzystne dla zdrowia mózgu.

Należy zauważyć, że w tym badaniu wykorzystano wyłącznie dane pochodzące od osób o białym, brytyjskim lub irlandzkim pochodzeniu. Potrzebne są dalsze badania, aby oprzeć się na intrygujących odkryciach i odkryć, czy te zgłaszane korzyści przekładają się również na społeczności mniejszościowe, w których historycznie demencja była często źle rozumiana i wysoce piętnowana, a świadomość tego, jak ludzie mogą zmniejszyć ryzyko, jest niska.

Warto przeczytać!  Zrozumienie rodzinnej witreoretinopatii wysiękowej

Oprócz diety śródziemnomorskiej, inna dieta skoncentrowana na mózgu, zwana dietą MIND, została również powiązana ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera. Ta dieta kładzie nacisk na jedzenie produktów, które są dobre dla mózgu, takich jak zielone warzywa liściaste, jagody, orzechy, produkty pełnoziarniste, ryby i drób, przy jednoczesnym ograniczeniu czerwonego mięsa, masła i margaryny, sera, ciast i słodyczy oraz smażonych lub fast foodów.

Ogólnie rzecz biorąc, jasne jest, że dieta odgrywa ważną rolę w zdrowiu mózgu. Spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety bogatej w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze przy jednoczesnym ograniczeniu czerwonego mięsa, cukru i tłuszczów nasyconych może pomóc chronić starzejący się mózg i zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.


Źródło